حسگر تشخیص آلاینده های زیست محیطی ساخته شد
در دهه گذشته مطالعات بسیاری در زمینه ساخت و بررسی چارچوبهای فلز- آلی صورت گرفته است. این ساختارها پتانسیل بالایی برای کاربردهای مختلف از جمله کاتالیست، ذخیره گاز و حسگرها دارند. البته جهت دستیابی به مزایا و ویژگیهای برجسته این مواد، باید آنها را با ساختارهای ویژه سنتز کرد.
به همین دلیل مطالعه ارتباط ساختار چارچوبهای فلز- آلی با نحوه عملکرد آنها یک موضوع تحقیقاتی با اهمیت و به روز است.
علیرضا اژدری طهرانی، مجری این طرح تحقیقاتی عنوان کرد: در این تحقیق چارچوب فلز- آلی مشخصی با حفرات نانومتری سنتز شده که قادر است به عنوان حسگر در تشخیص ترکیبهای آلاینده محیط زیست به کار گرفته شود.
وی با بیان اینکه یکی از تواناییهای مهم چارچوبهای فلز- آلی تشخیص مولکولهای کوچک است، افزود:در این میان کاربرد آنها به منظور تشخیص و حذف مواد سمی نظیر ترکیبات آروماتیک توجه بیشتری را به خود اختصاص داده است.
اژدری طهرانی با بیان اینکه این طرح تحقیقاتی ادامه یک طرح تحقیقاتی دیگر است که در دانشگاه تربیت مدرس انجام گرفته است، عنوان کرد: چارچوب فلز- آلی سنتز شده در این طرح، نسبت به چارچوب فلز- آلی طرح قبلی، حسگر فلوئورسانس بهتری برای ترکیبهای آلاینده « آروماتیک» نظیر «نیتروبنزن» و ترکیبهای هیدروکربنی آروماتیک چند حلقهای دارد.
به گفته وی، نانوساختار پیشنهادی نسبت به نمونه آزمایشگاهی قبلی خاصیت آبگریزی بهتری داشته و به همین دلیل میتواند به صورت گزینشی با ترکیبات آروماتیک واکنش دهد، از این رو کاربرد آن در ساخت حسگرها منجر به افزایش سرعت و دقت عملکرد حسگر در تشخیص مواد آلاینده آلی خواهد شد.
وی ادامه داد: لذا دستیابی به تولید انبوه چنین حسگری، گام مهمی در حذف آلایندههای زیست محیطی آروماتیک به شمار میآید.
به گفته اژدری طهرانی، در روند این مطالعات پس از طراحی، ساختار مورد نظر نمونه اولیه به روش «سولوترمال» سنتز شد. ساختار بلوری این ترکیب به کمک آزمون اشعه ایکس تک بلور تعیین شد و باروشهای طیف سنجی، مورد شناسایی کاملتری قرار گرفت.
وی افزود: در نهایت نحوه عملکرد این نانوساختار به عنوان حسگر برای ترکیبهای آروماتیک تک حلقهای و چند حلقهای مطالعه و با نمونه قبل مورد مقایسه قرار گرفت.
به گزارش مهر، به نقل از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، این مطالعات حاصل تلاشهای دکتر علیرضا اژدری طهرانی، محقق پسا دکترای دانشگاه تربیت مدرس، دکتر علی مرسلی، عضو هیات علمی این دانشگاه، حسین قاسم پور، دانشجو کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت مدرس، و محققانی از دانشگاه دوسلدورف آلمان است. نتایج این کار در مجله Crystal Growth and Design (جلد ۱۵، شماره ۱۱، سال ۲۰۱۵، صفحات ۵۵۴۳ تا ۵۵۴۷) منتشر شده است.
No tags for this post.