شرکت های صنعتی راهی جز دانش بنیان شدن ندارند
دکتر علی اصغر توفیق در گفت و گو با خبرنگار سیناپرس، با اشاره به فاصله بسیار زیاد بودجه پژوهشی کشور با آنچه در برنامه پنجم توسعه و چشم انداز 20 ساله مققر شده بود، اظهار کرد: بودجه پژوهشی کشور برای پایان برنامه پنجم توسعه 3 درصد تولید ناخالص داخلی پیش بینی شده بود ضمن اینکه مقرر است این عدد در افق 1404 به 4 درصد برسد. الان آنچه که محقق شده 0.47 درصد است یعنی با پیش بینی ها خیلی فاصله داریم.
معاون پژوهش و فناوری وزارت صنعت، معدن و تجارت افزود: در برنامه اقتصاد دانش بنیان قرار شد برنامه 2 ساله، 5 ساله و افق 1404 تدوین شود. ما فکر کردیم با روندی که وجود دارد دستیابی به سهم 4 درصدی حتی در چشم انداز 1404 هم میسر نشود. به همین دلیل در پیشنهاد خودمان 3 درصد را لحاظ کردیم و گفتیم 0.5 درصد به یک درصد افزایش یابد و در پایان برنامه ششم به 1.7 درصد برسد و در چشم انداز هم این هدف محقق گردد. بر این اساس عدد مربوط به 1.7 و 3 درصد را با در نظر گرفتن GDP فعلی و رشد جمعیت و نیز انتظاری که از رشد GDP وجود دارد، درآوردیم و پیشنهاداتی برای بودجه سال آینده ارایه کردیم.
وی تصریح کرد: یکی از پیشنهادات ما این بود که تا 500 میلیون دلار برای فعالیت های پژوهشی، فناوری و نوآوری در بودجه سال آینده در نظر گرفته شود. همچنین پیشنهاد کردیم یک درصد ارزش واردات کالاها و محصولات دستگاه های عمومی صرف آموزش، پژوهش و ارتقای فناوری همان کالا و محصول شود. یک درصد کل اعتبارات دستگاه های دولتی نیز به اقدامات پژوهشی و نوآوری اختصاص یابد.
توفیق یادآور شد: اگر این پیشنهادات عملیاتی شود، آن اعداد محقق می گردد و چنانچه هرکدام از اینها اجرا نشود، سهم بخش صنعت از بودجه پژوهشی کاهش می یابد. اگر در سال هایی این اعداد افت کرد می بایست در سال بعد جبران شود.
معاون پژوهش و فناوری وزارت صنعت، معدن و تجارت در پاسخ به این پرسش که برنامه این وزارتخانه برای دانش بنیان کردن بنگاه های بزرگ صنعتی چیست و در این راستا چه انگیزه هایی برای آنها تعریف کرده اید؟ گفت: ما با تک تک شرکت ها جلسه می گذاریم و مباحث آینده را برای آنها ترسیم می کنیم. به آنها می گوییم که رمز موفقیت و حتی بقا در آینده، این است که به دانش متکی شوند. دانش تنها سرمایه ای است که مستهلک نمی شود در حالی که بقیه سرمایه های آنها در معرض استهلاک قرار دارد. بنابراین یکی از اقدامات ما این است که این شرکت ها را نسبت به وضعیت آینده توجیه کنیم.
ما با تک تک شرکت ها جلسه می گذاریم و مباحث آینده را برای آنها ترسیم می کنیم. به آنها می گوییم که رمز موفقیت و حتی بقا در آینده، این است که به دانش متکی شوند
وی افزود: ما با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری هم هماهنگ کردیم تا ضوابطی برای تبدیل این شرکت ها به شرکت های دانش بنیان صنعتی تعریف کنیم. این شرکت ها وقتی به دانش بنیان تبدیل شوند می توانند از مزیت های مربوط به شرکت های دانش بنیان که مزیت های خوبی هم هست، بهره مند شوند. قطعا معافیت های مالیاتی و فرصت های سرمایه گذاری و… انگیزه خوبی برای دانش بنیان شدن این شرکت هاست.
توفیق در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه آیا وزارت صنعت به شرکت های دانش بنیان کمکی ارایه می کند؟ اظهار کرد: اینکه مستقیما به آنها کمک مالی کنیم، خیر چون همه منابع در اختیار صندوق نوآوری و شکوفایی است و جای خوبی هم هست. بنابراین ما اصراری نداریم که بخواهیم در آنجا شریک شویم. این موضوع یک متولی در کشور دارد که دارد کارش را خوب انجام می دهد.
وی افزود: البته در زمینه بازاریابی و تجاری سازی محصولات و نیز تسهیل صادرات به آنها کمک می کنیم. این مسایل از وظایف ماست و در این زمینه خدمات لازم را ارایه می دهیم اما در بحث تامین مالی مسوولیتی نداریم.
No tags for this post.