بررسی تنوع ژنتیكی ژنوتیپ های گندم دوروم

تحقیقی که در ادامه با محتوای مختصر آن مواجه خواهید بود، به منظور بررسی تنوع ژنتیكی در 25 ژنوتیپ گندم (21 لاین اصلاحی گندم دوروم، دو رقم بومی گندم دوروم به نام های زردك و گردیش، رقم گندم دوروم ساجی و رقم گندم نان سرداری) بر اساس صفات زراعی و فیزیولوژیكی در شرایط دیم در مزرعه تحقیقاتی معاونت موسسه تحقیقات كشاورزی دیم (ایستگاه سرارود) در سال زراعی 91-1390 انجام شده است.

در ارزیابی تنوع ژنتیكی ژنوتیپ ها با استفاده از ماركرهای ISSR از یازده پرایمر مختلف استفاده شد

ژنوتیپ های مورد بررسی همچنین از نظر صفات مرتبط با ماركرهای مولكولی در آزمایشگاه بیوتكنولوژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد كرمانشاه مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس و مقایسه میانگین‌ها نشان داد كه اختلاف معنی داری بین ژنوتیپ ها برای اكثر صفات مورد بررسی وجود داشت.

ژنوتیپ های شماره 11 (18E-BCRIS/BICUM) و 10 (18E-CBC 509 CHILES/SOMAT_301) به ترتیب بیشترین و كمترین عملكرد دانه را نشان دادند. تجزیه كلاستر و تابع تشخیص بر اساس صفات واردشده در مدل رگرسیون عملكرد دانه ژنوتیپ ها را در چهار كلاس گروه‌بندی كردند. در ارزیابی تنوع ژنتیكی ژنوتیپ ها با استفاده از ماركرهای ISSR از یازده پرایمر مختلف استفاده شد كه بیشترین مقدار شاخص محتوای اطلاعات چندشكلی (PIC) مربوط به پرایمر 6 (36/ 0) و كمترین آن مربوط به پرایمرهای 1 و 5 (22/ 0) بود.

تجزیه خوشه ای به روش UPGMA و بر اساس ضریب تشابه دایس ژنوتیپ ها را در سه گروه دسته بندی كرد كه ژنوتیپ شماره 25 (شاهد گندم نان) در یك گروه كاملاً جداگانه با فاصله زیادی از سایر گروه ها قرارگرفت. تجزیه خوشه ای براساس ضریب تشابه دایس نشان داد بیشترین ضریب تشابه بین ژنوتیپ های 9 (18E-CAMAYO) و 10 و كمترین ضریب تشابه بین ژنوتیپ های 1 (18E-SORA/2*PLATA) و 25 (سرداری) بود.

منبع: راضیه الوندی، علیرضا اطمینان، رضا محمدی، لیا شوشتری، 1394، تنوع ژنتیكی ژنوتیپ های گندم دوروم با استفاده ازخصوصیات زراعی و ماركرهای مولكولی. فصلنامه به نژادی نهال و بذر، سال سی و یكم، شماره 3

لینک منبع

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا