شرایط رشد گیاه در خاک آلوده

گیاه پالایی یك فناوری كم هزینه و سازگار با محیط زیست است كه در آن از پتانسیل گیاهان برای پالایش محیط های آلوده به آلاینده های آلی و معدنی استفاده می كنند. در همین راستا مطالعه ای جهت بررسی پتانسیل گیاه Jatropha curcas برای پالایش یك خاك آلوده به كادمیم (در غلظت های صفر، 25 ،50، 75، 100 و150 میلی گرم كادمیم در كیلوگرم خاك) در یك دوره 5 ماهه انجام شد.

بیشترین میزان غلظت كل كادمیم (حدود 1100 میلی گرم در كیلوگرم وزن خشك( و بیشترین درصد كارایی برداشت كادمیم به ترتیب در تیمارهای 150 و 25 میلی گرم كادمیم در كیلوگرم خاك مشاهده شد.

در طول فرایند این پژوهش، شاخص تجمع زیستی (نسبت غلظت فلز در ریشه گیاه به میزان غلظت آن در خاك)، شاخص جابجایی (نسبت غلظت فلز در شاخساره گیاه به میزان غلظت آن در خاك) و درصد كارایی برداشت (درصد مقدار فلز در كل زیست توده خشك گیاه به مقدار فلز موجود در محیط خاك) تعیین شدند.

میزان انباشت فلز كادمیم در ریشه بیشتر از ساقه و در ساقه بیشتر از برگ گیاه بود. بیشترین میزان غلظت كل كادمیم (حدود 1100 میلی گرم در كیلوگرم وزن خشك( و بیشترین درصد كارایی برداشت كادمیم به ترتیب در تیمارهای 150 و 25 میلی گرم كادمیم در كیلوگرم خاك مشاهده شد.

شاخص تجمع زیستی گیاه بیشتر از یك و شاخص جابجایی آن كمتر از یك بود. اگرچه نتایج بیانگر پتانسیل این گونه برای تثبیت كادمیم در خاك های آلوده به این فلز بود؛ با این وجود انجام پژوهش های بیشتر در عرصه نیز نیاز است.

منبع: پریسا احمدپور، محسن سلیمانی،  1394، ارزیابی تجمع و جابجایی كادمیم در گیاه Jatropha curcas رشد یافته در یك خاك آلوده . فصلنامه علوم و فنون كشاورزی و منابع طبیعی، علوم آب و خاك ، سال نوزدهم، شماره 3 (پیاپی 73).

لینک منبع

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا