اثر مصرف كود دامی و شیمیایی بر پرتقال تامسون

به منظور بررسی تاثیر تواًم مقادیر مختلف كودهای شیمیایی و دامی (گوسفندی) برای رسیدن به تركیب مناسب كودی مركبات (رقم تامسون ناول) آزمایشی در سال ۱۳۹۲ به صورت فاكتوریل و در قالب طرح بلوك های كامل تصادفی با ۹ تیمار و ۳ تكرار در یكی از باغ های شهرستان ساری به اجرا در آمد.
بیشترین غلظت كلسیم، منیزیم، آهن، منگنز، روی در آب میوه تامسون با كاربرد ۳۰ درصد از كودهای شیمیایی و ۱۲ كیلوگرم كود دامی حاصل شد. حداكثر میزان pH و پتاسیم آب میوه با مصرف ۶۰ درصد از كودهای شیمیایی و ۱۲ كیلوگرم كود دامی ایجاد شد.
تیمارها شامل سه سطح از كود دامی گوسفندی (صفر، ۶ و ۱۲ كیلوگرم به ازای هر درخت) و سه سطح از كودهای شیمیایی ماكرو كه شامل سولفات آمونیوم، سوپرفسفات تریپل و سولفات پتاسیم (صفر، ۳۰ و ۶۰ درصد توصیه بر مبنای آزمون خاك) بودند. نتایج نشان داد كه بیشترین جذب نیتروژن، فسفر، پتاسیم و همچنین ویتامین C، اسیدیته قابل تیتراسیون میوه، در تیمار كاربرد تلفیقی ۶۰ درصد از كودهای شیمیایی و ۶ كیلوگرم كود دامی به دست آمد.
هم چنین بیشترین غلظت كلسیم، منیزیم، آهن، منگنز، روی در آب میوه تامسون با كاربرد ۳۰ درصد از كودهای شیمیایی و ۱۲ كیلوگرم كود دامی حاصل شد. حداكثر میزان pH و پتاسیم آب میوه با مصرف ۶۰ درصد از كودهای شیمیایی و ۱۲ كیلوگرم كود دامی ایجاد شد.
درختان مركبات (تامسون ناول) به مصرف تلفیقی ۶۰ درصد از كودهای شیمیایی (سولفات پتاسیم، ۱۰۰ كیلوگرم، سولفات آمونیوم، ۶۰ كیلوگرم، سوپرفسفات، ۹۰ كیلوگرم در هكتار) و ۱۲ كیلو گرم كود دامی (گوسفندی) بیشترین رشد بهاره و تابستانه را داشتند. به نظر می رسد كاربرد توام كودهای دامی و شیمیایی می تواند علاوه بر تامین نیاز مركبات روش مناسب جهت توسعه كشاورزی پایدار باشد.
منبع: شاهین شاهسونی، مجتبی محمودی، شاهرخ قرنجیك، صدیقه گران ملك، ۱۳۹۴، بررسی اثر مصرف توام كود دامی و كودهای شیمیایی بر برخی خصوصیات كیفی آب میوه پرتقال رقم تامسون ناول. نشریه علوم باغبانی، سال بیست و نهم، شماره ۲.
No tags for this post.