نقش پایه در فعالیت آنتی اكسیدانی میوه مركبات

متابولیت های موجود در میوه مركبات دارای خواص آنتی اكسیدانی بوده و كاربرد زیادی در صنایع دارویی، غذایی و آرایشی و بهداشتی دارند. به همین منظور تحقیقی با هدف مقایسه میزان فنل كل، فلاونوئید كل و خصوصیات آنتی اكسیدانی گوشت و پوست میوه مركبات با بررسی اثر پایه و درخت پیوندی بر این پارامترها در قالب فاكتوریل بر پایه طرح كاملاً تصادفی با سه تكرار اجرا شد.

با این كه بین تركیبات آنتی اكسیدانی میوه درخت پیوندی با پایه تفاوت معنی داری وجود داشت لیكن عدم مشاهده رابطه مشخصی بین آنها می تواند ناشی از وجود تفاوت در ویژگی های شیمیایی و فیزیولوژیكی هر میوه (رقم پیوندی یا پایه) باشد.

خواص آنتی اكسیدانی به روش DPPH، مقدار فنل كل به روش فولین سیوكالتیو و مقدار فلاونوئید كل به روش آلومینیوم كلراید و با استفاده از دستگاه اسپكتروفتومتر اندازه گیری شد. نتایج نشان داد كه سه فاكتور پایه و رقم و بافت اثر معناداری بر روی میزان فنل كل، فلاونوئید كل و خصوصیات آنتی اكسیدانی عصاره بخش های دوگانه میوه مركبات دارد.

بیشترین میزان تركیبات فنل كل (09/ 21 میلی گرم در گرم) در پوست رقم مورو روی پایه شل محله تولید شده است. فلاونوئید كل تحت تاثیر بافت میوه، رقم و پایه قرار داشت. بیشترین میزان آن در پوست ارقام مورو و مارس بر روی پایه یوزو مشاهده شد.

همچنین بیشترین میزان فعالیت آنتی اكسیدانی (51 /85 درصد) در پوست میوه پایه بذری سیتروملو مشاهده شد. با این كه بین تركیبات آنتی اكسیدانی میوه درخت پیوندی با پایه تفاوت معنی داری وجود داشت لیكن عدم مشاهده رابطه مشخصی بین آنها می تواند ناشی از وجود تفاوت در ویژگی های شیمیایی و فیزیولوژیكی هر میوه (رقم پیوندی یا پایه) باشد.

منبع: نسترن همتی، عظیم قاسم نژاد، جواد فتاحی مقدم، پونه ابراهیمی، 1394، نقش پایه در فعالیت آنتی اكسیدانی میوه مركبات: مطالعه موردی، مقایسه فعالیت آنتی اكسیدانی میوه دو رقم تجاری پرتقال با میوه چهار پایه. نشریه علوم باغبانی، سال بیست و نهم، شماره 2.

لینک منبع

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا