آموزش مهارت‌های زندگی ناجی جوانان از افتادن در منجلاب‌های اجتماعی

هومان نارنجی‌ها کارشناس پیشگیری و درمان مرکز تحقیقات سوء‌مصرف مواد مخدر دانشگاه علوم بهزیستی و توان‌بخشی، در ابتدای همایش با اشاره به نقش خانواده در کنترل و پیشگیری از اعتیاد گفت: در جامعه ما تنها راه‌حل قطعی و نتیجه بخش برای کاهش اعتیاد حضور موثر خانواده‌ها است، خانواده‌ها باید کلیدهای اصلی پیشگیری از اعتیاد را بشناسند، این کلیدها، فرزند پروری، شناخت علایم و مشکلات اعتیاد و آموزش درست به فرزندان و یادگیری و آموزش مهارت زندگی به آنها است.

وی افزود: در دنیای امروز خانواده‌ها فقط درگیر یادگیری مهارت‌های علمی هستند و ورود به دانشگاه و دستیابی به درجات علمی بالا اولویت زندگی مردم شده است و مهارت‌های سطحی زندگی مثل، نه گفتن و ارتباط اجتماعی درست در حاشیه قرار گرفته است. جوان امروز توانایی گفتن نه را حتی به رفیق خود ندارد و حس می‌کند با گفتن این کلمه دچار کمبود می‌شود و عدم یادگیری این مهارت‌ها سرآغاز بسیاری از ناهنجاری‌ها از جمله اعتیاد است. این درحالی است که آموزش مهارت‌های زندگی می‌تواند بسیاری از فرزندان ما را از افتادن در منجلاب‌های اجتماعی نجات دهد.

این کارشناس پیشگیری و درمان اعتیاد در ادامه سخنان خود گفت: خانواده‌های ما بسیار خوش باورند و هر خانواده فکر می‌کند که فرزندش در معرض خطر نیست، در حالیکه این یک خوش‌بینی اشتباه است. مرز اعتیاد به مانند مرز آبی است به صورتی که حتی خود معتاد هم متوجه نمی‌شود کی از این مرز گذر کرده و به این حیطه وارد شده است.

نارنجی‌ها اضافه کرد: تا 20 سال پیش هیچ کس فکر نمی‌کرد که مواد مخدر در خانه‌هایی در همین تهران تولید شود، زمانی مواد مخدر شیشه از مالزی، تایلند و اندونزی به ایران قاچاق می‌شد، ولی اکنون این مواد از ایران به این کشورها فرستاده می‌شود.

وی ادامه داد: دولت هرچقدر هم با اینگونه آسیب‌ها مبارزه و اعمال زور کند باز تا زمانیکه متقاضی وجود داشته باشد نمی‌شود این ناهنجاری را کنترل کرد. ما مردم باید خودمان شرایط را به گونه‌ای فراهم کنیم که دیگر هیچ فردی متقاضی این مواد نباشد.

نارنجی‌ها بر تاثیر خانواده‌ها در این زمینه تاکید کرد و گفت: هیچکس به اندازه خودتان دلش برای فرزندانتان نمی‌سوزد، این خود شمایید که می‌توانید جوانان و نوجوانانتان را مدیریت کنید. بیایید و فرزندپروری را بیاموزیم، بیایید با شناخت علایم اعتیاد و آموزش درست به فرزندانمان آن‌ها را در مقابل این ناهنجاری واکسینه کنیم، اگر ما به جوانان و نوجوانان از سن راهنمایی(با توجه به شرایط کشور ما) نیاموزیم آن‌ها خودشان راه اشتباه را از آدم‌های نادرست یاد می‌گیرند.

 

60 درصد اعتیادها از طریق روابط دوستی اتفاق می‌افتد

وی ادامه داد: 60 درصد اعتیادها از طریق روابط دوستی اتفاق می‌افتد، خانواده‌ها باید مراقب رابطه‌های فرزندانشان درهر سنی باشند و نباید در این زمینه غفلت کنند. البته باید تعادل را رعایت کرده و هوشیارانه عمل کنند، فشار بیش از اندازه نیز پیامدهای جبران ناپذیری را به همراه خواهد داشت.

این دکتر روانشناس در پایان اضافه کرد: این تصویری که صداوسیما در ذهن خانواده‌ها از یک معتاد جا انداخته، تصویر شخصی است که در آخرین پله پرتگاه اعتیاد ایستاده و تنها 3 درصد از معتادان جامعه ما در این سطح قرار دارند، این درحالی است که علایم اعتیاد در آدم‌هایی که در دام آن هستند به وضوح پیدا نیست و باید این علایم را بشناسیم تا بتوانیم به آن‌ها پی ببریم، مراقب خانواده و اطرافیانمان باشیم این حق به گردن ماست.

در ادامه همایش مصطفی تبریزی مشاور خانواده ودکترای روانشناسی نیز گفت: علت پدیده‌هایی همچون اعتیاد و افسردگی در طول تاریخ به کرات مورد تحلیل قرار گرفته، ولی تحلیل کاربردی و مناسب در این زمینه تحلیلی بر مبنای خانواده درمانی است، خانواده درمانی به معنای این است که هر اتفاقی برای فرد می افتد را سیستم خانواده تولید می‌کند که البته بازوان این سیستم به سیستم‌های دیگری مانند سایر محیط‌های اجتماعی متصل است.

وی در ادامه افزود: در هر خانواده یک محور اصلی وجود دارد که بنیان رفتاری آن خانواده است. برای مثال اگر خانواده‌ای وسواس و کمال گرایی یا غفلت و فراموشی را اساس رفتاری خود قرار دهد ( به این معنا که نوجوان خود را در فشار قرار دهد یا به کلی به فراموشی بسپارد) در هر دو حالت نوجوان آن خانواده دچار عصیانگری می‌شود، حال این عصیانگری می‌تواند به اعتیاد، پرخاشگری وحتی افسردگی منجر شود.

این محقق در پایان سخنان خود با تاکید بر اهمیت روابط عاطفی پدر و مادر در سیستم خانواده گفت: روابط عاطفی در خانواده‌ها می‌تواند در رفتار نوجوان تاثیر بسیاری بگذارد، خلاء عاطفی یکی از عواملی است که اگر در نوجوان و جوان ایجاد شود با اعتیاد پر می شود.

درادامه این همایش دکتر امامی رئیس دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز گفت: یکی از رسالت های دانشگاه آموزش اجتماعی است، باید در دانشگاه مهارت زندگی را به دانشجویان آموخت و مراقب جوانان بود.

وی ادامه داد: نکته ای که من همیشه در حرفهایم واجب می دانم حتما به آن اشاره کنم، هشدار برای دخانیات است بیشتر اعتیادها به مواد مخدر از مصرف سیگار شروع می شود. امروزه مصرف دخانیاتی چون سیگار و قلیان به دامن خانواده ها کشیده شده و برای آنها به امری طبیعی و بدون اشکال تبدیل شده که جا دارد بیشتر پیرامون این مسئله تحقیق وفرهنگسازی شود.

به گزارش ایسنا،در پایان این همایش از بهاره حسن میرزایی پزشک تیم ملی فوتبال زیر 14 سال که در جریان مسابقات بانوان در نپال (در زمان وقوع زلزله اخیر نپال) حضورداشت، به پاس اقدامات مدیریتی عملی و انسانی در جریان حادثه زلزله تقدیر شد.

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا