دی ان ای 4500 ساله از مهاجرت انبوه به آفریقا حکایت دارد
به گزارش ایرنا از ساینس، محققان دی ان ای را از جمجمه یک انسان 4500 ساله که در ارتفاعات اتیوپی پیدا شد استخراج و پس از بررسی دریافتند که حدود 3000 سال قبل موج عظیمی از مهاجران از اوراسیا (اروپا-آسیا) به آفریقا راه افتاد.آثار ژنتیکی آن مهاجرت باقی است و دانشمندان معتقدند که تا 25 درصد دی ان ای مردمان امروز آفریقا از آن مهاجران نشات می گیرد.
دکتر آندریا مانیکا از دانشگاه کمبریج که این مطالعه را انجام داده می گوید: کسر قابل توجهی از تک تک جمعیت های آفریقایی که اطلاعاتشان را داریم، از جد اوراسیایی است.نقشه ژنتیکی انسان های کهن از اطراف جهان قبلا تهیه شده، اما در مورد آفریقا کار سخت تر است چون آب و هوای داغ و مرطوب به راحتی مواد شکننده دی ان ای را نابود می کند.
با این حال بقایای این شکارچی-گردآور 4500 ساله که موتا نام دارد در یک غار نسبتا سالم مانده بود.مهم اینکه استخوان زیر گوش موسوم به پتروس سالم مانده بود.
مانیکا گفت: استخوان پتروس بسیار سفت و محکم است و خیلی خوب مانع ورود باکتری و تحلیل رفتن دی ان ای می شود، موفق به استخراج دی ان ای خیلی سالم و با کیفیت شدیم که با استفاده از آن کل نقشه ژنتیکی این فرد را بازسازی کردیم.
او افزود: طرح کامل آن را داریم، تک تک ژن ها، همه اطلاعات سازنده این فرد را که 4500 سال قبل در اتیوپی زندگی می کرد.
**مهاجرت انبوه
این نقشه ژنتیکی آشکار کرد که موتا دارای ژن های خالص آفریقایی بود، یعنی اجدادش هرگز از آفریقا بیرون نرفته بودند.
اما مقایسه این دی ان ای با ژن های انسان امروزی ساکن آفریقا نشان می دهد که 1500 سال پس از مرگ او، آرایش قاره آفریقا عوض شد.
مطالعات قبلی ژنتیکی نشان داده بود که پس از مهاجرت انبوه از آفریقا، که حدود 60 هزار سال قبل روی داد، بعضی مردم بعدا به این قاره بازگشتند.
اما این مطالعه نشان می دهد که حدود سه هزار سال قبل، سیل عظیمی از مهاجرت، خیلی بزرگتر از آنچه تاکنون تصور می شد اتفاق افتاده است.
کشاورزان دوران نوسنگی اهل غرب اوراسیا که حدود 8 هزار سال قبل فن زراعت را در اروپا بنیاد گذاشتند، شروع به بازگشتن به آفریقا کردند.
مانیکا می گوید: اکنون می دانیم که آنها احتمالا به یک چهارم جمعیتی که از قبل در شرق آفریقا زندگی می کردند مرتبط بودند. این یک بازگشت عمده بود. شمار قابل توجهی از جمعیت راهی آفریقا شد.
معلوم نیست که انگیزه آن مهاجرت چه بوده است – شاید تغییراتی در امپراتوری مصر – اما اثری ژنتیکی از آن به جا مانده است.
مانیکا توضیح داد:مساله کاملا قابل توجه این که در اتیوپی حدود 20 درصد – یک پنجم – ژن های مردمی که الان آنجا زندگی می کنند در واقع سرمنشا اوراسیایی دارد، یعنی از آن کشاورزان سرچشمه گرفته است.
اما ابعاد آن از این فراتر می رود، چون اگر به گوشه های آفریقا برویم، تا غرب دور یا آفریقای جنوبی، حتی جمعیت هایی که ما فکر می کردیم به طور خالص آفریقایی باشند 5 تا 6 درصد ژن های آنها به این کشاورزان اوراسیایی می رسد.'
بازگشت اروپا-آسیایی ها همچنین باعث معرفی مواد تازه ژنتیکی به آفریقا شد.
گسترش کشاورزی تاثیری عظیم حتی در قاره ای داشت که گروه های بزرگی از مردم همچنان با شکار و گردآوری روزگار می گذراندند.ژن هایی که اجداد آنها از جفت گیری با نئاندرتال ها کسب کرده بودند سپس به آفریقایی ها منتقل شد که اثرش امروز قابل مشاهده است.