ساخت نانو پوشش جهت افزایش مقاومت به خوردگی فلز مس

به گزارش ایرنا ازستاد ویژه توسعه فناوری نانو، این نانو پوشش با استفاده ازمواد دوستدار محیط زیست و طی روشی ساده و کم هزینه قابل ساخت است.

مس به طورگسترده در صنایع مختلفی از قبیل صنایع انتقال آب، دیگ های بخار درکارخانجات و صنایع الکترونیک استفاده می شود، این عنصر با وجود ویژگی های مطلوبی همچون هدایت الکتریکی و حرارتی بالا، می تواند در محیط های گازی اسیدی به خصوص درحضور یون سولفید یا ترکیب های آن، مانند آمونیاک یا آمین ها تحت تاثیر خوردگی شدید قرار گیرد. 

در این پژوهش محققان تلاش کرده اند تا با استفاده از نانو پوشش ها، به حفاظی در برابر پدیده خوردگی فلز مس به ویژه در محیط های آبی دست یابند.

نانو پوشش های پیشنهادی با صرف کمترین زمان، انرژی و هزینه ممکن قابل سنتز است، از طرفی در ساخت آن مواد اولیه سالم و کم خطر برای محیط زیست استفاده شده که اهمیت کاربرد آن را دوچندان می کند. 

زاهد قلیچ خواه، معتقد است از نتایج این طرح می توان در اصلاح الکترودهای کاربردی در اندازه گیری مواد به روش الکتروشیمی استفاده کرد، همچنین با توجه به نتایج آزمون های حرارتی، که حاکی از مقاومت حرارتی بالای پوشش بوده است، استفاده از این دستاورد در صنایع الکترونیک نیز امکان پذیر است.

به گفته این محقق در ساخت این پوشش لایه ای از نانوذرات ال- سیستین به طور شیمیایی روی سطح الکترود مس لایه نشانی شده است.

لازم به ذکر است که پوشش های پلیمری بسته به ویژگی های پوشش و روش تشکیل آن، تا حدی در برابر آب، گاز و یون، نفوذپذیر هستند، در نتیجه گونه های یونی و آب ممکن است به فلز بستر رسیده و با وقوع خوردگی در فصل مشترک فلز- پوشش صدمه بیشتری به بستر فلزی وارد کند، برای برطرف کردن این نقص، در این کار پوشش مد نظر با دوپامین اصلاح شده است.

قلیچ خواه در خصوص نحوه ساخت و اصلاح پوشش افزود:مقاومت به خوردگی مس لایه نشانی شده با پوشش پیشنهادی با استفاده از روش های الکتروشیمیایی خوردگی مانند امپدانس الکتروشیمیایی و پلاریزاسیون پتانسودینامیک بررسی شده است.

به طور کلی نتایج نشان دهنده افزایش مقاومت در برابر خوردگی مس لایه نشانی شده با نانوپوشش ها بوده است، از دستاوردهای این کارمی توان به سنتزنانو ذرات ونانو صفحات به روشی آسان، کم هزینه، سریع و با تکرارپذیری بالا اشاره کرد که یکی از کاربردهای آن استفاده جهت کنترل خوردگی فلز مس است.

این تحقیقات حاصل تلاش زاهد قلیچ خواه، کارشناس ارشد شیمی فیزیک دانشگاه ارومیه، پروفسورخلیل فرهادی، دکتر سپیده بانی سعید، اعضای هیات علمی دانشگاه ارومیه، و همکارانشان، پروفسور دیگبی مک دونالد، عضو هیات علمی دانشگاه یوسی برکلی ایالات متحده امریکا، و دکتر سمین شریفی اصل، دانشجوی فوق دکتری مهندسی خوردگی دانشگاه یوسی برکلی ایالات متحده امریکا، است که نتایج آن در مجلهCorrosion Science به چاپ رسیده است.
 

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا