تلاش محققان ایرانی برای تولید نانوکاتالیست

در صورت تولید انبوه، این نانوکاتالیست در واحدهای تولید اسیدسولفوریک صنعتی قابل کاربرد است و موجب افزایش راندمان تولید خواهد شد.
یکی از محصولات جانبی تولیدی در فرآیند متالورژی مس، گاز دی اکسید گوگرد است که به عنوان یک گاز آلاینده در محیط آزاد می شود. 
دی اکسید گوگرد در هوا توسط فرایندهای فوتوشیمیایی به تری اکسید گوگرد تبدیل شده و سپس با رطوبت موجود در هوا واکنش داده و اسید سولفوریک تولید می کند. 
این اسید توسط باران به سطح زمین بازگشته و موجب تخریب محیط زیست، پوشش های گیاهی و تأسیسات ساختمانی و صنعتی خواهد شد. حال چنانچه از ورود این گاز به محیط زیست جلوگیری شود و طی واکنشی کنترل شده به گاز تری اکسید گوگرد تبدیل شود، می تواند برای تولید اسید سولفوریک که یک ماده صنعتی پرکاربرد است، مورد استفاده قرار گیرد.
به گفته محمد آصفی مجری طرح، در کارخانه اسید سولفوریک مجتمع مس سرچشمه کرمان، از کاتالیست وانادیوم پنتا اکسید برای تبدیل دی اکسید گوگرد به تری اکسید گوگرد استفاده می شود. 
وی ادامه داد: گاز دی اکسید گوگرد این واحد، از دودکش کارخانه ذوب تأمین می شود. هدف از اجرای این پروژه ساخت و شناسایی نانوکاتالیست های وانادیوم پنتا اکسید به کمک انواع روش های متداول آزمایشگاهی و دستگاهی بوده است.
آصفی افزود: خواص و عملکرد این نانوکاتالیست های سنتز شده با کاتالیست تجاری مصرفی در کارخانه اسید سولفوریک مس سرچشمه به عنوان کاتالیست مرجع، مقایسه شده است. طبق نتایج موجود، نانوکاتالیست های جدید واکنش تبدیل را با راندمان بیشتری نسبت به کاتالیست اکسید وانادیوم معمولی انجام می دهند.
در این طرح تلاش شده تا نانوکاتالیستی تولید شود که راندمان تبدیل را در مبدل های اسید سولفوریک افزایش دهد. به گفته آصفی، افزایش راندمان تبدیل موجب می شود تا در هزینه های مصرفی تولید صرفه جویی شده و میزان اسید سولفوریک بالاتر و با سرعت بیشتری در هر کارخانه تولید شود. 
از طرفی با توجه به اینکه خوراک مصرفی دی اکسید گوگرد بسیاری از واحدهای تولیدی از دودکش های صنایع آلاینده تأمین می شود؛ لذا تولید بیشتر اسید سولفوریک، میزان مصرف دی اکسید گوگرد را افزایش داده و از انتشار این آلاینده در محیط زیست کاسته خواهد شد.
به گزارش ایرنا این طرح به سفارش مجتمع مس سرچشمه در قالب پایان نامه ارشد محمد آصفی و با همکاری دکتر حسن حدادزاده و دکتر فاطمه داور از دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شده است. 

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا