فرآورش روزانه 60 هزار بشکه نفت خام با کمک دانش بومی
به گزارش سیناپرس، محمود پوربافرانی، یکی از پژوهشگران مرکز واحدهای پیش ساخته فرآورش نفت خام در گفتگو با سیناپرس گفت:جهاددانشگاهی برای نشان دادن توانمندی های خود به شرکت ملی نفت ابتدا در واحد تحقیقات و پژوهش جهاددانشگاهی پایلوت طرح نمک زدایی از نفت خام به روش الکترواستاتیک با ظرفیت 20 بشکه در روز را انجام داد.
وی درباره اهمیت نمک زدایی نفت خام اظهارداشت: نفتی که از چاه استخراج می شود تا زمانی که داخل بشکه می رود باید نمک زدایی (جدا سازی نمک، آب و رسوبات از نفت) شود.
وی خاطرنشان کرد: پس از موفقیت در اجرای این طرح، شرکت نفت، پروژه فرآورش نفت خام به میزان 60 هزار بشکه نفت خام در روز را به جهاددانشگاهی واگذار کرد. تجهیزات این پروژه شامل مخازن "نمک زدا" و "جدا کننده آب و رسوبات از نفت" است.
وی عنوان کرد: قرارداد این پروژه نیز به روش B.O.O (قرارداد احداث، تملک و بهرهبرداری) است به این معنی که جهادانشگاهی باید هم سرمایه گذار و هم سازنده و بهره بردار باشد و زمانی که این پروژه به بهره برداری می رسد باید روزی 60 هزار بشکه نفت خام را تحویل شرکت نفت دهد. این نفتی که داخل بشکه ها تحویل شرکت نفت داده می شود برای صادرات یا برای پالایش به پالایشگاه ها می رود.
وی تصریح کرد: اکنون این طرح مهندسی اش در حال انجام است. یکی از مهمترین نکاتی که این پروژه دارد، استفاده از حداکثر توانمندی ساخت داخل است؛ جهاددانشگاهی در این طرح خود سازنده و طراح است. واحد پژوهش نیز دارد. سازندگان بزرگی نیز در کشور وجود دارند که ما این مخازن را به آنها ارائه می دهیم. در این طرح اصلا قصد نداریم از سازندگان خارجی استفاده کنیم یا وارداتی داشته باشیم. شاید تنها 10 الی 20 درصد ابزار دقیق این پروژه از خارج از کشور وارد شود.
پوربافرانی به سیناپرس گفت: ما با اجرای این طرح برای حدود 200 نفر اشتغال زایی مستقیم و 2 الی 3 هزار نفر اشتغال زایی غیر مستقیم ایجاد می کنیم.
وی به اهمیت اجرای این طرح پرداخت و افزود: در حال حاضر در میادین نفتی، شرکت های ایتالیایی این طرح را اجرا می کنند و کارگران یا نیروهای انسانی فیلیپینی و هندی نیز در میدان های نفتی مشغول به کار هستند. ما قصد بومی سازی این کار و کاهش وابستگی هایمان به کشورهای دیگر را داریم. از سوی دیگر این تجهیزات سر چاه هایی مستقر می شوند که میادینی مشترک بین ایران وعراق دارد. اگر ما نفت را برداشت نکنیم، عراق آن را استخراج می کند بنابراین اجرای چنین طرحی از اهمیت زیادی برخوردار است و ارزش اقتصادی زیادی نیز به همراه دارد.
وی به مشکلات اجرای این طرح اشاره کرد و گفت: در حال حاضر ما برای اجرای این پروژه با مشکلات تامین مالی و سرمایه مواجه هستیم زیرا این پروژه یک طرح سرمایه بر است. اکنون برای تامین سرمایه این طرح پیش پرداختی از شرکت ملی نفت دریافت کرده ایم. برای مابقی این طرح که حدود 80 درصد مبلغ کل پروژه می شود نیز از طریق معاونت علمی و فناوری و صندوق توسعه ملی اقدام کرده ایم تا بانک ها تسهیلاتی با کارمزد کم به ما ارائه دهند.
گفتگو: فرزانه صدقی