همدان رکورد دار حیوان گزیدگی نسبت به میانگین کشوری
سید جلال الدین بطحائی در گفت و گو با خبرگزاری سیناپرس، اظهار کرد: در سال گذشته افزون بر 7 هزار و 600 مورد حیوان گزیدگی در همدان ثبت شده است همچنین در سه ماهه اول سال 1400 نیز، یک هزار و 914 مورد حیوان گزیدگی داشتیم که این رقم در سه ماهه اول سالجاری به 2 هزار و 7 مورد افزایش یافته است.
وی افزود: میزان حیوان گزیدگی در همدان نسبت به میانگین کشوری بالا بوده که باید بر روی این موضوع کار کنیم و بررسی های لازم انجام شود و راهکارهایی برای کاهش این رقم در نظر گرفته شود.
بطحائی با بیان اینکه 55 درصد حیوان گزیدگی ها در مناطق روستایی و 45 درصد در مناطق شهری اتفاق افتاده است، تصریح کرد: بیشترین گزش ها در مناطق روستایی رخ داده است که باید آموزش های لازم برای جلوگیری از بروز گزش حیوانات داده شود.
وی گفت: خوشبختانه از سال 1400 تا کنون هیچ یک از موارد حیوان گزیدگی ها منجر به فوت نشده است، اما باید دانش آموزان در این خصوص آموزش ببینند چرا که بخشی از حیوان گزیدگی ها ناشی از سربه سر گذاشتن حیوانات است که در این راستا بهتر است، آموزش های لازم به دانش آموزان داده شود.
بطحایی با بیان اینکه در سال 1400 نیز 75 درصد گزش ها مربوط به سگ بوده، تصریح کرد: 21 درصد حیوان گزیدگی ها در سال 1400 نیز مربوط به گزش توسط گربه بوده و 4 درصد باقی مانده نیز مربوط به سایر حیوانات از جمله گرگ، شغال و روباه بوده است.
وی با اشاره به اینکه مراکز درمان و پیشگیری از هاری از ساعت 8صبح تا 8 عصر به صورت حضوری آماده ارائه خدمات هستند، تصریح کرد: این مراکز از ساعت 8 شب تا 8 صبح نیز به صورت آنکال و 24 ساعته خدمات ارائه می دهند همچنین تمامی خدمات این مراکز به صورت رایگان بوده و بهتراست افراد نسبت به گزش حیوانات آموزش های لازم را ببینند تا از مورد گزش قرار گرفتن در امان بمانند.
رئیس گروه پیشگیری از بیماری های واگیردار علوم پزشکی یادآور شد: سگ های ولگرد بخش دیگری از گزش ها را اختصاص می دهند که باید این سگ ها در محلی مناسب جمع آوری و نگهداری شوند و در نهایت عقیم سازی شوند.
وی ادامه داد: عقیم سازی سگ های ولگرد علاوه بر کاهش آمار میزان گزش ها نیز می تواند از زیاد شدن بی رویه آنها جلوگیری کند چرا که زیاد شدن تعداد آنها نیز اثرات مخرب دیگری به دنبال دارد.
بطحائی با بیان اینکه اگر هر فردی با گزش حیوان مواجه شد، باید اقدامات اولیه و قبل از مراجعه به مراکز درمان، پیشگیری از هاری را انجام دهد؛ تصریح کرد: ابتدا فرد باید بلافاصله محل زخم و مورد گزش قرار گرفته را با صابون و آب پر فشار شستشو کند و سپس به مراکز درمان، پیشگیری از هاری مراجعه کند و سایر اقدامات نیز توسط افراد مستقر در مراکز انجام می شود.
وی تاکید کرد: با توجه به اینکه بیشترین افرادی که مورد گزش حیوانات قرار می گیرند صاحبان حیوانات و خانواده های آنها هستند که باید این افراد نسبت به واکسیناسیون حیوانات خود به موقع به مراکز دامپزشکی مراجعه کنند.
گزارش: زهرا فرامرزدوست