روز جهانی هیدورگرافی
روز جهانی هیدورگرافی
در سال ٢٠٠٥ میلادی، مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامه A/٦٠/٣٠ را در خصوص اقیانوسها و قانون دریاها به تصویب رساند، در این قطعنامه تصویب روز جهانی هیدروگرافی با هدف اشاعه فرهنگ هیدروگرافی در تمامی سطوح و افزایش پوشش اطلاعات هیدروگرافی در سطح جهانی به صورت خاص از سوی سازمان بینالمللی هیدروگرافی مورد استقبال واقع گردید.در این قطعنامه از تمامی کشورهای عضو خواسته شده است تا با سازمان بینالمللی هیدروگرافی (IHO) به منظور ارتقای ایمنی دریانوردی علیالخصوص در مناطقی که ناوبری بینالمللی انجام میگردد و همچنین بنادر و مناطقی که آسیبپذیر بوده و یا حفاظت شده است، همکاری نمایند.
سازمان بینالمللی هیدروگرافی(IHO )بر این باور است که هیدروگرافی اساس توانمندی تمامی فعالیتهای بشر در سطح، زیر سطح و یا بستر دریا است. از این رو هیدروگرافی یک عامل غیر قابل انکار در پایش و نظارت، مدیریت و حاکمیت شایسته و مناسب دریاها و آبراهه ها است.سازمان بینالمللی هیدروگرافی هر ساله در روز 31خرداد ماه مصادف با ٢١ ژوئن، روز جهانی هیدروگرافی را جشن می گیرد.
روز بین المللی یوگا
به پیشنهاد نارندرا مودی Narendra Modi؛ نخستوزیر هند و تأیید سازمان ملل متحد، روز 31 خرداد هرسال برابر با (21 ژوئن) روز جهانی یوگا اعلام شد و برای اولین بار روز بینالمللی یوگا در بسیاری از کشورهای جهان ازجمله هندوستان، فرانسه، آمریکا، چین، ژاپن، کره جنوبی، تایلند و … برگزار شد.
راه اندازی نخستین سرویس تلفن تجاری
الکساندر گراهام بل، در تاریخ 21 ژوئن 1877 میلادی (31 خرداد)، نخستین سرویس تلفن تجاری جهان را در کانادا راه اندازی کرد.بل در ژانویه 1877 این طرح را ثبت اختراع کرد و نخستین خط تلفن در آوریل 1877 بین یک مغازه الکتریکی و خانه بل برقرار شد.این سرویس تلفن تجاری کاملا مشابه طرحی که ثبت اختراع شده بود، ساخته شد؛ تنها تفاوت در ظاهر دستگاه بود که به جای شکل گرد، به صورت یک جعبه مستطیلی ساخته شد. این تلفن شامل یک فرستنده / گیرنده در یک جعبه چوبی بود که فرد از طریق یک حفره کوچک با مخاطب صحبت کرده و صدای طرف مقابل را نیز از طریق همین حفره می شنید. دو یا چند جعبه تلفن به صورت سری در یک خط به هم متصل می شدند.
تولد خواجوي كرماني
ابوالعطاء كمالالدين محمود بن علي بن محمود، معروف به خواجوي كرماني در سال 679 ق در شهر كرمان به دنيا آمد. او در جواني در كرمان و فارس تحصيل كرد و از آن پس به مسافرت پرداخت. خواجو در اثناي مسافرت، با عدهاي از مشايخ، سلاطين و وزرا ملاقات كرد و در پايان عمر، چندي نيز با حافظ شيرازي، شاعر بزرگِ غزل سراي قرن هشتم معاشرت داشت.
ديوان قصيده ها، غزلها و رباعي ها، مثنويهاي هماي و همايون، گل و نوروز، كمال نامه، گوهر نامه و… از آثار خواجوي كرماني است. در غالبِ اين مثنويها، خواجو از نظامي پيروي كرده است. خواجو در غزلهاي خود، شيوهي سعدي را اساس قرار داده و آن را با افكار عرفاني در آميخته است. روش ايجاد شده توسط خواجوي كرماني به همت حافظ شيرازي كامل شده است. اين اديب نامدار ايراني سرانجام در 753 ق در 74 سالگي درگذشت.
وقوع زمین لرزه 7.4 ریشتری رودبار- منجیل
زمینلرزه رودبار _منجیل ، طارم در ساعت ۳۰ دقیقه بامداد به وقت ایران در پنجشنبه ۳۱ خردادماه ۱۳۶۹ در نزدیکی شهر رودبار و روستاهای تابعه در استان گیلان و شمال غرب استان زنجان در ناحیه طارم علیا بروز نمود و تا شعاع ۱۰۰ کیلومتری از مرکز زمینلرزه موجب خسارات جانی و مالی فراوان گردید. ارتعاشات حاصل از امواج لرزهای در استانهای زنجان و گیلان و در بخشهایی از استانهای آذربایجان شرقی، تهران، مرکزی، مازندران، سمنان، همدان و کردستان به مدت حدود ۶۰ ثانیه احساس گردید و موجب وحشت عمومی شد، لیکن خسارات جانی و مالی به همراه نداشت. این زمینلرزه در یک منطقه پرتراکم از نظر جمعیت اتفاق افتاد، بهطوریکه علاوه بر روستاهای موجود در منطقه چندین شهر مهم کشور نیز تحت تأثیر آن قرار گرفتند.
کانون زلزله در عمق ۱۹ کیلومتری زمین اعلام شد هرچند که به دلیل نبود تجهیزات کافی در آن زمان امکان خطا در تخمین عمق زمین لرزه وجود داشته همانطور که در اعلام کانون زمین لرزه مرتکب خطا شده و کانون آن را رشت و دیلمان اعلام کردند. در این زمین لرزه علاوه بر حدود ۳۷٬۰۰۰ نفر که جان خود را از دست دادند، بیش از ۲۰۰ هزار واحد مسکونی تخریب شده و خسارات عمدهای به تأسیسات و اماکن عمومی در استانهای گیلان و زنجان که متأثر از این زمینلرزه بودند، وارد آمد و حدود ۵۰۰٬۰۰۰ تن نیز بیخانمان شدند..
درگذشت یوهانس اشتارک
یوهانس اشتارک متولد15 آوریل 1874 بود . وی فیزیکدان آلمانی و برنده جایزه نوبل فیزیک 1919 برای کشف اثر دوپلر و اثر اشتارک است که در 21 ژوئن 1957 درگذشت.