خشونت خانگی و بدرفتاری اعضای خانواده از پیامدهای کرونا
به گزارش خبرگزاری سیناپرس، دکتر مهتا سنگستانی اظهار کرد: تعیین دقیق تاثیر همه گیری ویروس کرونا به سلامت روان و سلامت اجتماعی افراد مستلزم انجام مطالعه و بررسی نتایج غربالگری در بازه زمانی قبل و بعد از شیوع کرونا است با این اوصاف، نگاهی اجمالی به وضعیت کنونی نشان دهنده افزایش خشونت خانگی پس از همه گیری بیماری کووید ۱۹ است.
وی درباره عوامل موثر در افزایش خشونت خانگی تصریح کرد: کاهش و محدودیت ارتباطات، حضور فرزندان در خانه به جای مدرسه، تعطیلی برخی مشاغل و کاهش درآمد خانواده ها و استرس خانواده برای فراهم کردن کلاس آنلاین برای فرزندان از ریسک فاکتورهای (عوامل خطر) افزایش خشونت خانگی به شمار می رود.
مدیر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان اضافه کرد: با توجه به محدودیت های کرونایی، سامانه خود مراقبتی در حوزه سلامت روان برای استفاده جمعیت عمومی راه اندازی شده و همه افراد می توانند بدون ذکر مشخصات هویتی، با مراجعه به این پایگاه از خدمات آنلاین این سامانه در حوزه سلامت روان استفاده کنند.
دکتر سنگستانی، عوارض اجتماعی و اقتصادی و آسیب های روانی نظیر استرس، اضطراب، ترس از مرگ خود و عزیزان، افسردگی و وسواس را از ره آورهای نامبارک کرونا دانست و افزود: سامانه خودمراقبتی سلامت روان، راهی برای «خود ارزیابی روانشناختی» با پاسخ دادن به سوال های طرح شده در این سامانه است.
وی بیان کرد: شیوع بیماری کرونا سبب تشدید اضطراب و افسردگی افراد شده و طولانی شدن همه گیری کرونا برخی از بیماری های روانی را نیز تشدید کرده است.
مدیر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان خاطرنشان کرد: افراد بدون بیان مشخصات هویتی، با مراجعه به این پایگاه و انتخاب گزینه «خودارزیابی روانشناختی» به سئوالات ۱۰ گانه غربالگری در حوزه سلامت روان پاسخ داده و از سامانه بازخورد دریافت کنند.
دکتر سنگستانی افزود: در این سامانه بخشی برای آموزش پیش بینی شده و فایل آموزشی برای کنترل استرس و ارتقای مهارت تاب آوری در اختیار مراجعه کنندگان به پایگاه اینترنتی salamat.gov.ir قرار می دهد.
وی گفت: همچنین علاوه بر محتوای آموزشی خودمراقبتی در حوزه سلامت روان، فهرست و آدرس مراکز خدمات جامع سلامت نیز گنجانده شده و افراد علاوه بر دریافت مشاوره تلفنی در صورت نیاز و با نظر پزشک می توانند به صورت حضوری نیز به نزدیکترین مرکز به محل سکونت مراجعه و از پزشکان و کارشناسان سلامت روان برای مراقبت های بهداشتی اولیه کمک بگیرند.
مدیر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان ادامه داد: شیوع کرونا نیز در زمینه اعتیاد به مواد مخدر تاثیراتی داشته است و برخی معتقدند که حضور فرزندان در خانه و فراهم شدن ارتباط گیری آنها با دیگر دوستان همسالان ناباب زمینه گرایش به سمت اعتیاد را سلب کرده است.
دکتر سنگستانی گفت: همچنین برخی معتقدند اضطراب و استرس ناشی از همه گیری کرونا نیز می تواند موجب افزایش مصرف توسط برخی معتادان شود.
گزارش:نفیسه پاکیزه