بیماری وبا و راه های مقابله با آن را بهتر بشناسیم
به گزارش سینا پرس فارس، علی مختاری گفت: بیشترین موارد ابتلا مربوط به دو قاره آفریقا و آسیا است و درمان صحیح و مناسب میزان کشندگی بیماری را می تواند حتی به کمتر از یک درصد کاهش دهد.
مختاری افزود، با توجه به اینکه شایع ترین راه انتقال بیماری وبا از طریق افراد مبتلا، آب، سبزی و میوه آلوده است، با رعایت نکات ساده بهداشتی از جمله شست و شوی صحیح دست ها، میوه ها و سبزی ها، بیماری وبا به آسانی قابل پیشگیری است.
او افزود، میکروب وبا از طریق خوردن آب آلوده پس از عبور از معده در روده تکثیر پیدا کرده و موجب ترشح سم توکسین و افزایش دفع آب و املاح از دیواره روده می شود که با علامت اسهال همراه است، بنابراین میکروب از طریق مدفوع انسان در محیط پخش می شود و آب و غذا را آلوده می کند.
منابع شایع بیماری وبا
مسوول واحد مبارزه با بیماری های واگیر مرکز بهداشت شهدای والفجر ادامه داد، عامل بیماری وبا در آب، محیط های مرطوب، میوه و سبزی، صدف دریایی و گوشت زنده می ماند، اما تحمل چندانی نسبت به خشکی و نور آفتاب ندارد و با جوشاندن آب به مدت یک دقیقه از بین می رود. منبع بیماری وبا، آب و غذای آلوده به مدفوع انسانی است.
علی مختاری علایم بیماری وبا را اینگو نه توصیف کرد:
* اسهال آبکی شدید و متوسط، با دفعات اجابت مزاج غیر قابل شمارش
* استفراغ بدون حالت تهوع قبلی
* گرفتگی عضلات پشت ساق پا
* عطش فراوان
* فقدان تب
* فقدان خون در مدفوع
* نخستین شکایت بیمار احساس پری و غرغر شکم است و سپس اسهال آبکی شبیه به آب برنج بدبو دیده می شود.
مختاری راه انتقال بیماری وبا را اینگونه گفت:
* مصرف آب آلوده به مدفوع؛ آلودگی آب توسط مدفوع به طور ثانوی، دفع ناصحیح فاضلاب و نشت آن به آب آشامیدنی منابع آب حفاظت نشده مانند چاه ها، دریاچه ها، استخرها، جوی ها.
* آشامیدنی و خوراک آلوده مانند سبزی ها و میوه هایی که با آب آلوده شسته شده و آلودگی غذاهای پخته شده بعد از تهیه.
* تماس مستقیم دست با ترشحات اسهالی بیمار مبتلا به وبا.
* استحمام یا شست و شوی لوازم آشپزخانه در آب آلوده.
* یخ آلوده که از آب آلوده تهیه شده باشد.
* غذاهای دریایی ناپخته و خام مثل صدف و ماهی.
* تغذیه کودکان و نوزادان با بطری آلوده به جای شیر مادر نیز می تواند یک عامل انتقال بیماری باشد.
این مسوول واحد مبارزه با بیماری های واگیر مرکز بهداشت شهدای والفجرراه های پیشگیری از وبا را چنین توضیح داد:
* جوشاندن یک دقیقه ای آبی که از سلامتش اطمینان ندارید.
* شست و شوی دست با آب و صابون قبل از تهیه و توزیع غذا، قبل از خوردن غذا، بعد از اجابت مزاج و بعد از دست زدن به مواد غذایی خام نظیر سبزی ها، گوشت ماهی و مرغ.
* خودداری از خرید هرگونه مواد غذایی و خوراکی از دست فروشان.
* از مصرف یخ غیربهداشتی خودداری کنید.
* سبزی ها و میوه ها را به روش صحیح ضدعفونی کرده و سپس مصرف کنید.
علی مختاری تنها راه تشخیص قطعی وبا را ، شناسایی باکتری در نمونه مدفوع فرد عنوان کرد.
مختاری راه های درمان ان بیماری را اینگونه عنوان کرد:
* درصورت بروز نشانه های بیماری از جمله اسهال حاد آبکی بدون انجام خود درمانی به سرعت به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه کنید.
* قبل از مراجعه چنانچه بیمار قادر به نوشیدن است مایعات کافی از جمله ORS به بیمار بدهید.
* برای تهیه محلول خوراکی ORS یک بسته از آن را در یک لیتر آب جوشیده سرد شده حل کنید و به تدریج به بیمار بدهید.
با توجه به اینکه شایع ترین راه انتقال بیماری وبا و بیماری های اسهالی از طریق آب، سبزی ها و میوه های آلوده است، با رعایت نکات ساده بهداشتی، بیماری وبا به آسانی قابل پیشگیری است.
گزارش: محمدرضا قشقایی زاده