اختلال خوردن ریشه در فرهنگ و سبک زندگی افراد دارد
به گزارش سیناپرس اصفهان ندا هوشیار روانشناس بالینی و مدرس دانشگاه در گفت و گو با خبرنگار این خبرگزاری اظهار داشت: خوردن و آشامیدن نیازهایی هستند که هر روزه دنبال برطرف کردن آن هستیم. آنچه میخوریم و میآشامیم نشانهفرهنگ، سبک زندگی و حتی شخصیت ما است اما خوردن و آشامیدن همیشه یک روند طبیعی ندارد و گاهی این فرآیند روزانه، پیچیده و غیرطبیعی میشود.
هوشیار اضافه کرد: شیوهخورد و خوراک میتواند زمینهساز بیماریهای جسمانی و روانی شود. کسانی که بیش از اندازه غذا میخورند و یا دچار بیاشتهایی شدید هستند از بیماریهایی در زمینهی خوردن و آشامیدن رنج میبرند که تعداد مبتلایان آن ها هم در حال افزایش است.
وی با بیان اینکه از اختلالات خورد و خوراک با نام اختلال خوردن یاد میشود، افزود: اختلالاتی که مرتبط با خوردن و آشامیدن هستند ریشه در فرهنگ، سبک زندگی، مسائل روانی و اجتماعی دارند. این اختلالات روانی کمتر از سوی جامعه جدی گرفته میشوند و بسیاری از مردم این رفتارها را بیمارگونه نمیدانند به همین خاطر است که مرگ و میر ناشی از برنامهغذایی ناسالم رو به افزایش است. در چنین شرایطی جامعه نیازمند آگاهی و شناخت دربارهاختلالات خوردن است.
این روانشناس بالینی عنوان کرد: مثل اکثر اختلالات روانی دیگر، اختلالات خوردن صرفاً در اثر یک عامل به وجود نمی آیند بلکه انواع فرایندهای روحی روانی، اجتماعی و فیزیولوژیک همکاری می کنند تا انواع اختلالات خوردن به وجود آیند.
وی ادامه داد: با توجه به تحقیقات صورت گرفته نقش عامل ژنتیک در به وجود آمدن این اختلالات مشخص شده است. طبق شواهد این اختلال در خانواده ها به ارث می رسد و عنصر وراثتی آن بیش از 50 درصد است.
این مدرس دانشگاه با تأکید بر اینکه عوامل فرهنگی و اجتماعی نیز بر این اختلال تأثیر می گذارند، گفت: رسانه های عمومی واقعیت را تحریف می کنند و عموماً زنانی را نشان می دهند که لاغر هستند و در 50 درصد پوسترها افراد به شدت لاغر هستند.
وی افزود: تحقیقات نشان داده است بین نارضایتی از اندام و تمایل به لاغر شدن با مشاهده برخی برنامه های تلویزیونی که اندام ایده آل را نشان می دهند ارتباط قوی وجود دارد و هر چقدر این زمان بیشتر باشد، این ارتباط محکم تر است. همچنین افراد چاق اغلب از سوی جامعه پذیرفته نمی شوند و مورد طرد، تمسخر و… قرار می گیرند.
هوشیار عوامل خانوادگی را نیز یکی دیگر از عوامل بروز اختلال در خوردن برشمرد و گفت: زندگی در خانواده نامنظم باعث تقویت رفتار مختل می شود. خانواده های افراد مبتلا به اختلالات خوردن حداقل یکی از چهار ویژگی بسیار مداخله گر و دخالت کننده، بیش از حد مراقب، انعطاف ناپذیر و حل نامناسب اختلاف را دارند و همچنین مادر نقش خاصی با ایرادگیری دائمی از ظاهر دختران خود دارد .
وی ادامه داد: برخی روانشناسان عقیده دارند اختلالات خوردن ابزاری هستند برای مقابله با سایر اختلالات روانی (مثل افسردگی عمده) که در نتیجه سوء استفاده جنسی در کودکی به وجود می آیند. افراد با این اختلالات احساس می کنند روی یکی از جنبه های زندگی خود کنترل دارند و از مشکلات هیجانی و هویتی خود می کاهند .
هوشیار خاطرنشان کرد: برخی ویژگی های شخصیتی می توانند در اختلالات خوردن نقش داشته باشند . از جمله : کمال گرایی، خجالتی بودن، عدم ثبات هیجانی، عزت نفس پایین
گزارش: امیر امین الرعایا