کشفی عجیب در مورد یک سیارک خطرناک
به گزارش سیناپرس اردبیل و به نقل از اسپیس، "آژانس کاوشهای هوافضای ژاپن"(JAXA) در نظر دارد در سال ۲۰۲۴، فضاپیمای "دستینی "( DESTINY) خود را به سوی یک سیارک نزدیک به زمین موسوم به "فایتون"(Phaethon) پرتاب کند که هدف آن پرواز از نزدیک این سنگ فضایی در سال ۲۰۲۸ است. به همین دلیل، این سیارک بالقوه خطرناک مورد بررسی قرار گرفته است.
پژوهشگران اخیرا یک کشف قابل توجه در مورد فایتون داشتند. آنها دریافتند که چرخش آن در حال افزایش است. دوره چرخشی این سیارک، سالانه چهار میلیثانیه کاهش مییابد. حتی یک تغییر کوچک مانند این نمونه میتواند بر اکتشافات ماموریت دستینی تأثیر بگذارد. دانستن این سرعت چرخش ویژه به پژوهشگران امکان میدهد تا جهتگیری سیارک را طی پرواز فضاپیما با دقت بیشتری پیشبینی کنند و در مشاهدات خود دقیقتر باشند.
به ندرت اتفاق میافتد که چرخش یک سیارک تغییر کند. فایتون یازدهمین سیارک شناختهشدهای است که تغییری را در دوره چرخشی خود نشان میدهد و بزرگترین سنگ فضایی با میانگین قطر ۵.۴ کیلومتر است.
"شان مارشال"(Sean Marshall)، دانشمند سیارهشناس "رصدخانه آرسیبو"(Arecibo Observatory) در پورتوریکو، با استفاده از دادهها و مشاهدات سالهای ۱۹۸۹ تا ۲۰۲۱، مدلی را برای تعیین شکل فایتون در آمادهسازی برای مأموریت دستینی ایجاد کرد.
مارشال در بیانیهای گفت: پیشبینیهای مدل در مورد شکل سیارک، با دادهها مطابقت نداشت. زمانهایی که مدل در درخشانترین حالت بود، به وضوح با زمانهایی که فایتون در درخشانترین حالت دیده میشد، هماهنگ نبود. من متوجه شدم که این تفاوت را میتوان با تغییر اندک دوره چرخش فایتون در زمان قبل از رصدهای ۲۰۲۱ توضیح داد.مارشال دریافت مدلی که به بهترین وجه با دادهها مطابقت دارد، شامل شتاب چرخشی ثابت است. این ثبات، کاهش منظم دوره چرخشی فایتون به میزان چهار میلیثانیه در سال است.
مارشال گفت: این خبر خوبی برای گروه ماموریت دستینی است زیرا تغییر مداوم به این معناست که جهتگیری فایتون در زمان پرواز فضاپیما را میتوان به طور دقیق پیشبینی کرد. بنابراین، آنها خواهند فهمید که کدام مناطق توسط خورشید روشن میشوند.
دانشمندان هنوز در حال یادگیری در مورد فایتون هستند و ماموریت دستینی مطمئنا اطلاعات بیشتری را فاش خواهد کرد. ما میدانیم که اگرچه فایتون آن قدر بزرگ و به زمین نزدیک است که بتوان آن را یک سیارک بالقوه خطرناک نامید اما دانشمندان به این نتیجه رسیدهاند که هیچ تهدید بدیهی را برای سیاره ما ایجاد نمیکند.
منبع: ایسنا