وقوع سیل های دنباله دار باستانی در مریخ

به گزارش سیناپرس، در مقاله ای که اخیرا توسط محققان بین المللی منتشر شده است، یک تصویر راداری جدید از مریخ‌نورد ژورونگ متعلق به کشور چین ارائه شده است که بینش‌هایی نوین را از ساختار سطحی یک حوضه مهم این کره منظومه شمسی تحت عنوان اتوپیا پلانیتیا مطرح می سازد. 

این یافته ها به وجود چندین لایه فرعی رسوبی اشاره کرده اند که ظاهرا پس از وقوع سیل های دنباله دار در مریخ آن هم در میلیون ها سال پیش ایجاد شده اند؛ یافته هایی که می توانند درک ما از تاریخ فعل و انفعالات ژئولوژیک و هیدرولوژیک سیارات را بهبود ببخشند.

اتوپیا یک دهانه برخوردی در مریخ است که بر اساس باور عمومی دانشمندان، قبلا میزبان یک اقیانوس باستانی بوده و آن را به یک هدف کلیدی برای اکتشاف تبدیل کرده است. با این حال، از زمان مأموریت مریخ نورد وایکینگ-2، مدت 45 سال است که هیچ داده ژئولوژیکی جدیدی از این منطقه نداشته ایم. 

به گزارش سیناپرس، در سال 2021، مریخ نورد ژورونگ به عنوان بخشی از اولین ماموریت چین به سیاره سرخ، با موفقیت بر روی این سیاره فرود آمد. ژرونگ از آن زمان در حال عبور از مناطق مختلف مریخ با هدف ارائه بینش های بهتر و اطلاعات بیشتر از سطح اتوپیا بوده است.

حالا محققان آکادمی علوم چین با استفاده از داده‌های جمع‌آوری‌شده توسط ژورونگ که تقریباً 1117 متر از محل فرود خود حرکت کرده است، تصویری از سطح جنوبی اتوپیا پلانیتیا ساخته و ارائه کرده اند که اطلاعات جالب توجهی در خود دارد.

این تصویر نشان می دهد که حوضه اتوپیا به چندین لایه زیرسطحی تقسیم شده است که در مجموع تقریباً 70 متر ضخامت دارند. در بالاترین سطح، لایه ای از رگولیت که شامل سنگ سست و غبار است، با ضخامت کمتر از 10 متر قرار دارد. 

به گزارش سیناپرس، به گفته این محققان، ساختار لایه‌ای فوق احتمالا نشان‌دهنده این است که حوضه فوق در طول دوره های باستانی دچار سیل های اپیزودیک و سلسله وار شده است.

آن ها معتقدند اگرچه در حال حاضر، داده های راداری ژورونگ به تنهایی، نمی توانند شواهد مستقیمی دال بر وجود آب مایع در 80 متر بالایی این حوضه ارائه دهند، اما وجود چنین آبی را در اعماق پایین تر حوضه اتوپیا نمی توان رد کرد.

به گزارش سیناپرس، این یافته های اکتشافی جالب در Nature منتشر شده اند.

ترجمه: محمدرضا دلفیه
 

No tags for this post.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا