تار عنکبوت چگونه از هوا آب جذب می کند؟
به گزارش سیناپرس، در طبیعت بسیاری از مواد ذخیره کننده آب وجود دارد. مواد طبیعی مانند برگ برخی از گیاهان و پشت سوسک های بیابانی همواره قادر به جذب رطوبت هوا هستند. به طور باورنکردنی، تار عنکبوت نیز ساختاری دارد که کاملاً با جمع آوری آب سازگار است. این موضوع الهام بخش دانشمندان شده است تا بتوانند از طریق ایجاد ساختاری مشابه در ابعاد بزرگ، از هوا، آب تولید کنند.
در سال ۲۰۱۰، تیمی از محققان چینی مقاله ای را در مجله Nature منتشر کردند که جزئیات مهمی از این ساختار را فاش کرد. این تیم مطالعاتی نشان دادند که وقتی ابریشم تار خیس می شود، برجستگی هایی با بافت خشن در امتداد الیاف صاف این تارها ایجاد می شود.
به گزارش سیناپرس، این تفاوت در بافت تارها، تفاوت هایی در فشار و انرژی ایجاد می کند که آب را به سمت برجستگی ها هدایت کرده و توانایی جمع آوری آب از این طریق را افزایش می دهد.
به همین دلیل است که ما در ساعات اولیه صبح می بینیم که آب به صورت قطرات مجزا به تار عنکبوت می چسبد. مطالعات انجام شده در این رابطه نشان داد برجستگی ها یا آنچه دانشمندان آن را گره دوکی نامیده اند، به عنوان محل جمع آوری عمل می کنند.
به گزارش سیناپرس، در حال حاضر اصلی ترین چالش موجود برای تولید آب بر پایه ساختاری مشابه تارهای عنکبوت، ایجاد مواد ارزان قیمت و الهام گرفته از طبیعت با منشا زیست پذیر است که ساختار ابریشم طبیعی عنکبوت را برای برداشت رطوبت از مه در مناطق خشک تقلید می کند.
این مواد که توسط پروفسور یونگمی ژنگ و تیمش در دانشگاه بیهانگ طراحی شدهاند، با پوشش دادن یک فیبر مصنوعی صاف در یک مایع پلیمری ساخته شده اند که به سادگی شکسته و خشک می شود تا برجستگی هایی را که برای ساختار بسیار مهم هستند، تشکیل دهند.
به گزارش سیناپرس، پیش بینی می شود با توسعه این فناوری، امکان تولید گسترده آب آشامیدنی و سالم از طریق رطوبت هوا ممکن شود.
مترجم: نیروانا محمدحسینی
منبع: sciencefocus