بلاک چین چیست و چگونه کار میکند؟

سوال بلاک چین چیست و چگونه کار میکند؟ را مد نظر بگیرید؛ به تعداد سایت‌هایی که در زمینه ارزهای دیجیتال وجود دارد، تعریف بلاک چین نوشته شده، اما شاید تعداد محدودی از این تعریف‌ها به زبان ساده باشد و همه بتوانند آن را درک کنند.

علاوه بر تعریف بلاک چین، مفاهیمی مثل مشکل مقیاس پذیری بلاک چین و لایه دوم بلاک چین هم هستند که درک مفهوم آن‌ها برای کاربران اهمیت بسیاری دارد.

بهترین تعریف برای بلاک چین چیست؟

 Blockchain از دو واژه Block به معنی بلوک و Chain به معنی زنجیره ساخته شده است. برای درک بهتر مفهوم بلاک چین از شبیه‌سازی استفاده می‌کنیم.

تصور کنید هر بلاک یک جعبه مکعبی است که می‌توان در آن اطلاعات ذخیره کرد. این اطلاعات می‌تواند هر داده‌ای باشد، از اعداد و ارقام و مبلغ تراکنش‌‌ها گرفته تا اطلاعات شخصی افراد مختلف. هرکدام از این جعبه‌ها ظرفیت مشخصی دارند. بعد از اینکه ظرفیت یک جعبه تکمیل شد، کامل بسته‌بندی می‌شود و وارد یک شبکه خواهد شد. این شبکه مجموعه‌ای از جعبه‌های حاوی اطلاعات است که با استفاده از یک زنجیر به هم وصل شده‌اند. زمانی که یک جعبه به این زنجیره اضافه می‌شود، داده‌های آن برای همیشه ذخیره می‌شود و در دسترس خواهد بود.

یکی از قوانین بلاک چین، ترتیب بلاک‌هاست. هر بلاکی که به زنجیره اضافه می‌شود یک کلید منحصر به فرد دارد که به نوعی شناسه آن محسوب می‌شود. این شناسه بر اساس کدهای رمزنگاری شده توسط بلاک چین به هر بلاک تعلق می‌گیرد و در نهایت زنجیره‌ای منسجم ایجاد می‌شود که کاربردهای مختلفی مثل تکنولوژی پشتیبان ارزهای دیجیتال دارد.

ویژگی‌های بلاک چین چیست؟

  • غیرمتمرکز است. هیچ نهاد مرکزی ندارد، اطلاعات بلاک چین در یک پایگاه داده خاص ذخیره نمی‌‌شود و مجموعه‌ای از کامپیوترها برای ذخیر‌ه‌سازی اطلاعات مورد استفاده قرار می‌گیرند.  
  • امنیت بالایی دارد. تمام داده‌ها در بلاک چین با استفاده از توابع پیچیده ریاضی رمزنگاری می‌شود، رمزگشایی این داده‌ها به هزینه و زمان زیادی نیاز دارد و هک آن‌ها از نظر اقتصادی به صرفه نیست.
  • حریم خصوصی در آن رعایت می‌شود. در بلاک چین می‌توان به صورت ناشناس و آزادانه فعالیت کرد.

 
منظور از مشکل مقیاس‌پذیری بلاک چین چیست؟

تااین بخش از مقاله سعی کردیم توضیح دهیم بلاک چین چیست و چگونه کار میکند و چرا این تکنولوژی تا این اندازه کاربرد دارد. در نگاه اول به نظر می‌رسد بلاک چین نقصی ندارد و به راحتی می‌تواند با انواع سیستم‌های ذخیره اطلاعات کنونی جایگزین شود،اما زمانی که عمیق‌تر به موضوع نگاه می‌کنیم متوجه مشکلات آن خواهیم شد.

مشکل مقیاس پذیری بلاک چین اساسی‌ترین مسئله‌ای است که در مورد آن وجود دارد. شبیه سازی که درباره جعبه‌ها و اتصال آن‌ها با زنجیر بیان کردیم را به یاد بیاورید. تصور کنید هزاران نفر به صورت همزمان بخواهند جعبه‌های حاوی داده‌هایشان را بسته‌بندی و به زنجیره اضافه کنند. در این صورت شبکه متراکم می‌شود و نمی‌تواند به صورت بهینه اطلاعات را پردازش کند و جعبه‌ها را به زنجیره اضافه کند. این ساده‌ترین توضیح درباره مشکل مقیاس‌پذیری بلاک چین است.

زمانی که ازدحام در شبکه بالا باشد، تراکنش‌ها به صورت بهینه پردازش نمی‌شوند. ممکن است کارمزدی که شبکه برای پردازش تراکنش‌ها دریافت می‌کند بیشتر شود یا تایید یک تراکنش مدت زیادی طول بکشد و یا ویژگی غیرمتمرکز بودن شبکه از بین برود.

یک شبکه بلاک چین زمانی مقیاس‌پذیر است که بتواند هنگام ازدحام شبکه هم به اندازه مواقعی که تراکم شبکه پایین است، نیاز کاربران را برآورده کند. بلاک چین‌هایی که در چند سال اخیر توسعه پیدا کرده‌اند، مقیاس‌پذیرتر هستند، اما مشکل مقیاس پذیری بلاک چین هنوز در شبکه‌های بزرگی مثل بیت کوین و اتریوم کاربران را آزار می‌دهد.

راهکارهای لایه دوم بلاک چین چگونه مشکل مقیاس پذیری را حل می‌کنند؟

روش‌های مختلفی برای حل مشکل مقیاس‌پذیری انواع بلاک چین پیشنهاد شده است. برخی از زنجیره‌ها از الگوریتم‌های متفاوتی برای تایید تراکنش‌هایشان استفاده می‌کنند تا بتوانند پردازش‌ها را با سرعت بالاتری انجام بدهند.
در حال حاضر اتریوم بزرگ‌ترین بلاک چین جهان است و بسیاری از پروژه‌های دیفای و اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز بر بستر آن فعالیت می‌کنند. یکی از بزرگ‌ترین مشکلات اتریوم مقیاس‌پذیری است و توسعه‌دهندگان آن وعده داده‌اند که در اتریوم ۲.۰ آن را حل کنند.

مشکل کنونی در اتریوم این است که زمان زیادی تا راه‌اندازی اتریوم ۲.۰باقی مانده. از طرفی توسعه‌دهندگان پروژه‌های دیفای وکاربران باید هزینه زیادی برای کوچ کردن به بلاک چین‌های مقیاس‌پذیرتر متحمل شوند و این کار برایشان ساده نیست، بنابراین بهترین راه حل استفاده از لایه دوم بلاک چین است.

 
مجله داموندمگ بزرگ‌ترین دانشنامه ارز دیجیتال فارسی زبان است که اطلاعات تخصصی بازار ارزهای دیجیتال رابه زبان ساده ارائه می‌دهد.با مطالعه این مجله می‌توانید اطلاعات مورد نیاز خود را به دست آورید. صرافی خرید ارز دیجیتال Damond.ir داموند علاوه بر مجله و دانشنامه، پلتفرم معاملاتی ارزهای دیجیتال برای کاربران ایرانی را هم توسعه داده است. ترید در صرافی داموند ساده‌ترین راهی است که می‌توانید برای فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال انتخاب کنید.

 

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا