چگونه خال های پوستی به سرطان تبدیل می شوند

دانشمندان در تحقیقات جدید خود دریافتند که اختلال در میزان  یک نوع پروتئین باعث می شود تا خال های بی ضرر و خوش خیم روی پوست به ملانومای خطرناک ، سرطان پوست تبدیل شود.

خال و ملانوما هر دو از سلول های تولید کننده ملانین (melanocytes) در داخل پوست منشا می گیرند. محققان دریافتند که سطح پایین پروتئینی به نام P15 باعث رشد خال و تغییر آن به حالت ملانوما می شود. همچنین مطالعات نشان می دهند که چه چیزی خال های معمولی را در حالت غیر سرطانی و با رشد معمولی حفظ می کند .

دانشمندان سال هاست ، دریافتند که جهش در ژن رشد سلولی به نام BRAF باعث رشد خال های روی سطح پوستی می شود اما تا کنون متوجه نشده بودند که چرا و چگونه این عمل متوقف می شود . در واقع دلیل توقف این عمل تا کنون ناشناخته باقی باقی مانده بود.

تاد ریدکی (Todd Ridky) از استادیاران دانشکده پزشکی پرلمن دانشگاه پنسیلوانیا (University of Pennsylvania) در ایالات متحده امریکا در رابطه با این مساله می گوید: «جهش ژن سلول BRAF باعث تحریک رشد اولیه خال شده و همچنین تولید پروتئین P15 ، پروتئین سرکوبگر تومور را نیز تحریک می کند که در نهایت به عنوان یک ترمز قوی در تقسیم سلولی بیشتر عمل می نماید. »

او در ادامه توضیحاتش اظهار داشت : « این تقسیم سلولی در نهایت اجازه می دهد تا انتقال از حالت خال طبیعی به حالت ملانوما انجام شود . زمانی که خال، پروتئین P15  (پروتئین سرکوبگر تومور) را از دست می دهد و یا دچار کمبود این پروتئین می شود، سلول ها دوباره تقسیم و تکثیر خود را آغاز می کنند و می توانند به سرطان تبدیل شوند. »

در این مرحله پژوهشگران به بررسی جدیدی دست زدند. آن ها سلول های مجزای خال را به طور مستقیم از خال های خوش خیم نرمال بیمار جدا کردند و با ملانوسیت یا همان ملانین های جدا شده از پوست نرمال (بدون خال) مقایسه کردند. قابل توجه است که ملانین های خال پوست 140 برابر بیشتر از ملانوسیت پوست نرمال ، دارای پروتئین P15  بوده است.  

 دانشمندان با مقایسه سلول های بیماران مبتلا به ملانوما که پیش از این دارای خال های خوش خیم بودند، دریافتند که به طور کلی سطح بالایی از پروتئین P15 را می توان در بافت خال پیدا کرد در حالی که مقدار این پروتئین در ملانوما یا بسیار کم بوده و یا اصلا شناسایی نمی شود.

در نهایت نتایج پژوهش ها نشان می دهد که وجود پروتئین P15 برای خال مهم و لازم بوده تا به طور منظم به صورت خوش خیم باقی بماند و کم شدن و از دست رفتن این پروتئین سبب تبدیل خال به ملانوما می شود.

در خاتمه لازم به توضیح است که این پژوهش ها و نتایج حاصل از آن در آخرین شماره مجله کشف سرطان (journal Cancer Discovery) به چاپ رسیده و قابل دسترسی است.

منبع 

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا