افرادی که زیاد عکس می گیرند، قادر به درک شادی نیستند
به گزارش سیناپرس، روان شناسان توصیه می کنند که ما باید قدر لحظات ظاهراً پیش پا افتاده زندگی را دانسته و از بودن در هر لحظه لذت ببریم. در این میان مطالعات متعددی نشان می دهد با توجه به در دسترس بودن دوربین های عکاسی روی تلفن های همراه، مردم به ندرت فرصتی را برای ثبت لحظات مهم زندگی خود از دست می دهند.
تلفنها، آلبومها و شبکه های اجتماعی مملو از عکس های مربوط به تعطیلات، فیلم های عروسی، عکس های نوزادان و بقیه موارد هستند اما تحقیقات روان شناختی نشان میدهد که حتی تجربه های روزمره نیز می توانند شادی غیر منتظرهای را ایجاد کنند.
مجموعهای از مطالعات، منتشر شده در مجله علوم روانشناسی، با الهام از این یافتهها دریافت که ما به طور شگفتانگیزی در پیشبینی آنچه در آینده به ما احساس خوشبختی می دهد، ضعیف هستیم.
در این مطالعه، از ۱۳۵ دانش آموز خواسته شد تا در ابتدای تابستان یک کپسول زمان ایجاد کنند که شامل موارد انتخابی زیر می شد:
• مکالمه با یکی از اطرافیان
• آخرین رویداد اجتماعی که در آن شرکت کرده بودند
• گزیده ای از مقاله ای که نوشته بودند
• و سه آهنگ مورد علاقه
در آن زمان، این دانش آموزان پیش بینی کردند که وقتی سه ماه بعد کپسول را باز می کنند، چه احساسی نسبت به این موارد دارند. به گزارش سیناپرس، بررسی های انجام شده نشان داد علیرغم اینکه دانش آموزان مسائل نسبتاً پیش پا افتاده ای را انتخاب کرده و واکنش شادی خود را به طور قابل توجهی دست کم گرفتند اما وقتی آن را پس از سه ماه باز کردند چقدر شگفت زده و کنجکاو شدند. محققان همچنین دریافتند که این کپسول زمان بسیار بیشتر از آنچه پیشبینی میکردند برایشان معنادار است.
تینگ ژانگ (Ting Zhang) از دانشکده بازرگانی هاروارد و یکی از پژوهشگران ارشد این تیم مطالعاتی اعلام کرد: ما معمولاً به لحظات عادی روزانه خود به عنوان تجربیاتی فکر نمی کنیم که ارزش کشف مجدد در آینده را دارند. به گزارش سیناپرس، با این حال، مطالعات ما نشان میدهد که ما اغلب اشتباه میکنیم و آنچه اکنون معمولی است، در آینده برایمان غیرعادی تر شده و میزان رضایت مندی ما از آن لحظات بسیار بیشتر از آن چیزی است که ما انتظار داریم.
به گزارش سیناپرس، نتایج یک مطالعه دیگر نشان داد که در مقایسه، مردم در قضاوت در مورد ارزش رویدادهای برجسته تر، مانند آنچه در روز ولنتاین، مراسم سالگرد ازدواج، جشن تولد و … انجام می دادند، بسیار دقیق بودند.
در مجموع، این مطالعات یادآوری میکنند که چگونه ما تمایل داریم شادی را که می توانیم از رویدادهای روزمره به دست آوریم، دست کم بگیریم. متاسفانه در بسیاری از لحظات شیرین و مهم زندگیمان ما دائما در حال عکس انداختن از زوایای مختلف هستیم و اصل موضوع را نادیده می گیریم. بهترین رویکرد، ایجاد تعادل در انداختن چند عکس مناسب و حس حضور در دل آن رویداد است.
این مطالعات اهمیت بدیهی نگرفتن زمان حال و مستندسازی لحظات پیش پا افتاده زندگی روزمره را نشان می دهد تا به خود آینده ما لذت کشف مجدد آنها را بدهیم.
ژانگ در خاتمه توضیحاتش هشدار داد که این مساله بدان معنا نیست که ما باید به طور مداوم از هر اتفاق و همه چیز عکس بگیریم، زیرا این کار در لذت بردن از لحظه اختلال ایجاد می کند.
شرح کامل این پژوهش در مجله تخصصی Psychological Science منتشر شده است.
مترجم: حمید تعالی