کسب فناوری تولید چهار نوع بذر هیبرید سبزی و صیفی

دکتر رضا آذربایجانی، سرپرست معاونت علمی و فنی مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران در این خصوص به خبرنگار سیناپرس گفت: در حوزه کشاورزی و منابع طبیعی با رویکرد تامین امنیت غذایی و سلامت در کشور دو طرح فناورانه کلان را پیش برده ایم یکی از آنها بحث دستیابی به دانش فنی تولید بذور هیبرید سیفی و سبزی است.

وی درباره مشخصات این بذور اظهارداشت: بذر هیبرید از تلاقی دو والد با ویژگی های منحصر به فرد حاصل می شود. این بذور نسبت به ارقام بومی از مزایایی مانند عملکرد بیشتر و یا مقاومت به آفات و بیماری ها برخوردار است و مخاطرات بذور تراریخته را ندارد.

هم اکنون بالغ بر 98 درصد بذر هیبرید سبزی و صیفی کشور وارداتی است؛ سالانه به طور رسمی نزدیک به ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیون دلار ما واردات داریم و به همین میزان نیز واردات غیر رسمی است در حالی که ظرفیت تولیدی ما خیلی بالاست و ما جزو تولید کنندگان برتر دنیا در عموم صیفی و سبزی هستیم.

وی به اهمیت کسب این فناوری اشاره کرد و افزود: در حال حاضر یکی از نقاط ضعف امنیت غذایی کشور مان واردات غریب صد درصدی تمام بذور سیفی و سبزی است از اینرو نیاز است که ما روی اصلاح ژنتیکی این ارقام کار کنیم. اهمیت این موضوع باعث شد که ما طی اجرای پروژه‌ای تقریبا از 6 سال پیش تولید چهار بذر خیار، گوجه فرنگی، کاهو و فلفل دلمه ای را آغاز کنیم.

وی خاطرنشان کرد: طبق نتایجی که بدست آمد، خوشبختانه توانسته ایم در تولید بذر هیبرید کاهو به 8 بذر با کیفیت و قابل رقابت بذور خارجی برسیم. همچنین در تولید بذر هیبرید گوجه فرنگی و فلفل که اتفاقا کشور کمتر به روی آن کارکرده است نیز دستاوردهای چشمگیر بدست آوردیم.

به گفته وی، کسب چنین دستاوردی این امید را به ما می دهد که  کمتر از یک سال دیگر به دستاوردهای خوبی در این زمینه برسیم. از سوی دیگر این مساله باعث می شود که جهاد دانشگاهی و مرکز ملی ذخایر ژنتیکی به عنوان یکی از پایه های دانشی ایجاد بذور هیبرید مبتنی بر صفات، خصوصیات ارقام خارجی و ذائقه و طعم ایرانی از ارقام ایرانی برنامه ریزی کند و توانمندی اجرای پروژه های بزرگ تر را هم داشته باشد.

وی عنوان کرد: این پروژه زیرساخت مهمی هم برایش فراهم شده که این مساله باعث می‌شود محدودیتی برای اجرای این موضوع نداشته باشیم. کاملا هم در راستای رسالت مرکز ذخایر ژنتیکی ایران است و توجه به ثروت کشور در حوزه منابع ژنتیکی بومی دارد تا صرفا به عنوان یک منبع خام نگاه نکنیم و این دستاورد به سر سفره مردم برسد و در اقتصاد کشور موثر باشد.

وی به سینا پرس گفت: متاسفانه هم اکنون بالغ بر 98 درصد بذر هیبرید سبزی و صیفی کشور وارداتی است و سالانه به طور رسمی نزدیک به ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیون دلار ما واردات داریم و به همین میزان نیز واردات غیر رسمی است در حالی که ظرفیت تولیدی ما خیلی بالاست و ما جزو تولید کنندگان برتر دنیا در عموم صیفی و سبزی هستیم. در همه آنها رنکینگ ما کمتر از ۱۰ داریم اما آن چیزی که باعث می شود چنین آماری فریب مان ندهد، این است که تولید کننده‌ای که بذرش را خودش نمی تواند تولید کند در واقع خیلی نمی‌تواند به قوت خودش مطمئن باشد بماند اینکه محدودیت‌های آب و تغییر اقلیم هم باعث می شود ما تهدید از بابت تولید خود این بذور داشته باشیم.

وی در پایان اظهارداشت: این بذرها حتی می تواند ارزش افزوده بیشتری از خود محصول صیفی و سبزی برای کشور داشته باشد. اکنون ما بر اساس اقلیم های مختلف جمع آوری ژرم پلاسم های بومی را انجام داده ایم و با همکاری دستگاه ها و بخش خصوصی و دولتی در اقلیم های مختلف این بذور هیبرید را کشت می کنیم. همچنین تاثیر اقلیم را به روی آنها می سنجیم تا ارقام معرفی شده نیز از لحاظ شرایط اقلیمی کشور هم بررسی شوند.

گفتگو: فرزانه صدقی

 

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا