افزایش امید به درمان ایدز به کمک ویرایش ژنتیکی
به گزارش سیناپرس، به تازگی محققان امریکایی موفق شدند با بهره گیری از روش موسوم به EBT-101 DNA پروویروسی HI، ویروس اچ آی وی را از ژنوم سلول ها و بافت های مختلف انسانی و موش جدا کنند. در این پژوهش محققان دانشگاه تمپل در ایالات متحده، یک فناوری جدید ویرایش ژن مبتنی بر CRISPR یا همان روش درمان مبتنی بر فناوری تناوب های کوتاه پالیندروم فاصله دار منظم خوشه ای را ارائه کردند که برای هدف قرار دادن و از بین بردن ویروس ایدز از سلولهای آلوده شدن بدن به کار رفته و نتایج به دست آمده از آن در مطالعات پیش بالینی اخیر بسیار امیدوار کننده گزارش شده است.
به گفته محققان، این روش درمان متحول کننده، معروف به EBT-101، می تواند اولین درمان کاربردی برای عفونت مزمن ایدز باشد. اعضای این تیم پژوهشی در بررسی های خود نشان دادند که EBT-101 می تواند به طور موثر دی ان ای پروویروس اچ آی وی را از ژنوم سلول ها و بافت های مختلف، جدا کند. علاوه بر این، محققان دریافتند که فناوری ویرایش ژن CRISPR میتواند ویروس موسوم به اس آی وی (SIV) که بسیار شبیه به اچ آی وی است را به طور کامل از ژنوم پستانداران غیر انسانی حذف کند.
دکتر تریسیا بوردو، دانشیار و رئیس گروه میکروبیولوژی، ایمونولوژی دانشگاه تمپل در این رابطه گفت: مطالعات پیش بالینی در هر دو مدل حیوانات کوچک و پستانداران، با موفقیت انجام شده و نتایج به دست آمده نشان داد که درمانهای مبتنی بر CRISPR ایمن و مؤثر هستند.
به گزارش سیناپرس، این درمان به عنوان یک درمان جدید تحقیقاتی (IND) توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) پذیرفته شده است و راه را برای شروع اولین مرحله آزمایش های بالینی فاز یک درمان مبتنی بر کریسپر جهت درمان عفونت ایدز باز می کند.
به باور کارشناسان، کسب مجوز روش درمانی EBT-101 از سازمان غذا و داروی ایالات متحده جهت آزمایشات بالینی، نشان دهنده اهمیت و توانمندی این روش است. به این ترتیب می توان امیدوار بود که بیماری ایدز سرانجام پس از دهه ها مهار شده و به طور کامل درمان شود.
مترجم: مهدی فلاحی پناه
منبع: drugtargetreview