نقش حفاظتی ویتامین D در برابر سرطان پستان

سرطان پستان یکـی از شـایع تـرین سـرطان هـا در زنـان است، به طوري که در سال2008 ,1/4 میلیـون مـورد جدید سرطان پستان در سراسر دنیا تشخیص داده شد که 23% کل موارد تشخیص سرطان در زنان را شامل مـی گردیـد . در ایران نیز مطالعات حاکی از این هسـتند کـه 24/4% از بدخیمی ها مربوط به سرطان پستان بوده و سن متوسط زنـان مبـتلا بـه ایـن بیمـاري در ایـران حـداقل 10 سـال کمتـر از کشورهاي توسعه یافته می باشد.

عوامل خطر شناخته شده سرطان پستان عبارتند از: سن، نداشتن فرزند، سن بیشـتر در اولین زایمان، شروع زودهنگـام قاعـدگی، یائسـگی دیرهنگـام، چاقی، مصرف الکل، سابقه خانوادگی سرطان پسـتان، مصـرف قرص هاي ضدبارداري و درمان هورمـونی جـایگزین.

بـا وجود شناسایی عوامل خطر فوق، به نظر می رسـد کـه عوامـل خطر دیگري نیز در این بیماري نقش داشته باشـند کـه هنـوز مبهم باقی مانده اند  و شناسایی آنها ممکن است منجر بـه توصیه بهتر استراتژيهاي کاهش خطر شود . برخی از شواهد موجود حاکی از ارتباط وضـعیت ویتـامین D و خطر سرطان پسـتان هسـتند .

بهتـرین شـاخص بررسـی وضعیت ویتامین D در بـدن انـدازه گیـري25  OH)D )  پلاسـما می باشـد . گفتنی است که عوامـل تعیـین کننـده OH)D  25 )پلاسـما دریافـت ویتامین D (از رژیم غذایی یا مکمل) و مواجهه با نور خورشـید هستند . در ایـران  مطالعه ای در مـورد ارتبـاط میـزان دریافت ویتامین D با خطر سرطان پستان صـورت نگرفته بود , به همین جهت پژوهشگران کشورمان مطالعـه ای بـا هـدف ارزیـابی ارتبـاط دریافـت ویتامین D و ابتلا به سرطان پستان در زنان ایرانـی طراحـی و اجرا کرده اند.  

 در این پژوهش 135 مورد جدید سرطان پستان در مرکز جامع کنترل سرطان با 135 شاهد همسان شدند.  لازم به ذکر است که افرادی که حداکثر 2 ماه از تشخیص سرطان پستان در آنها گذشته بـود، به عنوان افراد گروه مورد  و افرادی که عدم ابـتلاي آنهـا بـه بیمـاري خوش خیم یا بدخیم پستان با انجام معاینات و آزمایشات لازم تأیید گردید و سابقه ابتلا به هیچ نـوع سـرطان را نداشـتند بـه عنوان افراد گروه شاهد انتخاب شـدند. اطلاعات عوامل خطر سرطان پستان، مواجهه با آفتاب و مصرف مکمل ویتامین D از طریق تکمیل پرسشنامه عمومی به دست آمد. جهت اندازه گیري مقدار دریافت انرژي، درشت مغذي ها، کلسیم و ویتامین D یک پرسشنامه بسامد خوراك نیمه کمی با 168 ماده غذایی تکمیل گردید. 

یافته ها نشان می داد متوسط دریافت رژیمی ویتامین D در افراد گروه مورد در مقایسه با گروه شاهد به طور معنی داري پایین تر بود (24 واحد در مقایسه با 30/56 واحد) . افرادي که در چارك چهارم دریافت رژیمی ویتامین D بودند نسبت به چارك اول حدود 2/5 بار (61%) شانس کمتري براي ابتلا به سرطان پستان داشتند . همچنین بـا تفکیک افراد مورد مطالعه بر اساس وضـعیت یائسـگی کـاهش خطر سرطان پستان با افزایش دریافت رژیمـی ویتـامین D در زنان غیریائسه همچنان قابل مشاهده بـود در حـالی کـه ایـن ارتباط معکوس در زنان یائسه وجود نداشت. در واقع وضعیت یائسـگی بر ارتباط دریافت تام ویتـامین D بـا خطـر ابـتلا بـه سـرطان پستان تأثیرگذار نبود.

بنا به گفته محققان , اثــر ضــد سـرطانی ویتــامین D تــا حــدي در ارتبــاط بــا هورمونهاي جنسی اسـت و غلظـت ایـن هورمـون هـا نیـز در گردش خون زنان غیر یائسـه بیشـتر اسـت .  جزئیات بیشتر این تحقیق در مجله علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران , سال دهم، شماره 1، بهار 1394، صفحات 31-40 منتشر شده است.

محققین: یاسمن جمشیدي نائینی ,  محمد اسماعیل اکبري , مرتضی عبداللهی , مرجان عجمی , سید حسین داوودي

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا