تدوین برنامه عمل حفاظت از گونه های جانوری در معرض تهدید کشور

به گزارش ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، سید مجید خرازیان مقدم با تشریح اقدامات این سازمان به منظور ارتقای وضعیت حفاظتی گونه های جانوری کشور از تدوین برنامه مدیریت و حفاظت 30 گونه جانوری در معرض تهدید کشور تا پایان برنامه ششم توسعه خبر داد. 

وی با اشاره به اینکه بر اساس فهرست سرخ IUCN در سال 2014 تعداد 76 گونه از مهره داران کشور در فهرست گونه های جانوری مهره دار در معرض تهدید قرار گرفته اند، گفت: 21 گونه پستاندار ، 25 گونه پرنده ، 16 گونه خزنده ، 4 گونه دوزیست و 10 گونه ماهیان آبهای داخلی جزو گونه های تهدید شده تلقی می شود.

وی با بیان اینکه واقعیت به این معنا نیست که خطر نابودی گونه های جانوری را تهدید می کند، اظهار داشت: به منظور ارتقای وضعیت حفاظتی گونه های جانوری کشور به ویژه گونه های در معرض تهدید، در طی چند سال اخیر سازمان حفاظت محیط زیست تهیه برنامه عمل مدیریت و حفاظت گونه های جانوری در معرض تهدید کشور را در دست اقدام دارد.

*** تدوین طرح مدیریت 30 گونه جانوری با اولویت حفاظتی

مقدم با اعلام اینکه تا پایان برنامه پنج ساله ششم توسعه برنامه عمل گونه های جانوری در معرض تهدید تهیه و تدوین می شود، از 76 گونه در معرض تهدید ، شرح خدمات تدوین طرح مدیریت 30 گونه که در اولویت حفاظتی قراردارد تهیه شد.

وی ادامه داد: براساس شرح خدمات به تدریج برنامه عمل گونه های جانوری در مرحله اول تدوین می شود و در مرحله بعد اجرایی می شود.

مقدم با اعلام اینکه برنامه عمل مدیریت سه گونه گوزن زرد، کروکودیل و سمندر تهیه شده است، افزود: برنامه عمل تهیه شده کروکودیل در مرحله اجرا است و برنامه عمل گوزن زرد ایرانی و سمندر در سالجاری به مرحله اجرا در می آید.

وی با اشاره به کمبود اعتبارات در سال 93 برای تهیه برنامه عمل گونه ها با همکاری دانشگاهها و مراکز تخصصی گفت: در سالجاری تهیه و تدوین برنامه عمل گونه های خرس سیاه، خرس قهوه ای، گورخر ایرانی، آهو، سیاه گوش، قوچ و میش، بالابان، اردک بلوطی، هوبره، پلنگ و غاز پیشانی سفید در دست اقدام است.

مدیر کل دفتر تنوع زیستی و حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: برنامه گونه های هوبره ، بالابان، اردک بلوطی، گورخر، آهو، قوچ و میش و سیاه گوش در مرحله استعلام دانشگاه ها قرار دارد که به زودی تهیه و تدوین برنامه عمل به مرحله انعقاد قرارداد می رسد و از نیمه دوم سال 95 برنامه عمل این گونه ها تهیه و اجرای برنامه عمل آنها شروع می شود.

وی از تهیه و تدوین برنامه عمل گونه های پلنگ، خرس سیاه، خرس قهوه ای و غاز پیشانی سفید کوچک خبر داد و گفت: این برنامه تا پایان سال 94 به اتمام می رسد و اجرای عملیات و فعالیتهای پیش بینی شده در برنامه عمل های تهیه شده در نیمه اول سال 1395 شروع می شود.

مقدم ادامه داد: برنامه مدیریت پلنگ با محوریت دفتر شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست و همکاری دفتر تنوع زیستی این سازمان در حال تهیه است و تا پایان سالجاری برنامه عمل پلنگ تدوین و بعد اجرای عمل آن شروع می شود.

*** برنامه عمل غاز پیشانی سفید، خرس سیاه و قهوه ای از ابتدای سال آینده اجرایی می شود

همچنین برنامه عمل غاز پیشانی سفید با همکاری دانشگاه تنکابن تا پایان سال جاری تدوین می شود و اقدامات لازم برای تدوین برنامه عمل خرس سیاه با همکاری ادارات کل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان ، هرمزگان و کرمان شروع و تا پایان سالجاری به اتمام می رسد.

وی با اشاره به اینکه برنامه عمل خرس قهوه ای تا پایان سالجاری به اتمام می رسد، گفت: برنامه عمل سه گونه غاز پیشانی سفید، خرس سیاه و خرس قهوه ای از ابتدای سال آینده اجرایی می شود.

*** برنامه عمل 15 گونه واجد اولویت طی برنامه پنج ساله ششم اجرایی می شود

مدیر کل دفتر تنوع زیستی و حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست با اعلام اینکه در برنامه پنجساله ششم توسعه (99-1395) برنامه عمل 30 گونه جانوری تهیه و تدوین می شود، افزود: فعالیت های پیش بینی شده و سیاستگذاری ها برای اجرای برنامه عمل حداقل 15 گونه جانوری از 30 گونه مذکور به ترتیب اولویت حفاظتی است.

وی با بیان اینکه برای تدوین برنامه عمل این گونه ها با همکاری دانشگاه ها، تشکل های زیست محیطی و مراکز تخصصی خواهد بود، افزود: برای اجرای برنامه عمل با همکاری ادارات کل حفاظت محیط زیست استان های ذیربط انجام می شود که انتظار داریم در چند سال آینده با تهیه این برنامه عمل 30 گونه و اجرای آن بتوانیم گام مهمی در ارتقای وضعیت حفاظتی گونه های در معرض تهدید برداریم.

مقدم با تاکید بر اینکه در صورت تامین اعتبارات مورد نیاز، عملیات اجرایی برنامه عمل 30 گونه واجد اولویت در طی برنامه پنج ساله ششم اجرایی می شود، گفت: فعالیت های اجرایی برنامه های مدیریتی در فاز بلند مدت 10 تا 20 ساله است، ضروری است پیش بینی اعتبارات لازم در این خصوص در سیاست های کلان سازمان حفاظت محیط زیست مد نظر قرار گیرد.

مدیر کل دفتر تنوع زیستی و حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست در تشریح مهمترین اقدامات این دفتر در سال گذشته گفت: در موضوع مبارزه با مگس عامل میازیس در زیستگاه گوزن زرد ایرانی قرار دادی با موسسه گیاه پزشکی منعقد و در مرحله اجرا است.

*** تدوین استاندارد طراحی شبکه های زیستگاهی حیات وحش

مقدم با اشاره به تدوین استاندارد طراحی شبکه های زیستگاهی حیات وحش در استان گلستان افزود: در استان یزد هم امسال قراردادی برای طراحی شبکه های زیستگاهی منعقد می شود.

وی هدف از طراحی شبکه های زیستگاهی حیات وحش را تهیه دستور العمل نقاط حادثه خیز جاده ای و ابلاغ آن به وزارت راه و شهر سازی عنوان کرد و گفت: یکی از عوامل مرگ و میر حیات وحش حوادث جاده ای است و تهیه دستورالعمل از وظایف سازمان حفاظت محیط زیست است.

*** تهیه برنامه جامع مدیریت گوزن زرد

مقدم، تهیه برنامه جامع مدیریت گوزن زرد با همکاری دانشگاه محیط زیست کرج و کارشناسان بین المللی را یکی دیگر از اقدامات سازمان حفاظت محیط زیست در سال گذشته برشمرد و افزود: این برنامه طی ماه آتی عملیات اجرایی آن شروع می شود.

*** انجام طرح جامع شناسایی و رده بندی پرندگان شکاری ایران

مدیر کل دفتر تنوع زیستی و حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست از انجام قرارداد طرح جامع شناسایی و رده بندی پرندگان شکاری ایران با همکاری دانشگاه فردوسی مشهد در سال 93 خبر داد و گفت: قرارداد تهیه دستور العمل روش های برآورد جمعیت سم داران در ایران با همکاری موسسات تخصصی منعقد و در سالجاری تدوین می شود.

*** بررسی وضعیت ماهیان غیربومی آبهای شیرین

مقدم افزود: برای بررسی وضعیت ماهیان غیربومی آبهای شیرین قراردادی از سال گذشته با همکاری دانشگاه شهید بهشتی در حال اجرا است .

*** امکان سنجی تکثیر در اسارت یوزپلنگ آسیایی

وی یکی دیگر از اقدامات برای حفاظت از گونه های جانوری را در سال گذشته ، نگهداری و امکان سنجی تکثیر در اسارت یوزپلنگ آسیایی برشمرد و گفت: دو قلاده یوز در خراسان شمالی و سمنان به پارک پردیسان منتقل و اقدامات مدنظر در حال انجام است.

مقدم افزود: همچنین برای بحث تکثیر و پرورش گورخر و طراحی سیستم مقید سازی این حیوان قراردادی با یکی از شرکت های تخصصی منعقد و در حال انجام است و در رابطه با پلنگ طرح ریزی حفاظتی برای پلنگ ایرانی در قفقاز ایران سال گذشته پیگیری شد.

*** تدوین دستورالعمل کاهش تعارض انسان و گوشتخوران بزرگ جثه ایران

مقدم با بیان اینکه تدوین دستورالعمل کاهش تعارض انسان و گوشتخوران بزرگ جثه ایران درحال انجام است، افزود: مدیریت تعارضات بین گرگ و انسان با همکاری چند تا از استانها شروع شده و امسال هم ادامه خواهد داشت.

*** اختصاص 1 میلیارد و 565 میلیون تومان اعتبار به ادارات کل حفاظت محیط زیست استانها

وی از اختصاص حدود 1 میلیارد و 565 میلیون تومان اعتبار به ادارات کل حفاظت محیط زیست استانها برای انجام مطالعات و کارهای مورد توافق سازمان حفاظت محیط زیست در سال گذشته خبر داد و گفت: 85 در صد از اعتبارات دفتر تنوع زیستی و حیات وحش به ادارات کل حفاظت محیط زیست ابلاغ شده است.

مقدم، در رابطه با اقدامات پیش بینی شده درسال 94 گفت: محورهای فعالیت امسال بر اساس بررسی کاربردی به منظور حفاظت و بررسی وضعیت زیستی و حفاظتی، ارزیابی ذخایر آبی، سرشماری حیات وحش و امکان سنجی تکثیر و پرورش در اسارات، حل بحران تعارضات و نشست مشورتی – تخصصی و توانمند سازی جوامع محلی است.

همچنین ایجاد و تکثیر مراکز نگهداری تکثیر و پرورش پایش و انجام اقدامات لازم از جمله زنده گیری، مقید سازی، انتقال، رها سازی گونه ها و بررسی و تشخیص و مقابله با بیماری های حیات وحش و امداد و نجات آنها از دیگر محور های اقدامات سال 94 است.

وی، تدوین و اجرای برنامه مدیریت گونه های در معرض تهدید و کنترل جمعیت گونه های آسیب رسان و پایش و ردیابی کریدور های مهاجرتی و تامین شبکه های زیستگاهی از دیگر محور های برنامه های دفتر تنوع زیستی و حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست عنوان کرد.

*** تهیه لیست سرخ ملی گونه های جانوری در معرض تهدید کشور 

مقدم ، تهیه لیست سرخ ملی گونه های جانوری در معرض تهدید کشور از برنامه های سال آینده عنوان کرد و گفت: با توجه به گستردگی عملیات میدانی در صورت تامین اعتبارات مورد نیاز ، از ابتدای سال آینده و با همکاری مراکز علمی و تخصصی و گروه های زیست محیطی غیر دولتی فعال و علاقمند برای اجرا در دستور کار قرار می گیرد.

مقدم با اشاره به ضرورت همکاری و همفکری تمام ظرفیت های تخصصی و علاقمند موجود در کشور در طی سالهای آینده ، اظهار امیدواری کرد که شاهد ارتقای وضعیت حفاظتی گونه های جانوری حیات وحش کشور باشیم.

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا