مواد پلاستیکی را از خودتان دور کنید
ماده شیمیایی «بیسفنول A» یکی از معمول ترین بلوک های سازنده رزین ها و انواعی از پلاستیک هاست که در بررسی های اخیر به عنوان عامل پرخطری برای بروز سرطان پروستات شناخته شده است. محققان اورولوژی و فیزیولوژی کالج پزشکی دانشگاه ایلینویز در شیکاگو در سال 2006 برای اولین بار ردپایی از ارتباط میان دوز پایین BPA در طول مراحل رشد موش ها و ایجاد سرطان پروستات در آنها پیدا کردند.
به گزارش سیناپرس به نقل از express، سلول های اپیتلیال انسان هم در مقابل این ماده شمیایی همین واکنش مشابه را نشان می دهد. تحقیقات حکایت از آن دارد که حتی مقادیر اندکی از ماده BPA می تواند تغییرات جزئی را در سلول ها ایجاد کنند که پیامدهای خطرناکی را به دنبال خواهد داشت.
درواقع، واکنش سلول ها به این ماده شیمیایی مانند نوع واکنش آنها به هورمون استروژن است و حتی واکنش شدیدتری هم از خود نشان می دهند. مطالعات زیادی نشان داده اند که ماده BPA با گیرنده های استروژنی در بدن تعامل کرده و می تواند مسیرهای ارسال سیگنال را تنظیم یا تعدیل کند.
درواقع، BPA نوعی استروژن ضعیف در بدن محسوب می شود و اختلال هورمونی را ایجاد می کند؛ مانند هزاران نوع ماده شیمیایی که در مواد پلاستیکی وجود دارند. اختلالات هورمونی با مسدود کردن عملکردها یا تقلید از آنها که اغلب تعادل هورمونی بدن را از بین می برند، در بدن واکنش نشان می دهند.
به گزارش سیناپرس، ماده BPA در بروز اختلالات غدد درون ریز مانند ناباروری زنان و مردان، سندروم پلی کیستیک و تومورهای وابسته به هورمون مانند سرطان های سینه و پروستات و برخی اختلالات متابولیک نقش مهمی ایفا می کند.
عوامل محیطی را جدی بگیرید
البته عوامل محیطی هم نقش مؤثری در ابتلا به سرطان پروستات دارند اما هنوز این عوامل به درستی مشخص نشده اند اما محققان عوامل پرخطر محیطی شامل عادات غذایی، شغل و شیفت های کاری با مورد بررسی قرار داده اند. مصرف غذاهای سرخ کرده و ترشی سبزیجات، نوشیدن غیرمعمول چای سبز و شیفت های کاری شب عوامل مستعدکننده ابتلا به سرطان پروستات هستند.
این مطالعات روی تأثیر ماده شیمیایی BPA بیانگر آن نیست که تنها قرار گرفتن در معرض آن می تواند باعث ایجاد سرطان پروستات شود، بلکه محققان بر این باورند که قرار گرفتن در مواجهه با این ماده به طور روزانه و تجمع آن در بدن در کنار اثر هم افزایی تجمع این مواد شیمیایی سمی در بدن برای سلامتی خطرناک بوده و با سمی کردن سلول های بدن انسان به ویژه کبد می تواند به DNA آسیب وارد کند.
علاوه بر BPA، ماده شیمیایی BPS (بیسفونل S) هم به همان اندازه می تواند خطرناک ابشد. مصرف BPS در حال حاضر در انگلیس و برخی دیگر از کشورها ممنوع است و سوئیس نخستین کشوری بود که استفاده از این دو ماده را ممنوع اعلام کرد.
مترجم:ندا اظهری
No tags for this post.