گزارش تصویری از دروازه جهنم در ترکمنستان
اکتشاف منابع زیر زمینی و دسترسی به سوخت های فسیلی از قبیل گاز و نفت یکی از مهمترین مباحث پیش روی دولت های صاحب این ذخایر به شمار می رود. سود دهی بالا و نیاز روزافزون جوامع صنعتی به نیروی محرک نیروگاه ها و صنایع از یکسو و در نظر داشتن مباحث زیست محیطی از سوی دیگر از جمله چالش های پیش روی دولت ها در این زمینه است. از سوی دیگر دسترسی به این منابع تنها نخستین گام در استحصال سوخت مورد نیاز صنایع به شمار رفته و ایجاد تکنولوژی و فناوری های پالایش و تولید سوخت های مورد بحث از دیگر مواردی است که باید در نظر داشت.
مجموع عوامل فوق سبب شده است تا در بسیاری از موارد، کارشناسان بنا به دلایلی میزان انرژی و هزینه لازم برای استخراج یک منبع زیر زمینی را بالاتر از سود حاصل از استخراج آن دانسته و به همین دلیل شاهد هستیم که برخی از منابع گاز طبیعی به صورت عمدی سوزانده می شوند.
یکی از عجیب ترین این موارد حفره سوزانی است که از سوی مردم بومی دروازه جهنم نامگذاری شده است. این حفره زمین شناسی که به منابع گازی اتصال دارد در نزدیکی شهری کوچک به نام درواز یا دروازه در روستائی کوچک با حدود 350 نفر سکنه در 260 کیلومتری شمال عشق آباد قرار گرفته است .
این منطقه از نظر طبیعی دارای منابع غنی گاز است که حجم بزرگی از ذخایر گاز دنیا را در خود جای داده است . در سال 1971 میلادی گروهی از زمین شناسان اتحاد جماهیر شوروی سابق در حال بررسی غارهای طبعی این منطقه و نقشه برداری آن ها بودند که به دلیل ریزش این غارها، حفره ای بزرگ در منطقه ایجاد شد. این حفره در حدود 70 متر قطر داشت و از سوی دیگر برخلاف انتظار زمین شناسان همزمان با ریزش دهانه غار، گازهای طبیعی از محل ریزش به بیرون فوران کردند که برآوردهای اولیه نشان می داد این منابع نباید به بسترهای اصلی متصل بوده و احتمالا ناشی از خروج گاز از یک منبع گازی کوچک و بی اهمیت است.
زمین شناسان تیم بررسی و جستجو به دلیل سمی بودن گازهای متصاعد از حفره آن را آتش می زنند تا طی چند روز و با اتمام ذخایر منبع گاز بتوانند مطالعات خود را ادامه دهند. متاسفانه پیش بینی آن ها از این ذخایر اشتباه بوده و اکنون پس از گذشت زمانی نزدیک به هشت دهه از ریزش دهانه غار هنوز این محل در آتش گازهای طبیعی در حال سوختن است و دولت ترکمنستان نتوانسته است این آتش را مهار کرده و از منابع گازی این مخزن بهره برداری کند.
زیست شناسان اعتقاد دارند در حال حاضر سوختن این گازها آلایندگی و تاثیرات منفی کمتری برای طبیعت و محیط زیست منطقه دارد و اگر این گازها به صورت خام وارد فضای اتمسفر می شد، عوارض و تبعات منفی آن به مراتب بیشتر از شرایط فعلی بود.
No tags for this post.