کاهش آب های تجدیدپذیر نشان از بحران کم آبی و خشکسالی در کشور

 میزگرد بررسی بحران کم آبی و راه های مقابله با خشکسالی به منظور بررسی ابعاد این بحران در مرکز ایرنا البرز با حضور مدیرعامل شرکت آب منطقه ای البرز، مدیرکل مدیریت بحران استان و مدیرعامل آب و فاضلاب البرز برگزار شد تا شرایط موجود به درستی مورد واکاوی قرار گیرد.بهزاد پارسا مدیرعامل شرکت آب منطقه ای البرز در این میزگرد با اشاره به کاهش آب های تجدیدپذیر در کشور، گفت:

130 میلیارد متر مکعب آب تجدید پذیر در کشور داریم که این مقدار اکنون به 115 میلیارد متر مکعب کاهش یافته است.وی ادامه داد: منابع آب تجدیدپذیر شامل آب بارندگی است که جایگزین می شود که امروز این منابع آبی در کل کشور کاهش یافته است.

پارسا خاطرنشان کرد: در کشور 183میلی متر بارندگی داریم در حالی که میانگین بارندگی باید 240 میلیی متر باشد. در استان البرز در شش سال گذشته این مقدار به 205 میلی متر کاهش یافته و در آمار بلند مدت به 230 میلی متر رسیده است که این کاهش ها در بارش باران نیز مشکلاتی ایجاد کرده است.این مسوول اظهار کرد: دربخش روان آب ها باکاهش 50 درصدی مواجه هستیم، این آبها در رودخانه ها جاری می شوند.
وی علت کاهش روان آبها را خشکالی و کاهش دما دانست و گفت: دما در کشور به صورت میانگین یک درصد افزایش داشته است. در گذشته این آبها به رودخانه ها و منابع آب زیر زمینی رودخانه ها اضافه می شده و اکنون چشمه ها خشک شده و دیگر به آب رودخانه ها اضافه نمی شود.

پارسا بیان کرد: 2 میلیارد متر مکعب آب تجدید پذیر داریم که یک هزار و 263میلیون آن آب های سطحی است که مربوط به سد کرج و طالقان و رودخانه ها است و مابقی آبهای زیر زمینی است.

این مسوول افزود: سالانه 62 میلیون مترمکعب کسری آب در استان البرز داریم، یعنی سالانه 62میلیون متر مکعب بیش از منابعی که وجود دارد، برداشت می شود و از طرفی میانگین افت دشت ها 73 میلی متر است و سالانه 73میلی متر آب زیر زمینی کاهش می یابد.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری البرز نیز در این میزگرد با بیان اینکه این استان تاسال 92 در زمره استان های خشکسال کشور قرار نداشت، گفت: به همین دلیل اعتباری در این زمینه نداشتیم و تنها درسال 91 اعتباری به جهاد کشاورزی دراین زمینه داده شد.

ابوالقاسم باقری افزود: در آن زمان میزان بارندگی البرز حدود 200 میلی متر تخمین زده شده بود که خشکسال محسوب نمی شد، ولی از منظر استانی البرز به دو بخش شمالی و جنوبی تقسیم می شود.

بخش شمالی آن با بارش خوبی مواجه بوده که امسال در یک روز میزان بارش دراین بخش 68 میلی متر بوده که رکورد خوبی است. در بخش جنوبی به دلیل خشک بودن 8 میلی متر هم در 24 ساعت تخمین زده شد.

وی خاطرنشان کرد: اینکه 75 درصد آب های سطحی استان البرز به استان های همجوار انتقال می یابد و این در محاسبات دیده نشده بود اما اکنون البرز نیز به عنوان یک استان خشک شناخته می شود که وضعیت منابع آبی آن بحرانی است.مدیرکل مدیریت بحران استانداری البرز با اعلام اینکه کاهش بارش باران تنها کم آبی را به همراه نداشته، گفت: این کاهش سبب بحران های دیگری شده که از جمله آن می توان به بروز پدیده گرد و غبار اشاره کرد.

باقری افزود: منشاء پدیده گردو غبار در غرب استان البرز در شهرستان های اشتهارد و بویین زهرا استان قزوین بوده که در نیمه دوم سال نشانه هایی از بحران را در داخل استان البرز بوجود آورد.

وی با اعلام اینکه در چند سال اخیر در استان البز موضوع خشکسالی به وجود آمده است، گفت: چهارسال گذشته مدیریت بحران به لحاظ شرایط پیش آمده اعتباری را به آب منطقه ای برای احداث دریاچه مصنوعی با هدف تغذیه آب های زیرزمینی در نظرآباد و ساوجبلاغ اختصاص داده است.

باقری اضافه کرد: با توجه به کاهش سطح آب های زیرزمینی و قرارگرفتن این بحث مهم در شرایط بحرانی، احداث این دریاچه با هدف تغذیه مصنوعی در استان البرز مورد توجه قرار گرفت.

مدیرکل بحران استانداری البرز گفت: اکنون سالانه شاهد آن هستیم که سطح آب های زیرزمینی چندین سانتی متر کاهش می یابد، به طوری که شکل زمین تغییر یافته است و فرو ریختن دو چاه آب آبفا استان البرز در ماه گذشته نیز در نتیجه این کاهش سطح آب بوده است.

وی خاطرنشان کرد: باتوجه به اهمیت موضوع جلسه کمیته آب شرب روستایی و شهری در استانداری و شورای عالی آب تشکیل شد و با اختصاص اعتبار در تلاش برای حمایت هرچه بیشتر دستگاه های اجرایی متولی به منظور خروج از بحران پیش آمده هستیم.

باقری با اشاره به اینکه درسال گذشته برای رفع مشکل آب شرب پیشنهاد انتقال پساب فاضلاب کرج به اشتهارد داده شد، افزود: از این پساب باید در چرخه آب کشاورزی استفاده شود و قرار شد تا از چاه های کشاورزی شهرستان یاد شده برای شرب استفاده شود.وی اظهارکرد: هنوز به نتیجه ای دراین زمینه نرسیده ایم و برای مطالعات این موضوع مهم با اختصاص اعتبار به اب منطقه ای در سفر وزیر نیرو درتلاش برای نهایی شدن آن هستیم.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری البرز تمامی موارد فوق را نشانه هایی از کم آبی و بحران آب در استان نو پای البرز خواند و افزود: تلاش ها برای جبران کم آبی همچنان ادامه دارد، به طوری که درسال گذشته اعتباری به آبفا برای تامین آب شرب کرج داده شد.

باقری گفت: پا فراتر گذاشتیم و از ماده 10 مدیریت بحران نیز مبلغی به عشایر دادیم تا احشام آنان کمتر ضرر ببینند. وحوش نیز سال گذشته به دلیل کمبود آب و علف به سکونتگاه ها می آمدند.
وی درادامه به ارایه راهکارها برای مقابله با بحران آب شرب پرداخت و تاکید کرد: در کلانشهرها باید جداسازی آب شرب و غیرشرب می توان بخشی از مشکل را حل کرد. بر اساس گزارش های وزارت نیرو 85 درصد آب تصفیه شده برای شرب، مصرف غیرشرب دارد.

مدیرکل بحران استانداری البرز خاطرنشان کرد: ازیک سو می گوییم دچار کم آبی هستیم، از سوی دیگر فکری به حال جمع آوری آب های سطحی نمی کنیم، در صورتی که با جمع آوری این نوع آبها می توانیم برای فضای سبز از آنها استفاده کنیم.وی با اشاره به نقش موثر جهاد کشاورزی در استفاده بهینه از آب، گفت: جهاد کشاورزی نیز با اصلاح و به روز کردن الگوی کشت می تواند کمک بزرگی باشد. امروز در کشورهای اروپایی و شرق آسیا شاهد جمع آوری آب های سطحی هستیم تا مجددا مصرف شود.

باقری تاکید کرد: الگوی کشت بسیار مهم است برخی از مناطق کشتهایی است که نیاز به آب بیشتر دارد که باید جای کشت را در منطقه دیگری پیش بینی کرد.

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا