ایجاد نیروگاه برق خورشیدی گامی برای جلوگیری از تخریب محیط زیست

آلاینده ها متاسفانه همچون خوره به جان انسانها افتاده و موجب بروز عفونت های حاد دستگاه تنفسی ، آسم ، سرطان های ریه و مجاری تنفسی ، بیماری های قلبی عروقی ، پوستی و گوارشی خواهد شد.یکی از نعمت های بکر طبیعت در کویر تابش طولانی مدت خورشید و وزش باد در برخی مناطق است ، با وجود انرژی خورشیدی و استفاده از این انرژی رایگان و قابل دسترس برای عموم کاربران بسیاری از خطرات زیست محیطی و انسانی از بین رفته و باعث هوایی پاک خواهد شد.

اما آنچه کمتر مورد توجه بوده تبلیغات کم درباره استفاده از این نعمت الهی و هزینه بالای استفاده از آن است به گونه ای که در طول 35 سال گذشته سهم تولید برق کشور از انرژی خورشیدی و بادی بسیار ناچیز بوده است؛ درصورتی که می توان ظرفیت چندین هزار مگاواتی برای استفاده از این انرژی ها را در کشور ایجاد کرد.

معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی معتقد است: با پرداخت هزینه سوخت صرفه جویی شده در نیروگاه های حرارتی به تولیدکنندگان انرژی های تجدیدپذیر، اقتصاد نیروگاه های تجدیدپذیر در کشور شکل خواهد گرفت.هوشنگ فلاحتیان تاکید کرد : اگر کسی نیروگاه بادی یا خورشیدی در کشور ایجاد کند و هزینه سوخت صرفه جویی شده در نیروگاه های حرارتی به وی پرداخت شود، به راحتی اقتصاد نیروگاه های تجدیدپذیر در کشور شکل خواهد گرفت.

وی افزود : اگر هزینه های مصرف هر لیتر یا هر مترمکعب سوخت فسیلی در نیروگاه محاسبه شود و آثار زیست محیطی آن را در نظر بگیریم، به ازای هر کیلووات ساعت عددی خواهد شد که اگر آن را به تولیدکننده نیروگاه خورشیدی یا بادی پرداخت کنند، حداقل سود آن تخریب نشدن محیط زیست است.

وی افزود: با این کار وضعیت اقتصادی تولیدکنندگان برق در نیروگاه های خورشیدی یا بادی نیز رونق خواهد گرفت.مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق یزد با بیان اینکه این استان از مستعدترین نقاط کشور در تولید انرژی خورشیدی است، بهره گیری از این انرژی را به عنوان یکی از منابع تجدیدپذیر انرژی در استان یاد کرد.

محمدرضا صحتی در این باره به ایرنا گفت : مطالعات پژوهشگران بیانگر ظرفیت قابل توجه شهرستان های استان یزد برای بهره گیری از انرژی خورشید است.
وی به کمک بلاعوض وزارت نیرو برای نصب سامانه های فتوولتائیک اشاره و اظهار کرد : در ابلاغ اخیر این وزارتخانه فقط نیمی از هزینه سامانه فتوولتایک متصل به شبکه از سوی مشترکین تامین شده و دولت مابقی آن را متقبل شده است.

صحتی حمایت از نصب سامانه های فتوولتاییک در بودجه سال جاری کشور را متذکر شد و خاطرنشان کرد : امید است با تخصیص به موقع اعتبارات از سوی وزارت نیرو، شرکت توزیع نیروی برق استان یزد بتواند سامانه های یک کیلو واتی را برای مشترکین خانگی و سامانه های 3 تا 50 کیلو واتی را برای مشترکین دارای برق سه فاز تامین کند.

این مسوول در خصوص اعتبارات تخصیص یافته به توسعه این انرژی در سال های گذشته یادآور شد : اعتباری بالغ بر 34میلیارد ریال برای راه اندازی 10 واحد سامانه فتو ولتاییک 5 کیلوواتی در مساجد و زیارتگاهها ، 42 واحد سامانه 5 کیلو واتی در مدارس و 83 واحد 5/1 کیلوواتی خانگی در سال 92 به یزد اختصاص یافته است.

صحتی تامین وام بلاعوض 83 واحد 1.5 کیلوواتی خانگی به مشترکین شرکت توزیع نیروی برق استان را متذکر شد و گفت: برای توسعه و فرهنگ سازی استفاده از انرژی های نو در استان تاکنون 35 سامانه فتو ولتاییک ویژه واحدهای آموزشی ، 42 سامانه در مدارس مقطع متوسطه، 10 سامانه در زیارتگاه و مساجد مهم و افزون بر 50 سامانه دیگر در بخش خانگی نصب شده است.

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان یزد به نهادهای استفاده کننده از سامانه فتوولتایک اشاره کرد و افزود: تامین برق سایتهای BTS دور از مرکز شرکت مخابرات ، ایستگاههای تقلیل فشار شرکت گاز و روشنایی بوستانهای جدید از سوی شهرداری از طریق سامانه های فتوولتاییک انجام شده است.

وی خاطرنشان کرد : هم اکنون 35 درصد برق مصرفی در استان یزد مربوط به مشترکان خانگی است و در صورتی که از شیوه های صحیح مصرف برق در این بخش استفاده شود، می توان تا 40 درصد از میزان مصرف کنونی برق در خانه های یزد کاست ضمن اینکه در زمان اوج مصرف برق در تابستان نیز میزان مصرف فعلی تا 30 درصد کاهش خواهد یافت.

درخواست سه سرمایه گذار برای ایجاد نیروگاه خورشیدی

متوسط ساعت آفتابی سالانه در یزد سه هزار و 200 ساعت است به همین دلیل توان زیادی برای توسعه نیروگاه های خورشیدی در استان فراهم خواهد بود.ولی متاسفانه با وجود ایجاد نخستین نیروگاه خورشیدی ایران در سال 1372 در روستای دربید یزد و ظرفیت های بالا برای تولید و استفاده از انرژی خورشیدی بدلایلی این ظرفیت کمتر مورد توجه قرار گرفته و چندان برای مردم شناخته شده نیست.
استاندار یزد در این خصوص با اشاره به وجود منابع انرژی خورشیدی در استان خاطر نشان کرد: از سال گذشته این موضوع در دستور کار این استان قرار گرفت.

سیدمحمد میرمحمدی افزود: سه سرمایه گذار خواستار سرمایه گذاری برای ایجاد نیروگاه خورشیدی شده اند و تاکنون 880 مگاوات برق از این طریق در استان تولید شده که 120 مگاوات آن در مرحله اجرایی شدن است.

 نصب 500کیلووات انرژی خورشیدی در استان

مدیرعامل شرکت برق منطقه ای یزد درباره وضعیت استفاده از انرژی خورشیدی گفت: هم اکنون 500 کیلووات سیستم های فتوولتاییک برای تولید انرژی خورشیدی در استان نصب شده که از این میزان 180 کیلووات توسط شرکت کابل های شهید قندی، 20 کیلووات از سوی دانشگاه یزد، سلول‎های فوقوسل خورشیدی برق منطقه‎ای به ظرفیت 161 کیلووات و نیز سلول‏های فتوسل خورشیدی شرکت توزیع برق استان به ظرفیت 137کیلووات راه اندازی شده است.

محمدحسن صباغ زادگان در نشست خبری با خبرنگاران با بیان اینکه چهار متقاضی دیگر نیز برای ایجاد نیروگاه خورشیدی اعلام آمادگی کرده اند که درخواستهای آنها در دست بررسی است افزود: دراین باره به تازگی دو تفاهم نامه جدید برای تولید جمعا 80 مگاوات برق خورشیدی به امضا رسیده و دو تفاهم نامه دیگر در حال مبادله موافقتنامه است.

وی با بیان اینکه امکان ایجاد نیروگاه های خانگی خورشیدی نیز در یزد وجود دارد، خاطرنشان کرد: برای خرید تجهیزات و ایجاد این نیروگاه در خانه ها، نیمی از هزینه از سوی دولت پرداخت می شود که این نیروگاه ها معمولا نیمی از برق مصرفی خانه ها را تامین می کند.

در این خصوص برای اجرای برنامه های حوزه انرژی خورشیدی در سالجاری معاون برنامه ریزی و تحقیقات شرکت برق منطقه ای یزد با اشاره به ظرفیت های این انرژی در استانگفت: با همکاری سازمان انرژی های نو ایران (سانا) تاکنون توافق نامه اولیه ساخت نیروگاه فتوولتاییک در خضرآباد با تولید برق 20 مگاوات توسط شرکت گسترش آتیه و مهریز دو نیروگاه با تولید برق 60 مگاوات مبادله شده است.

ابوالفضل اسدی افزود: درخواست دیگری نیز به تازگی داشته ایم که در حال بررسی است و امیدواریم توافق نامه آن هم انجام شود .وی افزود: امیدواریم با این چهار قرارداد ، سرمایه گذاران دیگری نیز در این بخش وارد شده و حوزه استفاده از انرژی خورشیدی استان تقویت شود.

معاون برنامه ریزی و تحقیقات شرکت برق منطقه ای یزد اضافه کرد: زمین هایی با همکاری شرکت برق منطقه ای، استانداری یزد و منابع طبیعی استان برای ساخت این نیروگاه ها واگذارشده است.
اسدی با بیان اینکه هم اکنون 500 کیلووات دستگاه های فتوولتاییک برای تولید انرژی خورشیدی در استان نصب شده اظهار کرد: از این میزان 180 کیلووات توسط شرکت کابل های شهید قندی، 20 کیلووات توسط دانشگاه یزد،160 کیلووات از سوی شرکت برق منطقه ای یزد و بیش از 140 کیلووات از سوی شرکت توزیع برق راه اندازی شده است.

 لزوم استفاده گلخانه های استان از انرژی خورشیدی

کارشناس مدیریت مصرف برق استان یزد نیز درباره وضعیت استفاده از انرژی خورشیدی گفت: هم اکنون سوخت بیشتر گلخانه های استان یزد و کشور با گازوییل و مازوت تامین می شود که برای تهیه این مواد در هر هکتار گلخانه سالانه بیش از 40 میلیون ریال هزینه در برداشته که درصورت جایگزینی آن و استفاده از انرژی خورشیدی رایگان این هزینه با 40 درصد کاهش به 24 میلیون ریال خواهد رسید.

شمس تاکید کرد : در صورت استفاده از انرژی خورشیدی در خانه ها ، اداره ها و مکان های عمومی بین 20 تا 50 درصد صرفه جویی خواهد شد.وی افزود: هزینه سالانه استفاده از آب گرم کن های گازی در هر خانه بیش از 300 هزار تومان است و در صورت جایگزینی آب گرم کن های خورشیدی این رقم با 20 درصد کاهش خواهد یافت.

این کارشناس استفاده از انرژی خورشیدی برای سرمایش را یکی دیگر از راههای کاهش هزینه خواند و یاد آور شد : با توجه به گرمای بیش ازحد هوا در استان یزد و استفاده از وسایل خنک کننده ، جایگزینی کولرهای ترکیبی خورشیدی و گازی موجب کاهش 33 درصدی مصرف می شود.

هم اکنون مصرف برق صنعت در یزد 71درصد ، خانگی 12.7درصد ، کشاورزی استان 10.3درصد و تجاری در این استان 2.9درصد بوده و مجموع بخش تولید استان 81درصد اعلام شده است. استان یزد با یک میلیون و 70 هزار نفر جمعیت بیش از 570 هزار مشترک برق دارد.

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا