علم اپتیک ایران در آسیا حرف اول را می زند

دکتر حبیب تجلی در راستای معرفی برنامه های ستاد ملی سال جهانی نور با اشاره به اینکه هدف اصلی سازمان یونسکو از نام‌گذاری سال جهانی 2015 به عنوان نور، برجسته‌ کردن اهمیت نور و تکنولوژی‌ اپتیکی در زندگی و آینده ساکنان کره زمین است، اظهار داشت: نور در زندگی روزمره ما نقش حیاتی دارد و به عنوان یک علم  فرا رشته‌ ای مطرح شده است به گونه‌ای که قرن بیستم به نام قرن فتونیک و قرن بیست‌ویکم به عنوان قرن بایوفتونیک نام‌گذاری شده و سال جاری میلادی نیز سال جهانی نور نامیده شده است.

وی با بیان اینکه برای اجرای برنامه‌های سال جهانی نور، ستاد ملی در کشور ایجاد شده است، خاطر‌ نشان کرد: علاوه بر تهران در 31 استان کشور ستاد‌های اجرایی به منظور اجرای سیاست‌های سال جهانی نور ایجاد شده است.

رئیس ستاد ملی سال جهانی نور با اشاره به برنامه‌های ستاد ملی سال جهانی نور، یادآور شد: سال جهانی نور علاوه بر برگزاری سمینارهای آموزشی در سطح دانش‌آموزان، دبیران و دانشجویان و نیز کنفرانس های علمی مرتبط با اپتیک و لیزر، اقدام به راه‌اندازی سایت مربوط به سال جهانی نور برای اطلاع‌رسانی در زمینه‌های مختلف اپتیک و معرفی حوزه‌های فعالیت علمی و فناورانه اپتیک از قبیل انرژی، شهرسازی، معماری، صنایع دفاعی، پزشکی، کشاورزی، هنر و فناوری‌های نوظهور آینده نگر شده است.

وی ارتباط از طریق انجمن اپتیک و فتونیک ایران با مراکز مربوطه درسطح جهان، ارائه راهکارهایی به تصمیم‌سازان و سیاست‌گذاران در سطح استان و کشور برای ارتقای سطح فناوری و علمی در رابطه با اپتیک، برگزاری جلسات ترویجی در زمینه‌ اپتیک و صنایع مربوطه از طریق صدا و سیما و رسانه های دیگر، تلاش برای آغاز پروژه‌های پیشرفته در زمینه‌های مرتبط با نور با همکاری مراکز علمی داخل و خارج، تلاش برای برقراری ارتباط با افراد و صنایع در بخش خصوصی که قابلیت سرمایه گذاری و توسعه صنعتی در رابطه با نور را دارند و کمک به راه‌اندازی خانه‌های علم استانی را از جمله برنامه‌های ستاد ملی سال جهانی نور عنوان کرد.

عضو هیئت علمی دانشگاه تبریز به فعالیت سایت سال جهانی نور اشاره کرد و گفت: این سایت از ماه‌ها قبل راه اندازی شده و تمامی اطلاعات را می‌توان از آن اخذ کرد و این سایت با سایت اصلی سال جهانی نور در جهان لینک شده است.

وی  خاطر نشان کرد: علاوه بر استان تهران در تمامی استان‌ها سال جهانی نور به طور همزمان برگزار خواهد شد و تصمیم داریم به طور مستمر در طول سال جهانی نور و به صورت ابقا شده برای سال‌های بعدی فعالیت‌های پژوهشی مربوط به اپتیک را انجام دهیم.

وی افزود :دو گروه مسئولیت اجرای این سال را دارند ؛ستادملی  در سال جهانی نور مسئولت سیاستگذاری را برعهده دارد و کیمته اجرایی ملی نور نیز تصمیمات ستاد را مدیریت و اجرایی می کند. همچنین در استانها ستادهای استانی تشکیل شده ودر راستای  اهداف سال جهانی و  با توجه به اهداف استان خود فعالیت می کنند.

تجلی گفت: در حال حاضر چیزی حدود بیش از 50درصد برنامه های ستاد اجرایی شده که یکی از اساسی ترین نمونه های آن شناساندن صنایع مبتنی بر نور در کشور و یافتن متخصصین این حوزه و در نهایت پیوند این دو بایکدیگر بوده است تا بتوانیم به مشکلات اپتیک کشور بپردازیم.در کنار آن یکی از اهداف، انتشار و تدوین کتابی با این عنوان که علم اپتیک درایران چه وضعیتی دارد و در دنیا چگونه است ،بوده که درمرحله پایانی است. همچنین در کنار آن کتابی بامضمون اپتیک و تکنولوژی که از دستاوردهای سال 1901-2015 جمع آوری  و تدوین شده است را چاپ کرده و آماده انتشار است.

وی افزود : در آبان ماه امسال کنفرانس بین المللی فراهم شده و از مهمانان خارجی یعنی این هیثم شناسان بین المللی دعوت شده تادر دانشگاه باهنر کرمان گردهم بیایند و در این خصوص به تبادل اطلاعات و نظرات بپردازند.

دکتر تجلی در ادامه افزود: همچنین در کنار این برنامه ها قراراست از نورشناسان و اساتید نمونه نور تقدیر به عمل بیاید.در راستای این برنامه هایی در ارتباط با نور و صلح در سطح جهانی داریم که در هفته پژوهش اجرایی می کنیم و قرار است نورسراهایی سیار و با نصب مانیتورهای بزرگ در شهرها به وجود بیاید تا به جامعه این حوزه را بهتر  معرفی کنیم.

 عضو هیئت علمی دانشگاه تبریز درپاسخ به اینکه چه اقدامات آموزشی برای این حوزه در نظر گرفته شده است ، گفت:در نظر داریم تا با تشکیل مراکز دانشگاهی در آخرین قدم های برداشته اپتو فتونیک را به کشور بیاوریم که قسمت عمده آن بایوفتونیک است .بایوفتونیک  نشان دهنده نور در علوم زیستی است و یک تکنولوژی پیشرفته جدید در چند دهه اخیر است را در کشور معرفی کنیم و رشته تحقیقاتی به وجود بیاوریم.

رئیس ستاد ملی سال جهانی نور در ادامه افزود: برنامه های تحصیلات تکمیلی نیز انجام شده و نهایتا شکل دادن این علم در کشور جز ضروریات اولیه است.

وی در پاسخ به اینکه تعداد مقالات این حوزه در چه سطحی است، گفت:در کنفرانسهای سه روزه ای که برگزار می کنیم چیزی حدود 700-800 مقاله برایمان فرستاده می شود .یعنی نور در کشور مسیر خودش را پیدا کرده است و تعداد مقالات انتشار یافته در مجلات علمی نیز چندان کم نیست ؛ حتی می توان گفت قابل مقایسه با دیگر رشته ها نیست.

 رئیس ستاد ملی سال جهانی نور با اشاره به سهم ایران در توسعه این تکنولوژی گفت: مارشته های جدید اپتیک را به کشور آورده ایم و سهم بین المللی مان را انجام داده ایم و دراین مورد کمبودی نداریم اما ازنظر آزمایشگاهی کمبود داشته و به پای کشورهای پیشرفته نمی رسیم.اما در حد معقول جلو می رویم ؛ زمانی که مقالات تدوین شده به راحتی در مجلات بین المللی چاپ می شود نشان می دهد که در حوزه اپتیک در سطح خوبی هستیم.

وی عنوان کرد: درست است که کشورهایی مثل آمریکا وکشورهای پیشرفته اروپایی حرف اول را در زمینه آزمایشگاهی می زنند اما باید بگوییم ما در آسیا از نظر علمی در حوزه اپتیک اول هستیم.

دکتر تجلی در پایان افزود: سال جهانی نور فرصتی است برای عمومی کردن علم فوتونیک ، این سال تبادل امکانات را نیز بین متخصصان حوزه های مختلف فراهم می کند و با رشد تقاضای علمی و تقاضا برای توسعه علم نور، با توجه به فضای موجود در ایران، کار بیشتری را به دنبال خود خواهد داشت.

 

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا