چرا بعد از ظهرها احساس خوابآلودگی میکنیم؟
بدن انسان از یک ساعت داخلی و یک ریتم شبانه روزی برخوردار است. این ریتم شبانه روزی توسط ناحیه کوچکی در پایه مغز به نام هسته سوپراکیاسماتیک کنترل میشود که باعث شده شب هنگام با ارسال سیگنالی به بدن، احساس خوابآلودگی کنیم تا هورمون ملاتونین که تنظیم چرخه خواب را بر عهده دارد از غده کوچکی در مغز ترشح شده و باعث شود تا دمای بدن ما کاهش پیدا کرده و به خواب برویم.
مطالعات نشان میدهند که یک خواب کوتاه ۲۰ تا ۳۰ دقیقهای میتواند هوشیاری، توجه و خلق و خوی خوش فرد را افزایش دهد به همین دلیل شرکتهایی هستند که برای ارتقای توانمندی کاری کارمندان خود، روی امکانات خوابیدن در محل کار سرمایهگذاری کردهاند.
به گفته متخصصان، هسته سوپراکیاسماتیک فعالیتهای عصبی و هورمونی خاصی ایجاد میکند که به واسطه آن بسیاری از عملکردهای مختلف بدن در یک چرخه ۲۴ ساعته قرار می گیرد.
بدن همه ما انسانها نسخه مینیاتوری این روند ریتم خواب را در حدود ساعت ۱۲ تا ۱۶ بعد از ظهر تجربه میکند برای همین همه ما در این ساعات احساس خوابآلودگی کرده و دوست داریم یک چرت کوتاه بزنیم.
دلیل این امر هنوز به طور مشخص، روشن نیست، اما تحقیقات نشان میدهد که برخی از جنبههای ریتم شبانه روزی بدن انسان دارای چرخه ۱۲ ساعته و همچنین چرخه اولیه ۲۴ ساعته هستند.
احساس خستگی و خوابآلودگی همچنین میتواند توسط عوامل دیگری مانند خوردن یک ناهار سنگین حاوی کربوهیدرات، عدم خواب کافی در شب قبل یا کمبود آب بدن تشدید شود. نور نیز تأثیر زیادی روی ریتم شبانه روزی بدن انسان دارد و اندازه نور در محیطی که فرد در قرار دارد میتواند بر حس خوابآلودگی فرد در بعد از ظهر تأثیرگذار باشد.
علاوه بر این، مقدار بسیار کمی از ملاتونین در غذاهایی مانند گوشتها، حبوبات، میوهها و سبزیها وجود دارد بنابراین ممکن است علت اینکه پس از خوردن ناهار این حس خوابآلودگی به بدن دست میدهد، ناشی از ملاتونین مواد غذایی باشد.
قابل توجه است که مطالعات نشان میدهند که یک خواب کوتاه ۲۰ تا ۳۰ دقیقهای میتواند هوشیاری، توجه و خلق و خوی خوش فرد را افزایش دهد به همین دلیل شرکتهایی هستند که برای ارتقای توانمندی کاری کارمندان خود، روی امکانات خوابیدن در محل کار سرمایهگذاری کردهاند. در صورتی که خواب کوتاه نیم روز عملی نبود میتوان با یک پیادهروی کوتاه پس از صرف ناهار، احساس خوابآلودگی و خستگی را برطرف ساخت.
مترجم: فاطمه کردی
No tags for this post.