هواپیمای ایران ۱۴۰ را می‌توان به آسمان بازگرداند

هواپیمای ایران ۱۴۰ که روزگاری نماد توانمندی علمی و فنی کشور به شمار می‌رفت، این روزها خاک‌نشین است. پنج سانحه برای شش فروند هواپیمای تولید شده از سال ۸۱ تاکنون، آن‌قدر فاجعه‌بار بوده که موجب سلب اعتماد مردم و تعطیلی خط‌تولید این هواپیما شود. در حالی که برخی کارشناسان معتقدند هواپیمای ایران ۱۴۰ به پایان خط رسیده است، برخی دیگر ازجمله دکتر فتح‌الله امی، رئیس پژوهشگاه هوافضا اظهار می‌کنند این پرنده در صورت اعمال اصلاحاتی بویژه در بخش موتور، می‌تواند دوباره به آسمان پر بکشد.

هواپیمای ایران ۱۴۰ با سابقه بیست ساله برای بسیاری از مهندسان هوافضای کشور خاطره انگیز است، چنان که قرار بود مسیر هواپیماساز شدن ایران با انعقاد قرارداد انتقال فناوری این هواپیما از شرکت آنتونوف اوکراین در سال ۱۳۷۴ هموار شود؛ آرزویی که پس از ۲۰ سال و صرف میلیاردها تومان راه به جایی نبرد.

تنها اظهار نظر رسمی درباره هزینه های پرداخت شده برای تولید این هواپیما در سال ۸۳، یعنی دو سال بعد از خروج اولین نمونه از کارخانه توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی به میزان ۲۰۰ میلیارد ریال اعلام شده که با توجه به آن می توان حدس زد تا سال ۹۴ چه هزینه هنگفتی بابت توسعه این طرح صرف شده است؛ هزینه ای که به نظر می رسد با اعلام سازمان هواپیمایی کشوری مبنی بر توقف ساخت و پرواز هواپیمای ایران ۱۴۰ نتیجه خاصی برای کشور نداشته است.

دکتر فتح الله امی، مدیر گروه هوافضای دانشگاه تربیت مدرس که خود از منتقدان هواپیمای ایران ۱۴۰ بوده است، در مصاحبه با جام جم می گوید: «بزرگ ترین مشکل هواپیمای ایران ۱۴۰ موتور آن است که مناسب برای آب و هوای ایران نیست.»

وی با اشاره به هزینه های بالایی که تاکنون صرف ساخت هواپیمای ایران ۱۴۰ شده است، می افزاید: «اگر انتقادی به هواپیمای ایران ۱۴۰ می کنیم، منظور آن نیست که خط تولید را ببندیم و تمام هزینه ها و زمان و دانش فنی به دست آمده در این پروژه را به باد دهیم؛ بلکه دیدگاه کارشناسی می گوید باید اشکالات هواپیما را برطرف کرد و تا زمانی که اشکالات وجود دارد، از آن برای جابه جایی مسافر استفاده نشود.»

وی در پاسخ چالش پیش روی هواپیمای ایران ۱۴۰ به دلیل استفاده از فناوری شرقی و اقبال عمومی نیافتن این نوع هواپیماها افزود: «مهم نیست که هواپیما کجا تولید می شود؛ زیرا رعایت استانداردها، شرط ایمن بودن هواپیماست. هواپیمای ایران ۱۴۰ هم هواپیمای خوبی است و تنها مشکل آن موتورهای ضعیف است. در صورتی که موتورهای آن تعویض شود، می تواند به جمع هواپیماهای مطمئن و اقتصادی بپیوندد.»

 

پیشنهاد دانشگاه تربیت مدرس؛ موتور توربوفن

مدیر گروه هوافضای دانشگاه تربیت مدرس، پیش از این در صحبت با رسانه ها از بی توجهی به نظرات دانشگاهیان در پروژه هواپیمای ایران ۱۴۰ انتقاد کرده و گفته بود: «در انتخاب، انتقال فناوری و بهره برداری از هواپیمای ایران ۱۴۰ هیچ گاه نظر دانشگاهیان پرسیده نشد.» وی که هنگام انتخاب هواپیمای آنتونوف رایزن علمی ایران در روسیه بوده است، تصریح کرد: «جلسات بسیاری در آن زمان برای انتخاب هواپیما در روسیه برگزارمی شد؛ اما حتی یک بار از من یا هیچ یک از استادان دانشگاه های دیگر برای شرکت در این جلسات دعوت نشد.» با وجود این، امی در مصاحبه اخیر خود با جام جم از جزئیات پیشنهادی که وی و همکارانش برای اصلاح هواپیمای ایران ۱۴۰ تهیه کرده اند، پرده برداشت.

به گفته وی این پیشنهاد با مطالعات علمی در دانشگاه تربیت مدرس تهیه شده و به صنعت ساخت موتورهای توربینی که اکنون تعمیرات اساسی موتورهای هواپیمای ایران ۱۴۰ را به عهده دارد و از زیر مجموعه های سازمان صنایع هوایی است، ارائه شده است.

امی در گفت وگو با جام جم اعلام کرد: «ما پس از بررسی های مختلف روی موتورهای قابل اعتماد موجود، موتور توربوفن را برای نصب روی این هواپیما پیشنهاد کرده ایم.»

موتور توربوفن نوعی موتور جت است که امروزه در اغلب هواپیماهای مسافری استفاده می شود و یک فن بزرگ در قسمت جلوی موتور دارد که معمولا با یک توربین به چرخش در می آید.

در موتورهای جت، هوا پس از فشرده شدن در کمپرسور وارد محفظه احتراق می شود و در آنجا به دمایی بیش از ۹۰۰ درجه سانتی گراد می رسد. این هوای پرانرژی پس از آن وارد یک توربین می شود که بخشی از انرژی گاز را تبدیل به توان مکانیکی می کند و آن را در اختیار کمپرسور می گذارد. در انتها هوای داغ که هنوز از انرژی بالایی برخوردار است، با فشار از موتور خارج می شود و هواپیما را به جلو می راند، اما در موتورهای توربوفن یک توربین اضافی وجود دارد که بخش دیگری از انرژی گاز را به فن منتقل می کند تا فن، هوای بیرون را به عقب براند و بخشی از نیروی جلوبرنده را تولید کند.

دکتر امی درباره مزایای موتور توربوفن می گوید: «موتورهای توربوفن از ایمن ترین موتورهای جت هستند که هم دوام بالایی دارند و هم نحوه تعمیر و نگهداری آنها مناسب است.»

در حال حاضر، هواپیمای ایران ۱۴۰ از موتور توربوپراپ استفاده می کند که البته موتور توربوپراپ نصب شده روی این هواپیما با عنوان TV3-117VMA تغییر یافته یک موتور بالگرد است که بسیاری کارشناسان از جمله دکتر امی معتقدند این تغییر موجب افت کارآیی موتور شده است. موتور توربوپراپ یا جت ملخی نیز نوع دیگری از موتورهای جت هستند که مانند موتور توربوفن از یک توربین اضافی برخوردارند؛ با این تفاوت که توربین به جای فن، یک ملخ را می چرخاند و تقریبا تمام نیروی جلوبرنده هواپیما از ملخ تامین می شود و فقط درصد بسیار کمی از فشار هوای داغ انتهای موتور در تولید نیروی جلوبرنده نقش دارد.

با وجود مزایایی که دکتر امی برای موتور توربوفن برمی شمارد، به گفته وی تغییر موتور چالش های بسیاری در بر داشته و با دشواری های فنی متعددی مواجه است. امی در این باره می گوید: «موتور، قلب هواپیماست و با تغییر آن بسیاری سامانه های دیگر نیز تغییر می کند، ضمن آن که تغییر موتور، محاسبات پایداری هواپیما را هم تحت تاثیر قرار می دهد؛ زیرا وزن موتور و محل اعمال این وزن روی هواپیما جابه جا می شود. بنابراین برای اصلاح هواپیما نیاز به کار گسترده علمی و دانش فنی کافی از هواپیماست که طی این سال ها به دست آمده است.»

 

راه های جایگزین

موتور توربوفن، پیشنهادی است که دانشگاه تربیت مدرس برای اصلاح هواپیمای ایران ۱۴۰ ارائه کرده است. این پیشنهاد در تولیدات جدید شرکت آنتونوف اعمال شده و این شرکت، هواپیمای آنتونوف ۱۵۸ را با این نوع موتور و ظرفیت حمل مسافر بیشتر تولید کرده که اکنون در برخی شرکت های هوایی خارجی به کار گرفته شده و مذاکراتی هم پیش از آخرین سقوط ایران ۱۴۰ برای انتقال فناوری آن به ایران صورت گرفته بود، اما علم مطلق نیست و برخی محققان دانشگاه های دیگر نظرات متفاوتی را مطرح کرده اند. در حالی که تیم تحقیقاتی دکتر امی با هدف ارائه بهترین عملکرد پروازی، موتور توربوفن را پیشنهاد داده اند، برخی استادان دانشگاه صنعتی شریف معتقدند با توجه به توان فنی کشور در ساخت موتورهای پیستونی و کم هزینه تر بودن این موتورها در مسیرهای پروازی کوتاه، می توان برخی مدل های موجود را که توان کافی برای هواپیمای ایران ۱۴۰ تامین می کنند، به منظور نصب روی این هواپیما مورد بررسی قرار داد.

این دیدگاه که به نظر می رسد بیشتر جنبه اقتصادی را در نظر گرفته، در نگاه اول بازگشت به گذشته و استفاده از موتورهای قدیمی تر را تداعی می کند، اما چنین انتخابی با واقعیت ها و توانمندی های کشور همخوانی دارد، ضمن آن که از نظر فنی هم موتورهای پیستونی قدرتمندی که بتوانند جایگزین موتور توربوپراپ فعلی هواپیمای ایران ۱۴۰ شوند، یافت می شوند.

کارشناسان نظرات متفاوتی درباره هواپیمای ایران ۱۴۰ دارند. برخی معتقدند هدف از ساخت ایران ۱۴۰ حرکت در مسیر هواپیماساز شدن بوده و این هواپیما یک وسیله است، نه هدف اصلی. پس باید از تجربیات این هواپیما درس گرفت و سراغ هواپیمای دیگری رفت.

برخی دیگر ادعا می کنند این هواپیما اصلاح شدنی است و راه های متفاوتی برای اصلاح آن پیشنهاد می کنند، اما آنچه در این میان مهم تر است، بررسی دقیق تمام راه های کارشناسی ارائه شده فارغ از نظرات سلیقه ای یا ملاحظات سیاسی مدیران است، ضمن آن که برخورد با خاطیان حوادث گذشته می تواند ضامن اعمال دقت کافی در پیشنهادهای کارشناسان و انتخاب مدیران باشد، زیرا ثابت می کند روزی همه برای تصمیم امروز پاسخگو خواهند بود.

منبع:جام جم آنلاین

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا