بهبود تولید داروی ضد سرطانی تاکسول در کشت سوسپانسیون سلولی فندق

سارا السادات راه‏پیما، دانش آموخته مقطع دکتری گروه اصلاح نباتات دانشگاه تربیت مدرس، طی پژوهشی موفق به بهبود تولید داروی ضد سرطانی تاکسول در کشت سوسپانسیون سلولی فندق شد.وی بیان کرد: داروهای گیاهی نقش مهمی دردرمان بسیاری از بیماری‏ها از جمله‏ سرطان دارند، در میان آنها، تاکسول یکی از مهم ترین ومؤثرترین داروهای ضد سرطانی است که تاکنون شناسایی شده است، کشت سلول و بافت گونه‏های سرخدار و به تازگی فندق، از امیدبخش‏ترین روش‏ها، برای تولید انبوه و ارزان این ترکیب است.

وی اظهارکرد:به منظور افزایش میزان این داروی ارزشمند در فندق، عوامل و فاکتورهای مختلف از جمله تاثیرنوع منبع کربن محیط کشت، پیش‏ماده، الیسیتور وهمچنین بررسی القاء پلی‏پلوئیدی در کشت سوسپانسیون سلولی آن مورد بررسی قرار گرفت.

راه پیما گفت: برای این منظور، در آزمایشی، ازچهار نوع ترکیب قندی شامل 3درصد ساکارز، 3درصد گلوکز، 5/1درصد ساکارز به همراه 5/1 درصد گلوکز و 3درصد فروکتوز، در ترکیب با فنیل‏آلانین به عنوان پیش‏ماده در سه سطح (0، 1 و µM 3) و وانادیل سولفات به عنوان الیسیتور در سه سطح (0، 05/0 و mM1/0) استفاده شد، اثر این ترکیبات تیماری روی صفات درصد زنده مانی، وزن تر سلول‏ها و میزان تاکسول درون سلولی، در روزهای 6 ، 8 و 10 دوره کشت بررسی شدند.

وی افزود:در آزمایش دیگری، جهت القای پلی‏پلوئیدی، اثرغلظت‏های کلشیسین (0، 05/0، 1/0، 2/0، 3/0 و 5/0 درصد) به مدت زمان (3، 4، 5، 6 و7 روز) در محیط کشت جامد و غلظت‏های (0، 1/0، 2/0 و 3/0 درصد) به مدت زمان (1، 2، 3، 4 و 5 روز) در محیط کشت مایع بررسی شدند، در نهایت، اثر عوامل فوق بر بیان دو ژن GGPPS و PAL به مورد مطالعه قرار گرفت و نتایج نشان داد که درصد زنده‏مانی سلول‏ها با افزایش مقادیر فنیل‏آلانین و وانادیل‏سولفات کاهش می‏یابد.
راه پیما گفت: نتایج نشان داد که مقدار تاکسول تولید شده در کشت سوسپانسیون سلولی فندق به موازات طول دوره کشت افزایش یافته است، به طور کلی عوامل مورد بررسی در این پژوهش، باعث افزایش میزان تاکسول در کشت سوسپانسیون سلولی فندق شده است که دستاورد امید بخشی جهت تولید تاکسول از منبعی غیر از گیاه سرخدار است. گفتنی است این پژوهش با راهنمایی دکتر احمد معینی عضو هیأت علمی دانشگاه انجام شده است.

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا