بشر در آستانه عصر جدید انقراض
بارها شنیدهایم که دایناسورها چطور 65میلیون سال پیش از سطح کره زمین محو شدند؛ میگویند برخورد دنبالهداری بزرگ به زمین در جایی نزدیک به خلیج مکزیک موجب شد تا چنان گرد و غباری جو زمین را فرابگیرد که در نتیجه دشوار شدن فتوسنتز برای گیاهان و کاهش تولیدات آنها، انقراض دایناسورهای گیاهخواری که هر روز ناگزیر از خوردن حجم زیادی گیاه بودند رقم بخورد.
به این ترتیب مقدار غذا برای دایناسورهای گوشتخوار هم کم شد تا این که بتدریج نسلشان منقرض شد البته فقط دایناسورها در آن زمان منقرض نشدند؛ بسیاری از جانوران و گیاهان که حیاتشان وابسته به چرخه غذایی بود که در آن دایناسورها در انتهای هرم قرار داشتند نیز متأثر از نیروی حاصل از برخورد آن شهاب سنگ و عوارض جانبی آن به ورطه نابودی کشیده شدند.
انقراض جزئی از روند تحولات حیات در زمین است و بارها شدیدترین انقراض ها در سیاره ما رقم خورده است. خیلی ها تصور می کنند برای این که حیات در زمین بار دیگر در معرض تهدید قرار بگیرد حتما باید شهاب سنگ عظیم آسمانی به زمین برخورد کند، یا جنگ جهانی سوم با به کارگیری حجم عظیمی از تسلیحات اتمی به پا شود.
گرچه این تصور چندان هم بیراه نیست، اما نتایج تحقیق سه دانشگاه معتبر استنفورد، پرینستون و برکلی در آمریکا نشان می دهد که زمین وارد عصر جدیدی از انقراض گونه های زیستی شده است. اتفاق فاجعه بار هم این است که پیش بینی شده در این دوره جدید انسان ها نیز ممکن است از اولین قربانیان باشند.
پژوهشگران مشارکت کننده در این تحقیق به این نتیجه رسیده اند که جانواران مهره دار با سرعت ۱۱۴ برابر حالت عادی در حال انقراض هستند.
سال گذشته نیز تحقیق مشابهی در دانشگاه دوک انجام شده بود که اتفاقا آن هم سرانجام مشابهی را برای حیات در زمین پیش بینی کرده بود.
اگر قرار باشد نتیجه این تحقیق را جدی بگیریم، باید بپذیریم که این ششمین انقراض بزرگ حیات در کره زمین خواهد بود.
از همه بدتر این که چون سابقه حضور ما انسان ها بر سطح این کره خاکی نسبت به بسیاری از موجودات دیگر کمتر است و در حقیقت سازگاری کمتری نسبت به بسیاری از حشرات با شرایط دشوار زندگی در روزهای سخت این سیاره داریم، زودتر از دیگر موجودات ممکن است نسخه انقراضمان پیچیده شود.
پس از ما نوبت به موجودات دیگر می رسد و در این صورت میلیون ها سال طول خواهد کشید تا حیات روی زمین بار دیگر احیا شود.در این تحقیق دانشمندان سرعت انقراض مهره داران با استفاده از فسیل ها در طول تاریخ تخمین زده شده است و آنچه معلوم شده، این است که سرعت فعلی انقراض مهره داران صد برابر سریع تر از مواقعی است که عصر انقراض بزرگ درحال رخ دادن نبوده است.
اگر بخواهیم مستدل تر سخن بگوییم، باید اشاره کنیم که طبق نتایج این تحقیق از سال ۱۹۰۰ میلادی تا به امروز بیشتر از ۴۰۰ گونه از مهره داران منقرض شده اند. این در حالی است که در حالت عادی باید 10 هزار سال بگذرد تا چنین حجمی از انقراض رخ دهد.
علتش هم تغییرات اقلیمی، افزایش آلودگی ها و تخریب جنگل ها و زیستگاه های طبیعی در نتیجه گسترش کشاورزی و صنعت و شهرنشینی بوده است. براساس آمارهای اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت ۲۵ درصد پستانداران و ۴۱ درصد از دوزیستان در معرض خطر انقراض هستند. در این بین حال و روز محیط زیست در کشور ما اصلا تعریفی ندارد.
پیروی از اصول و روش های علمی موجب شده تا امروز امید به زندگی افزایش پیدا کند و راه درمان بسیاری از بیماری ها پیدا شود. آنچه درباره تهدید حیات در زمین بیان شد نیز به مدد همان اصول و روش های علمی اثبات شده است. خطر را جدی بگیریم!
منبع:جام جم آنلاین
No tags for this post.