دانشگاهها مرکز کارآفرینی ایجاد کنند
دکتر نصرت الله ضرغام، رئیس صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران در نشست با استادان و محققان پردیس ابوریحان دانشگاه تهران اظهار کرد: ما نظام هستیم و در یک نظام، با نگاه اکوسیستمی همه اجزاء و عناصر به هم مرتبط هستند، ضمن آنکه بر یکدیگر اثر میگذارند و از همدیگر نیز تاثیرپذیرند.وی افزود: ما طی سالهای گذشته، توسعه کمی آموزش عالی را داشتیم، بطوری که هم اکنون با نصف جمعیت کشور ژاپن، دو برابر ژاپن، دانشجو داریم و هماکنون زمان آن رسیده که توسعه کمی را همراه با توسعه کیفی داشته باشیم.
ضرغام ادامه داد: 1/6 درصد تولید علم جهان متعلق به ایران با یک درصد جمعیت جهان است و هرچند که وقتی شاخصها مطرح میشود، این رقم پایین میآید، اما باید ببینیم که ما در تولید محصولات دانش بنیان جهان، چه سهمی داریم؛ به عنوان مثال، درباره علم کشاورزی، این سوال را باید مطرح کرد که هرچند کشاورزی سابقه طولانی در کشور ما دارد، ولی چقدر در کار کشاورزی از علم کشاورزی بهره میگیریم.
رئیس صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران با بیان اینکه دانشگاهیان باید همفکری کرده و راه پیدا کنند که چگونه علم را در زمینههای مختلف وارد جامعه کرده، تا وجود و حضورش برای جامعه ملموس باشد، تاکید کرد: اگر سازمانی جایگاه و پایگاه مردمی پیدا کند، قطعا موفق خواهد بود و اگر این جایگاه و پایگاه را نداشته باشد، ماندگاریاش کم شده و اگر هم بماند، با قدرت نخواهد ماند.
وی با طرح این سئوالات که جایگاه آموزش عالی کجاست، چگونه میتواند جایگاه و پایگاه مردمی داشته باشد و آیا این جایگاه را خودمان باید درست کنیم یا جامع، اظهار کرد: جایگاه و پایگاه مردمی آموزش عالی زمانی درست میشود که دانشگاهها، فارغالتحصیلان کیفی تحویل جامعه بدهند.
ضرغام بااشاره به اینکه یکی از راهبردها در صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران، هدایت افکار عمومی برای سرمایه گذاری در توسعه علمی و فناوری کشور است، گفت: علم و فناوری، نقش عظیمی را در رشد کشورها داشته و دارد و این نقش روز به روز هم پررنگتر و اثرگذارتر میشود.
وی با طرح این سوال که آیا علم و فناوری در کشور ما همان نقش پررنگ و اثرگذار را دارد یا نقش کم رنگتری دارد، افزود: داراییهای فکری امریکا 34/8 درصد تولید ناخالص ملی (GDP) آن کشور را تشکیل میدهد و توانسته برای 40 میلیون نفر شغل ایجاد کند که حدود 27/7 درصد اشتغال آمریکا است.
رئیس صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران تاکید کرد: در هیچ جای دنیا، پولی را هزینه نمیکنند مگر اینکه به گسترش مرزهای دانش بینجامد یا به حال جامعه مفید باشد و یا هر دوی این خروجیها از فعالیت علمی بدست بیاید. به نظر من، ما سختترین کار را در بخش کشاورزی داریم، تمام دانشگاههای دولتی و غیردولتی، پیام نور و علمی – کاربردی، همه رشتههای کشاورزی را ایجاد کردند و حالا با فارغالتحصیلان آنها، چه باید بکنیم.
ضرغام با اشاره به اعطای 26 کرسی از سوی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران به محققان و دانشمندان برجسته ایرانی، تصریح کرد: در زمینه کشاورزی هنوز به کسی کرسی ندادیم و درمورد کرسی، ما رزومه افراد را بررسی میکنیم و گزینش کیفی انجام می دهیم، بنابراین اعطای کرسی ادامه خواهد داشت و اگر رزومه فرد در حد کرسی نباشد، پژوهانه به او اعطا میشود.
وی به فعالیت 15 کارگروه در صندوق اشاره کرد و افزود: علاوه بر کارگروه کشاورزی و منابع طبیعی، کارگروه علوم دامی، دامپزشکی و شیلات را هم داریم و از تمامی این کارگروهها نیز خواسته شده تا هر یک، ده تا 15 اولویت را در حوزه فعالیت کارگروه خود مشخص و اعلام کنند.
ضرغام تصریح کرد: یک بازار مجازی فناوری هم ایجاد کردیم، ضمن آنکه برای ثبت اختراعات در خارج از کشور پیشقدم بودیم و تاکنون 38 اختراع که برمیگردد به داراییهای فکری محققان کشورمان، با حمایت صندوق، درخارج از کشور و عمدتا در آمریکا به ثبت رسیده و 76 اختراع نیز در جریان مراحل ثبت قرار دارند که با توجه به افزایش کارگزاران و عضویت ایران در PCT، ثبت آنها در 150 کشور دنیا امکانپذیر است.
No tags for this post.