کشف وجه مشترک اجتماعی بابونها با انسان
رفتار حیوانات به خصوص پریماتها از دیرباز مورد توجه محققان و جانورشناسان بوده است و به علت شباهت رفتاری آنها با انسان میتوان از بسیاری جهات رفتار پریمات را تابعی از تکامل دانست.
بر همین اساس تحقیقات اخیر محققان دانشگاه کمبریج بر روی بابونها اثبات کرده است که حیوانات جوان تمایل بیشتری برای تولید اطلاعات از محیط اطراف خود دارند. این حیوانات وقت خود را بیشتر صرف تبادل اطلاعات با همسالان و گروههای مشابه خود به لحاظ رفتاری، سنی و علاقهمندیها میکنند.
محققان اما رفتار چند بابون را در پارک نامیبیا در محدوده زمانی سالهای 2009 تا 2014 زیر نظر گرفتند و دریافتند که الگوی رفتاری حیوانات در شبکه اجتماعی خود متاثر از سن، طبقه و خصوصیات شخصی است.
نکته قابل توجه در این تحقیق این است که این معیارها که نوع رفتار بابونها را تعیین میکند کاملا شبیه معیارهایی است که انسان در زندگی اجتماعی خود مورد توجه قرار میدهد.
به عقیده محققان بابونها ترجیح میدهند با افرادی از هم گروهی خود در زندگی روزمره همراه باشند که جسور و محجوب باشد. این که چرا بابونها این خصوصیات رفتاری را به سایر خصوصیات ترجیح میدهند، ممکن است ناشی از نیاز به همکاری و همیاری در بین افراد گروه باشد، اما از جهت دیگر به نظر میرسد این حس از پدر و مادر، به صورت الگوی رفتاری خانوادگی به حیوان جوان به ارث رسیده باشد.
به گزارش ایسنا،از نکات جالب این تحقیق آن است که جنسیت در روابط اجتماعی بابونها تاثیر بهسزایی ندارد و البته اغلب بابونهای نر در رفتاری غیرمنتظره، بچههای رقیبهای خود را میکشند. البته در صورت غفلت بابونهای ماده از فرزندان خود، ممکن است بابونهای نر بچههای خود را نشناخته و به اشتباه به آنها ضربه وارد کنند و آنها را از بین ببرند.
همچنین بابونهای نر سعی میکنند تجمعاتی را با دیگر همسالان شجاع و دلاور خود به منظور فراهم کردن محیط مناسب رشد بچههای خود فراهم کنند؛ از طرف دیگر حیوانات کوچکتر نرها را در یافتن غذاهای خود همراهی میکنند.
نتایج این پژوهش در مجله Royal Society Open Science به چاپ رسیده است.
No tags for this post.