گزارش تصویری و تحلیل فنی از برج سنگی فیروزکوه

برج سنگی بادرود  در 14 کیلومتری فیروزکوه و در داخل روستای بادرود قرار گرفته است . ساختمان بنا از لاشه سنگ و ملا ط ساروج و گچ ساخته شده که دارای گنبد مخروطی سنگی است که از داخل حالت مقعر دارد و این نشانگر دوپوش بودن گنبد است .

 در راس گنبد حفره ای دایره ای شکل دیده می شود که احتمالاٌ نورفضای داخلی بنا را تامین می کرده است .  بنا از داخل 10 ضلعی و از خارج 12 ضلعی بوده و دارای 10 طاقنما است . ورودی بنا در ضلع شمالی آن قرار دارد که در هنگام بازدید  به وسیله لاشه سنگ مسدود شده بود و به همین دلیل امکان وارد شدن به داخل بنا وجود نداشت.  . 

دور تا دور دیواره های داخلی بنا وبالای اضلاع  در زیر گنبد ،  کتیبه ای که احتمالاٌ از گچ ساخته شده ،  و به خط کوفی بنایی است دیده می شود که نام علی ( ع ) در آن  تکرار شده است .

قسمت هایی از بنا توسط میراث فرهنگی مرمت شده اما در ضلع غربی بنا یک ترک عمیق که  از گنبد شروع شده و تا میانه دیوار ادامه دارد ، دیده   می شود و در دیواره جنوبی گنبد بر اثر تخریب دیوار حفره ای بزرگ ایجاد شده است . آثاری از گچ کاری در بنا برجای مانده که شاید جزء تزئینات بنا بوده است .

در صفحه 270 کتاب آثار تاریخی فیروزکوه در مورد این برج سنگی چنین نوشته شده است :

« در بالای اضلاع دهگانه برج که گریو گنبد ساخته شده یک ردیف کتیبه نصب شده که شامل قالب های گچی  است که کلمه علی در داخل آن چهار بار بر گرد محور مرکزی چرخیده و به خط کوفی بنایی آن را متجلی کرده   و  جمعاٌ 30 قاب 50 × 50  سانتیمتر هستند . …

ارتفاع برج از کف فعلی قسمت جنوبی تا زیر گنبد حدود 5 / 7 متر و از زیر گنبد و تا نوک گنبد حدود 4 متر است که با توجه به ارتفاع کلی آن که 5 / 11 متر می با شداز دیگر گنبد های منطقه بزرگتر بوده و وجود کتیبه هایی به خط کوفی در قالب های مربع شکل ، این گنبد را از سایر بناهای مشابه متمایز کرده است . »

این بنا به شماره 3106 به ثبت رسیده است .

گزارش تصویری و تحلیل فنی : احسان محمدحسینی

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا