ساخت آئروژل عاری از فلز با بکارگیری نانوروبان گرافنی
پولیکل آجیان یکی ازمحققان دانشگاه رایس گفت: در حال حاضر از پلاتین برای این کار استفاده می شود که به دلیل گران بودن مقرون به صرفه نیست.وی بیان کرد: محققان دانشگاه رایس نشان دادند که اگر نانوروبان گرافنی به صورت آئروژل سه بعدی درآمده و با نیتروژن و بور تقویت شود آنگاه می توان از این ترکیب به عنوان کاتالیست در پیل های سوختی استفاده کرد.
آجیان اظهارکرد: این گروه تحقیقاتی با استفاده از این ترکیب به عنوان کاتالیست، نیم واکنشی را که در پیل های سوختی اتفاق می افتد، کاتالیز کردند، محققان دریافتند که 10 درصد بور و نیتروژن می تواند واکنش احیاء اکسیژن را با کارایی بالاتر کاتالیز کند، این نیم واکنش برای تولید انرژی از سوخت هایی نظیر متانول ضروری است.
محققان این آزمایشگاه دارای تجارب خوبی در تبدیل نانوساختارها به مواد میکروسکوپی هستند و اخیرا نیز نانولوله ها را به محصولاتی متراکم و متخلخل تبدیل کرده اند.
این گروه در سال 2009، با شکافتن نانولوله ها، آن ها را به نانوروبان های گرافنی تبدیل کردند، آن ها دریافتند که خواص کاتالیستی گرافن روی سطح صاف آن نبوده بلکه در لبه های آن نهفته است؛ جایی که واکنش ها اتفاق می افتند.
در این پروژه، پژوهشگران نانولوله های کربنی را شکافته و نانوروبان های گرافنی تولید کردند، سپس نانوروبان ها را به یکدیگر متصل کرده و نانوساختار سه بعدی و متخلخل ایجاد کردند که به صورت هیدروژل است، لبه های این ساختار با بور و نیتروژن تزئین شد.
این ماده جدید دارای سایت های فعال بسیاری برای احیاء اکسیژن است، پیل های سوختی می توانند هیدروژن را به الکتریسیته تبدیل کنند، در حال حاضر از پلاتین به عنوان کاتالیست استفاده می شود که به دلیل قیمت بالای آن، محققان اقدام به تولید این کاتالیست کرده اند.
شبیه سازی های انجام شده نشان داده بود که بور و نیتروژن به تنهایی نمی توانند واکنش دلخواه را ایجاد کنند و تنها در صورتی که با هم به کار روند، خواص کاتالیست به مقدار بهینه خود می رسد.