با جدول کلمات و شطرنج از زوال عقل جلوگیری کنید
به گزارش سیناپرس همدان، مطالعهای در دانشگاه موناش نشان میدهد که استفاده از رایانه، جدول کلمات متقاطع و بازیهایی مانند شطرنج بیشتر با دوری از زوال عقل در افراد مسن مرتبط است تا انجام کار هایی مانند بافتنی، نقاشی یا معاشرت با هم سن های خود.
این یافتهها که در JAMA Network Open منتشر شده است، برخی از قویترین یافتهها در این موضوع تا به امروز، ممکن است به افراد مسن و متخصصان مراقبت از سالمندان کمک کند تا رویکردهای هدفمندتری برای کاهش خطر زوال عقل برنامهریزی کنند.
محققان داده های 10318 استرالیایی 70 ساله و بالاتر را که در پروژه ASPREE و مطالعه فرعی ALSOP (ASPREE Longitudinal Study of Older Persons) شرکت کرده بودند، استخراج کردند.
آنها دریافتند شرکتکنندگانی که به طور معمول درگیر سوادآموزی بزرگسالان و وظایف هوشیاری ذهنی مانند کلاسهای آموزشی، خواندن مجلات و انجام جدول کلمات متقاطع بودند، 9 تا 11 درصد کمتر از همسالان خود در معرض ابتلا به زوال عقل بودند.
سرگرمیهای خلاقانه مانند کاردستی، بافندگی و نقاشی و فعالیتهای غیرفعالتر مانند خواندن این خطر را تا ۷ درصد کاهش میدهد. در مقابل، اندازه شبکه اجتماعی یک فرد و تعداد دفعات بیرون رفتن به سینما یا رستوران با کاهش خطر زوال عقل مرتبط نبود.
نتایج حتی زمانی که برای سطح تحصیلات قبلی و وضعیت اجتماعی-اقتصادی تعدیل شده بودند از نظر آماری معنادار باقی ماندند. طبق این تحقیقات تفاوت معنی داری بین زن و مرد یافت نشد.
تا سال 2022، 55 میلیون نفر در سراسر جهان با زوال عقل زندگی می کردند که هر سال 10 میلیون مورد جدید به این بیماری اضافه می شود.
نویسنده ارشد، جوآن رایان، از دانشکده بهداشت عمومی و پزشکی پیشگیرانه، گفت که شناسایی راهبردها برای جلوگیری یا به تاخیر انداختن زوال عقل یک اولویت بزرگ جهانی است.
رایان گفت: ما فرصتی منحصر به فرد داشتیم تا با بررسی طیف وسیعی از فعالیتهای غنیسازی سبک زندگی که افراد مسن اغلب انجام میدهند، فضای خالی در دانش خود را پر کنیم، و ارزیابی کنیم که کدام یک از آنها به شدت با اجتناب از زوال عقل همسو هستند.
او ادامه داد: من فکر می کنم آنچه نتایج ما به ما می گوید این است که دستکاری فعال دانش ذخیره شده قبلی ممکن است نقش بیشتری در کاهش خطر زوال عقل نسبت به فعالیت های تفریحی غیرفعال داشته باشد. فعال نگه داشتن ذهن و به چالش کشیدن ممکن است بسیار مهم باشد.
فعالیت های اوقات فراغت ارزیابی شده شامل:
- فعالیتهای سوادآموزی بزرگسالان مانند کلاسهای آموزش بزرگسالان، استفاده از رایانه، نگهداشتن مجله
- وظایف هوشیاری ذهنی مانند تکمیل آزمون ها و جدول کلمات متقاطع، شطرنج
- سرگرمی های خلاقانه مانند نجاری، بافندگی یا نقاشی
- فعالیتهای منفعلانهتر مانند مطلع شدن از اخبار، خواندن یا گوش دادن به موسیقی
- فعالیت های شبکه های اجتماعی مانند ملاقات و تعامل با دوستان
- سفرهای برنامه ریزی شده مانند رفتن به رستوران، موزه یا سینما.
رایان گفت که نتایج این را رد نمی کند که افرادی که به طور طبیعی به انواع فعالیت های اوقات فراغت مرتبط با سلامت شناختی گرایش دارند، دارای ویژگی های شخصیتی خاصی هستند که در غیر این صورت مفید هستند، یا ممکن است به طور کلی رفتارهای بهداشتی بهتری داشته باشند.
او گفت: در حالی که درگیر شدن در فعالیتهای سوادآموزی و هوشیاری ذهنی ممکن است یک قرص جادویی برای جلوگیری از زوال عقل نباشد، اگر هدف شما این بود و مجبور بودید انتخاب کنید، تحقیقات ما مطمئناً نشان میدهد که اینها فعالیتهایی هستند که به احتمال زیاد از سلامت شناختی خوب حمایت میکنند.
رایان گفت که ارتباط اجتماعی ممکن است همچنان برای سلامت شناختی و سلامت روان بسیار مهم باشد، حتی اگر در این مطالعه ارتباط واضحی با خطر زوال عقل نشان ندهد.
او گفت: شرکت کنندگان از نظر شناختی سالم بودند و احتمالاً قبلاً زندگی اجتماعی فعالی داشتند، به طوری که مزایای شناختی شبکه های اجتماعی قوی ممکن است در این گروه در مقایسه با عموم مردم کمتر آشکار باشد.
منبع: JAMA Network Open
مترجم: سید سپهر ارومیهء