اعطای لوح ثبت زیست کره هامون در هفته آینده
موضوع الحاق تالاب هامون به شبکه جهانی انسان و کره مسکون از سال 92 و با سفر رییس سازمان حفاظت محیط زیست به استان سیستان و بلوچستان مطرح شد.بعد از بررسی های انجام شده برای انجام آن، طرح این کار برای یونسکو ارسال شد که مورد استقبال قرار گرفت و در نهایت در چهارمین کنگره جهانی ذخیره گاه های زیستکره در لیما پایتخت پرو به تصویب رسید.
چهارمین کنگره جهانی ذخیره گاه های زیستکره با موضوع 'یک چشم انداز جدید برای دهه 2016- 2025' از 14 تا 17 مارس 2016 در پرو برگزار شد.
معصومه ابتکار روز چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: بر این اساس قرار است هفته آینده مراسم اعطای لوح زیستکره هامون توسط یونسکو برگزار شود.
در ایران اکنون 12 منطقه به عنوان ذخیره گاه زیستکره با عناوین توران، کویر، گلستان، میانکاله، ارژن و پریشان، گنو، حرا، دنا، ارسباران، دریاچه ارومیه، تنگ صیاد و هامون به ثبت رسیده است.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست درباره ادامه افزایش تعداد زیستکره ها در کشور گفت: افزایش این مناطق را در برنامه سازمان داریم اما در حال حاضر هدف اصلی ما داشتن برنامه مدیریت جامع برای این مناطق است که در مناطقی مانند تنگه صیاد و سبز کوه این برنامه وجود دارد.
وی با تاکید بر اینکه در برنامه جامع مدیریت مشارکت جوامع محلی، مردم، تشکل ها و دولت مد نظر است افزود: نمونه موفق این نوع مدیریت تالاب گندمان در استان چهارمحال و بختیاری است، این تالاب در سال 88 هم به علت آتش سوزی و هم خشکسالی به طور کامل نابود شده بود اما با مشارکت جوامع محلی، مردم، تشکل ها و دولت، احیا شد.
وی ادامه داد: در بازدیدی که چندی پیش از تالاب گندمان داشتم آن را بسیار سرزنده و پرآب دیدم و گونه های مختلف پرندگان مهاجر و بومی در آنجا تخمگذاری و فضای بسیار زیبایی ایجاد کرده اند، به طوری که اکنون به یکی از جاذبه های مهم گردشگری استان چهارمحال و بختیاری شده است.
ابتکار تاکید کرد: بر این اساس برای ما مهمتر این است که بتوانیم برنامه های مدیریت صحیح را در ذخیره گاه های زیستکره اجرا کنیم که درگیر کردن جوامع محلی و روستاییان و توان افزایی این جوامع برای حفاظت در دستور کار سازمان قرار دارد.
وی گفت: بر اساس این برنامه مدیریت، دیگر محیط زیست به عنوان یک موضوع محدود کننده دیده نمی شود بلکه به عنوان موضوعی برای کار، فعالیت، اشتغال، گردشگری و در عین حال حفاظت از میراث طبیعی کشور دیده می شود.
از آغاز اجرای برنامه انسان و کره مسکون (MAB) (دهه 1960 میلادی) تاکنون 554 ذخیره گاه زیستکره در 107 کشور جهان تصویب شده است و ایران از جمله کشورهای پیشگام و موثر در تحقق برنامه های انسان و کره مسکون سازمان یونسکو محسوب می شود. کشورمان همچنین به عنوان یکی از اعضای فعال کمیسیون ملی انسان و کره مسکون یونسکو به شمار می رود.
تالاب هامون
تالاب بین المللی هامون یکی از تالاب های مهم دنیا و بزرگترین دریاچه آب شیرین در سراسر فلات ایران محسوب می شود که با مساحتی حدود 5700 کیلومتر مربع و دامنه عمقی 1 تا 5 متر در ناحیه کویری و بیابانی شرق کشور، در منطقه سیستان واقع شده است.
مشکلات کم آبی چند سالی است حیات این حوضه آبی را تهدید می کند و از آنجا که معیشت تعداد زیادی از اهالی منطقه به وجود این تالاب وابسته است از این رو سازمان حفاظت محیط زیست رایزنی های زیادی را با افغانستان و مجامع بین المللی برای تامین حقابه آن انجام داده است.
ذخیره گاه زیستکره
ذخیره گاه زیستکره مناطق حفاظت شده طبیعی – زیستی بین المللی هستند که علاوه بر حفاظت، دستاوردهایی مانند ارائه سایت های مطالعاتی کم نظیر به دانشمندان و تجربه مهارت انسان در پشتیبانی از توسعه پایدار را دارند.
اعلام ذخیره گاه های زیستکره برای جلوگیری از تغییرات برگشت ناپذیر و بهره برداری ناپایدار از منابع طبیعی، در عین نیاز به بهره برداری از طبیعت (با توجه به رشد روز افزون جمعیت) شکل گرفته و به یکی از تقسیم بندی های مهم حفاظتی جهان تبدیل شده است.
این مناطق حفاظت شده از طرف یونسکو تحت پوشش دفتر شورای هماهنگی بینالمللی برنامه انسان و کره مسکون (MAB) قرار دارند.