درختان برای زمین و زمین برای زندگی
دکتر محمدجواد سروش، درباره اهمیت این روز به خبرنگار سیناپرس، گفت: روز جهانی زمین پاک هرسال 22 آوریل مصادف با 2 اردیبهشتماه در سراسر جهان برگزار میشود و بیش از 40 سال است که مردم و دولتها این روز را گرامی میدارند. این گرامیداشت میتواند توجه همگان را به سیارهای که در آغوش آن زندگی میکنند، جلب کند. سیارهای که 5 میلیارد سال عمر دارد و تنها در 200 هزار سال گذشته میزبان انسان هوشمند بوده است. انسان هوشمندی که دستکم در 150 سال اخیر تبدیل به میهمانی خفقانآور برای زمین شده و بهسرعت در حال تخریب گهواره خود است.
وی در ادامه افزود: مسئولیت عمده تخریبها بر عهده تولیدات صنعتی انسان است. تولیداتی صنعتی که در سطح کلان، منابع زمین را استثمار میکنند و سپس بهصورت فراوردههایی ناخوانده دوباره به دامان زمین بازمیگردند. این فراوردههای ناخوانده را، مواد آلاینده و مسئله مواجه شده با آن را آلودگی میخوانیم. مواد آلاینده میتوانند حاصل سوزاندن حاملهای انرژی یا تولیداتی باشند که پس از مصرف بدون استفاده ماندهاند. زبالههای الکترونیک ازجمله آلایندههای مدرن هستند. محصولاتی مانند گوشیهای تلفن همراه، باتریها و کامپیوترها که در حجم بالایی تولید میشوند، در حجم بسیار زیاد تولید زباله میکنند.
مدیرکل دفتر آبوخاک سازمان محیطزیست تصریح کرد: به دلیل پیشرفتهای تکنولوژی، شرایط جمعیتی، الگوهای مصرفی و مشکلات فرهنگی هرروزه شاهد تخریب بیشتر محیطزیست بودهایم تا جایی که میلیونها تن آلاینده هرروز وارد آب اقیانوسها و همچنین مقادیر قابلتوجهی از مواد سمی وارد هوا میشود. از سوی دیگر در همه دنیا بهخصوص در ایران جنگلهای سرسبز به بیابانهای لمیزرع تبدیلشدهاند.
دکتر سروش عنوان کرد: همه این مسائل میتواند بر جمعیت گیاهی، حیوانی و نسل گونهها و موجودات تأثیرات منفی بیشماری بگذارد. بههرحال با شرایط موجود، کره زمین به توجه و حراست بیشتری نیاز دارد، زیرا زندگی آینده و حیات بشر به سلامت این کره خاکی گرهخورده است.
وی تأکید کرد: بنابراین رسالت ما این است که اندیشههای علمی، فکری و توانایی اجرایی در تشکیلات را بسیج کرده و از محیطزیست حفاظت کنیم، البته در این راستا همه دستگاهها بهخصوص سازمان محیطزیست فعالیتهای بسیاری انجام داده است.
مدیرکل دفتر آبوخاک سازمان محیطزیست درباره اقدامات و فعالیتهای سازمان محیطزیست برای حفظ و نگهداری از زمین خاطرنشان کرد: در بحث مدیریت اجرایی پسماندها و استقرار سیستمهای تشخیصی پسماند عادی و پزشکی اقدامات لازم انجامشده است.
وی افزود: بزرگترین مشکل زمین بحث انباشت پلاستیکهاست که در این شرایط سازمان حفاظت از محیطزیست دستورالعمل و ضوابط جایگزین پلاستیکهای زیستتخریبپذیر را تدوین کرد. همچنین در رابطه با پسماندها دستورالعمل استفاده از سوختهای مشتق شده از پسماند در صنایع را در دستور کار داریم که بهعنوان یک انرژی میتوان از آنها استفاده کرد؛ تا شرایطی را فراهم کنیم که پسماندها دیگر بهعنوان دورریز و زباله محسوب نشود، بلکه بهعنوان یک منبع انرژی در صنایع بتوان از آنها استفاده کرد. همچنین سیستمهای تبدیل انرژی الکتریکی از این پسماندها را در استانهای مختلف راهاندازی خواهیم کرد.
دکتر سروش افزود: یکی از دیگر اقدامات در دست اجرا، ضوابط و قوانینی است که از سال 83 وجود دارد و موردبازنگری قرارگرفته تا موانع موجود در مسیر دستگاههای اجرایی برداشته شود و پشتوانهای برای سرعت بخشیدن به انجام مأموریتهای سازمانها در حفظ و حراست از زمین باشد.
وی تأکید کرد: همچنین در سال جدید با تأسیس صندوقی با عنوان صندوق ملی محیطزیست، پشتوانه اجرایی برای مدیریت پسماند که به عهده بخش تولیدکننده و واردکننده کالاست را برعهدهگرفتهایم تا بتوانیم با اخذ 5/0 در هزار قیمت کالا از تولیدکنندگان و واردکنندگان، به بازیافت و امحای باقیمانده پسماندها کمک کنیم.
دکتر سروش خاطرنشان کرد: در بحث بازیافت کار مهم دیگری بهعنوان رهیافت مثبت انجام دادهایم که در راستای بحث اقتصاد مقاومتی همین مهم یعنی بازیافت میتواند کمک بسیار بزرگی باشد. این رهیافت درواقع استفاده مجدد از منابعی است که از دسترس خارجشدهاند و بازگرداندن آنها به چرخه تولید ضمن مدیریت پسماندها میتواند تضمینی برای حفظ منابع طبیعی برای آیندگان باشد.
مدیرکل دفتر آبوخاک سازمان محیطزیست در پاسخ به اینکه فرهنگسازی تا چه اندازه میتواند در نگهداری و حراست از زمین بدون آلودگی مؤثر باشد، گفت: به نظر من بحث زمین پاک و مطرحشدن آن در یک روز خاص به این دلیل است که ساکنان کره زمین، از اهمیت پاکیزه نگهداشتن زمین و نقش خود در نگهداری این کره خاکی مطلع شوند، زیرا باوجوداینکه دستورالعملها و قوانین لازم است اما کافی نیست و تا زمانی که مردم دستبهدست هم ندهند هیچکدام از قوانین نمیتواند مؤثر واقع شود.
وی تأکید کرد: نقش رسانهها و وسایل ارتباطجمعی نیز میتواند بسیار مؤثر بوده و زمینهساز فرهنگسازی و تشویق مردم باشد. رسانهها میتوانند نقش مؤثر مسئولان در آگاهسازی برای ضرورت نگهداری از زمین را به آنها گوشزد کنند.
گفتنی است، اگرچه فقر فرهنگی مردم بهخصوص شهرنشینان در پاسداشت محیطزیست بسیار دامنهدار است اما اقداماتی نظیر حرکت به سمت استفاده از انرژیهای نو و پاک و حذف بنزین پتروشیمی، برنامهریزی برای تفکیک زباله که از طرف شهرداریها نیز دنبال میشود و درنهایت استمداد از بزرگان نظام و تأکید آنها بر ضرورت جلوگیری از جنگل خواری ازجمله این اقدامات است که میتواند جایگاه ازدسترفته ایران در شاخصههای محیط زیستی را بازگرداند و آن را در سالهای آینده ارتقا دهد
گزارش : فر گل غفاری
No tags for this post.