افزایش نیاز به آب برای کاشت زعفران تا سال ۲۰۴۰

زعفران به عنوان محصول استراتژیك استان خراسان از اهمیت بالایی در توسعه كشاورزی برخوردار است و به همین دلیل نیز بررسی اثرات پدیده های مختلف بر عملكرد این محصول بسیار حیاتی خواهد بود. از جمله این پدیده ها اثرات تغییر اقلیم است كه به طور مستقیم اثراتی روی پارامترهای اقلیمی خواهد گذاشت.
میانگین نیاز آبی زعفران در استان خراسان روند افزایشی به خود خواهد گرفت؛ به طوری كه از ۵۲/۴۲۵ میلی متر به ۶۱/۴۸۷ میلی متر در سال خواهد رسید. به طور كلی، تغییر اقلیم اثرات منفی روی نیاز آبی زعفران در استان خواهد داشت كه پراكنش این افزایش در مناطق مختلف استان متفاوت است.
به منظور بررسی اثرات تغییر اقلیم روی نیاز آبی زعفران، از خروجی چهار مدل اقلیمی شناخته شده با نام های CGCMT47، ECHAM50M، ECHO_G و HADGEM1 استفاده شد که این استفاده تحت سناریوهای A1B، A2، B1 صورت پذیرفت که همگی آنها متعلق به پایگاه داده های استانداردی با نام CCCMA هستند.
پارامترهای اقلیمی نظیر بارش و متوسط درجه حرارت ماهانه طی سال های ۲۰۱۴-۱۹۹۲ و ۲۰۴۰-۲۰۱۴ میلادی به ترتیب به عنوان دوره پایه و دوره آینده از این پایگاه داده استخراج شد. برای محاسبه نیاز آبی زعفران از روش تورنت وایت بهره گرفته شد.
به منظور تعیین دقت مدل های اقلیمی، هم بستگی میان آمار مشاهداتی و خروجی مدل های اقلیمی انجام شد که نتایج نشان داد كه مدل CGCMT47 تحت سناریوی A1B از دقت بالاتری نسبت به سایر مدل ها برخوردار است. هم چنین مشخص شد که تمامی مناطق مستعد استان در كشت زعفران در سال ۲۰۴۰ میلادی با افزایش نیاز آبی مواجه خواهند شد.
به طور كلی، میانگین افزایش نیاز آبی در استان در انتهای فصل كشت در سال ۲۰۴۰ میلادی برابر با ۶۷ میلی متر پیش بینی شد. شهر بیرجند با ۹۵ میلی متر افزایش نیاز آبی، بیشترین تغییرات را در میان شهرهای استان داشته است. هم چنین شهرستان قائن كه قطب تولید زعفران استان به شمار می رود، با افزایش ۴۰ میلی متری مواجه خواهد شد.
میانگین نیاز آبی زعفران در استان خراسان روند افزایشی به خود خواهد گرفت؛ به طوری كه از ۵۲/۴۲۵ میلی متر به ۶۱/۴۸۷ میلی متر در سال خواهد رسید. به طور كلی، تغییر اقلیم اثرات منفی روی نیاز آبی زعفران در استان خواهد داشت كه پراكنش این افزایش در مناطق مختلف استان متفاوت است. اتخاذ راهكارهای كاهش اثرات تغییر اقلیم و سازگاری با شرایط اقلیمی می تواند برای تخفیف اثرات مدنظر قرار گیرد.
منبع: احمد جعفرزاده، عباس خاشعی سیوكی و علی شهیدی، ۱۳۹۴. مدل سازی اثرات تغییر اقلیم روی نیاز آبی زعفران در خراسان جنوبی با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی، دو فصلنامه پژوهش های زعفران، سال سوم، شماره ۲.
No tags for this post.