67 درصد مساحت تالاب های ایران آب کافی ندارد
مجید مخدوم روز شنبه در همایش دانشجوئی روز بزرگداشت تالاب های ایران که در تالار شهید مطهری دانشکده منابع طبیعی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در کرج برگزار شد، افزود: این آمار تا دو روز گذشته در کشوری که سردمدار کنوانسیون تالاب ها در 46 سال پیش بود، اعلام شده است.
وی اظهار داشت: تالاب گمیشان که تا هفته گذشته در استان گلستان باقی بود با طرح ساخت شهرک صنعتی در جنوب تالاب، هم از دست رفت در حالیکه خیلی سعی کردیم از وقوع این حادثه جلوگیری کنیم ولی این تالاب به بهانه ساخت مرکز بسته بندی دو هکتاری میگو در شهرک 20 هکتاری و همچنین ساخت مراکز دیگری همچون صنایع شیمیایی، صنعتی، موزائیک سازی روزهای پایانی عمر خود را طی می کند.
پدر علم محیط زیست کشور تالاب را محلی دانست که خاکش غیرقابل نفوذ بوده و آب در آن پائین نمی رود و از نظر تولید خالص طبیعی از بسیاری از اکوسیستم ها حتی اقیانوس ها تولید آن بیشتر است.
وی وجود تالاب در هر منطقه ای را همچون ریه در بدن انسان دانست و گفت: تالاب ها رطوبت، گردش آب و خاک، گردش جانوران و گیاهان را تنظیم می کند و تالاب با کنش و واکنش خود اگر زنده باشد سلامت محیط زیست را نشان می دهد.
مخدوم بزرگترین تالاب ایران را تالاب انزلی عنوان کرد و افزود: در سال 1357 عمق تالاب انزلی به هشت متر می رسید ولی اکنون به 1.5 تا دو متر رسیده که دلیل آن کارفرماهایی هستند که به جای قاتق نان قاتل جان شده اند.
وی یکی دیگر از مشکلات تالاب ها را فروکش شدن سفره های زیرزمینی به دلیل بهره کشی بی حد برای مصرف شرب شهرها بخصوص تهران دانست و اظهار داشت: سالانه یک میلیارد و 200 میلیون متر مکعب مصرف آب تهران که بنا به آمار 8-5 میلیون نفر جمعیت دارد می شود ولی بنا به این آب مصرفی، این میزان آب برای 15 میلیون نفر صرف می شود.
رئیس انجمن ارزیابی محیط زیست کشور گفت: چرا باید تالاب های ما قربانی تهران شوند در حالیکه بین 70 تا 95 درصد آب ها به پسماند به میزان سالانه 800 میلیون مترمکعب در تهران تبدیل می شوند در حالیکه می توان با استفاده از این فاضلاب ها و پسماندها تالاب ها را احیاء کرد بطوریکه 20 درصد تالاب گاوخونی احیاء شده است.
وی اضافه کرد: تالاب های حاشیه خلیج فارس و عمان که بیش از 40 درصد تالاب های ایران را تشکیل می دهند اوضاع خیلی وخیمی دارند در حالیکه خوزستان از لحاظ هوا تابع این تالاب هاست.
وی با اشاره به اینکه در جنوب کشور نقطه امیدی با مشارکت مردم با احیا و حفظ تالاب ها در بنادر گواتر و مانگرو به وجود آمده، بیان داشت: عده ای تالاب ها را خشک می کنند برای بالابردن سطح زیر کشت شان که عاملی برای تولید ریزگردها شده است.
مخدوم به خشک کردن تالاب ها در شهر ایذه واقع در جنوب کشور در چندسال گذشته برای کشت و کار اشاره کرد و گفت: تالاب ها در آن منطقه را برای کشت برنج در شرایطی که برنج اضافی در کشور داشتیم انجام شد.
وی اضافه کرد: پس از دو سال از خشک کردن تالاب ها فرماندار ایذه اعلام کرد که در شهر حتی در رختخواب مردم پر از قورباغه هایی شده که قبل از آن در تالاب ها زندگی می کردند و اکنون به شهر هجوم آورده اند.
به گزارش ایرنا، رئیس انجمن ارزیابی محیط زیست کشور اظهار داشت: هزینه ای که برای دفع قورباغه ها شد مبلغی معادل 6.5 برابر درآمد برنج زارها شد.
همایش روز جهانی تالاب ها به همت انجمن علمی دانشجوئی محیط زیست دانشگاه تهران برگزار شد.