پساتحریم فرصتی مناسب برای توسعه فناوری و تحقق اقتصاد دانش بنیان است

 دکتر حمیدرضا طیبی در مراسم افتتاحیه نشست رؤسای جهاد دانشگاهی کشور در شیراز گفت: بحمدالله با حمایت مقام معظم رهبری و درایت دولت بحث هسته‌یی به اتمام رسید. جهاد دانشگاهی نیز به سهم خود از تلاش‌های انجام شده بویژه توسط دستگاه دیپلماسی قدردانی می‌کند.

وی با بیان این که در شرایط تحریم پیشرفت حاصل نمی‌شود، تاکید کرد: ما در شرایط عادی و دور از تحریم می‌توانیم با مدیریت خوب به توسعه مناسبی در همه بخش‌ها دست پیدا کنیم؛ البته ایران نشان داد که هر زمان اراده کند کارها را به خوبی انجام می‌دهد.

وی با بیان این که مجموعه نظام در موضوع برجام اراده کرد تا موضوع را به شکل مناسبی حل و فصل کند، به توانمندی‌های علمی و اجرایی موجود در ایران اشاره و اضافه کرد: نهاد جهاد دانشگاهی بهترین مثال از توانمندی‌های کشور محسوب می‌شود.

طیبی تصریح کرد: جهاد دانشگاهی از ابتدا پیشرفت را حاصل توسعه فرهنگی، توسعه علمی و فناورانه و توسعه آموزش دانش‌های تخصصی دانست.طیبی گفت: ما در جهاد دانشگاهی اثبات کردیم که هر جا منابع تامین شد، به اهداف خود رسیدیم؛ طی سال‌های گذشته تا کنون کارهای شایسته‌ای توسط جهاد دانشگاهی انجام شده است و از این نهاد می‌توان به عنوان یک نمونه‌ موفق یاد کرد که هر زمان تصمیمی گرفت کاری را خوب انجام دهد، آن کار به خوبی انجام شد.

وی گفت: جهاد دانشگاهی با حرکت علمی و فناورانه و برندسازی، تابوهای سال‌های تحریم و تحقیر و تبلیغ غرب را مبنی بر این که تنها چشم‌آبی‌ها می‌توانند مشکلات را حل کنند، شکست. ما نشان دادیم ما هم می‌توانیم در مرز علم حرکت کنیم.

رییس جهاد دانشگاهی در عین حال گفت: علی‌رغم همه الگوهای موفق زیرساخت‌ها و منابع موجود، اقتصاد ما یک اقتصاد وابسته است و ما همه از این موضوع رنج می‌بریم؛ حاصل این اقتصاد وابسته بیکاری جوانان و سطح درآمد عمومی کشور است که مجموعه مشکلات موجب بروز اشکالاتی در کشور شده است.

وی تصریح کرد: اگر چه تحریم‌ها ظالمانه بود؛ اما نمی‌توانیم همه مسائل و مشکلات را گردن تحریم بیندازیم، ما باید قبول کنیم که دانش و فن لازم برای رفع نیازهای توسعه‌ای خود را در اختیار نداریم.

طیبی گفت: جهاد دانشگاهی به عنوان بزرگترین سازمان علمی و فناورانه غیر دولتی است و اثبات کرده که مشکلی در توسعه علم و فن نداریم. ما تاکنون اراده نکرده بودیم روی پای خودمان بایستیم که علت اصلی آن هم اقتصاد نفتی و رانتی است. فکر می‌کردیم با اتکا به این اقتصاد می‌توانیم به راحتی بدون نیاز به خارج از کشور مسائل خود را حل کنیم. حالا و در این شرایط پساتحریم یک فرصت طلایی‌ ایجاد شده است؛ اما نباید اشتباهات گذشته تکرار شود، باید با برنامه‌ریزی به سمتی حرکت کرد که ایران به کشوری پیشرفته تبدیل شود.

طیبی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان این که برداشت غلطی از اقتصاد دانش‌بنیان در کشور ایجاد شده است، گفت: ما فکر می‌کنیم اقتصاد دانش‌بنیان این است که در همه زمینه‌ها باید توسعه بر مبنای دانش فناورانه باشد؛ یعنی این که اقتصاد دانش‌بنیان را تنها در مسیر بهره‌گیری از فناوری‌های نوین دیده‌ایم.

وی تصریح کرد: در دنیا تنها 10 تا 15 درصد از اقتصاد را فناوری‌های نوین شامل می‌شوند و 75 درصد باقیمانده در اختیار سایر فناوری‌هاست.

وی ادامه داد: بحث دیگری که مرتب عنوان می‌شود، دانش‌بنیان اداره کردن جامعه است؛ اما اگر اداره دانش‌بنیان جامعه کارشناسی و علمی نباشد، بهترین ایده‌ها هم دچار مشکل می‌شود.

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا