تهمت ها و تهدیدها ما را وادار به عقب نشینی نخواهد کرد

 معصومه ابتکار روز سه شنبه در چهارمین همایش ملی مدیریت آلودگی هوا و صدا افزود: 35 میلیون شهروند ایرانی تحت تاثیر آلودگی هوا قرار دارند که از این رو آسیب های بهداشتی و اقتصادی زیادی را متحمل می شوند.وی ادامه داد: ابلاغ سیاست های کلی نظام در مورد محیط زیست برای سه قوه از سوی مقام معظم رهبری فرصتی طلایی برای ما است و امروز ما را در شرایط استثنایی قرار داده است.

ابتکار ادامه داد:سیاست های کلی نظام یک سند فرادستی است و سیاست های کلی در زمینه محیط زیست را دربرمی گیرد، یکی از محورهای این سیاست هوا و مقابله با آلودگی هوا ناشی از احتراق و گرد و غبار است که اگر بندهای این سند به خوبی اجرایی شود، قطعا مشکل آلودگی هوا حل خواهد شد.
وی گفت: سال 2015 از جنبه جهانی سال محیط زیست بود که دو واقعه مهم محیط زیستی در زمینه سیاست های توسعه پایدار در آن رخ داد، یکی از آنها نشست 195 کشور در پاریس با موضوع تغییر اقلیم است که این کشورها بعد از دو سال مذاکره پیرامون گرمایش زمین به یک توافق کلی در زمینه کاهش انتشار گازهای گلخانه ای رسیدند.
ابتکار گفت: ایران از ابتدا نقش تعیین کننده ای در این نشست داشت و برنامه های خود را به موقع ارائه داد، بر این اساس مقرر شد ایران تا سال 2030 ، 4 درصد از انتشار گازهای گلخانه ای خود را کاهش دهد و در صورت رفع تحریم ها و برقراری شرایط متعادل در تجارت و انتقال فناوری، این میزان به 8 درصد برسد.
معاون رییس جمهوری اظهار کرد: بنابراین در سال جاری هم از جنبه سیاست های کلی ابلاغی و هم از جنبه بین المللی وضعیت خوبی داشتیم.
وی به تاریخچه ای در زمینه کاهش آلودگی هوا در کشور اشاره کرد و گفت: مقابله با آلودگی هوا از سال 77 در کشور آغاز شد و اقداماتی خوبی مانند حذف سرب از بنزین و از رده خارج شدن پیکان اتفاق افتاد اما متاسفانه شاهد وقفه ای حدودا 8 ساله در اجرای برنامه های مقابله با آلودگی هوا در کشور بودیم.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: برنامه ای مربوط به کاهش آلودگی هوا مستمر و به زمانی حدود 10 تا 15 سال متوالی نیاز دارد و موفقیت کشورهای خارجی در این زمینه استمرار برنامه ها و تعهد دولت های روی کار آمده است.
ابتکار ادامه داد: بر اساس این برنامه قرار بود از سال 84 استانداردها در زمینه سوخت و خودرو در کشور اجرایی شود که متاسفانه انجام نشد، از سال 92 و با روی کار آمدن دولت دکتر روحانی برنامه های کاهش آلودگی هوا دوباره بازنگری و اقدامات از سر گرفته شد.
ابتکار افزود: کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا دوباره تشکیل شد. همچنین کارگروه های استانی در شهرهای مشهد، اصفهان، تبریز، اهواز، اراک، کرج و شیراز شکل گرفت و برنامه های ملی و انطباق آنها و برنامه های محلی مورد بررسی قرار گرفت.
ابتکار گفت:ازسال جاری ابلاغ کردیم تا شهرهایی هم که در معرض آلودگی قرار دارند، برنامه های خودشان در زمینه مقابله با آلودگی هوا را تهیه کنند که بر این اساس شهرهایی که تاکنون برنامه کاهش آلودگی هوا برای آنها ضروری نبود، اکنون در لیست قرار گرفتند تا برنامه های خود را تهیه کنند.
وی در ادامه به حذف بنزین پتروشیمی به عنوان یکی از برنامه های اصلی دولت اشاره کرد و گفت: از سال 93 تولید و توزیع بنزین پتروشیمی متوقف شد و اکنون در 8 کلانشهر کشور بنزین با استاندارد یورو 4 توزیع می شود.
وی گفت: در زمینه گازوئیل نیز پیشرفت خوبی داشته ایم و از 7 هزار قسمت گوگرد اکنون به 100 تا 150 قسمت گوگرد رسیده ایم که در ادامه همین روند بر اساس برنامه به استاندارد یورو 5 در گازوئیل نیز خواهیم رسید.
ابتکار ادامه داد: قرار بود صنعت خودرو سازی از سال 86 استاندارد یورو 4 را اجرایی کند که این اتفاق نیفتاد و با تلاش دولت از سال 93 این روند اجرایی شد و اکنون خودروها با استاندارد یورو 4 تولید می شوند و سازمان محیط زیست به طور مستمر خطوط تولید را بازرسی می کند و اگر تخلفی صورت گیرد و استاندارد یورو 4 رعایت نشود سازمان اجازه شماره گذاری نخواهد داد.
وی در زمینه خودروهای درحال حرکت گفت: معاینه فنی مساله مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد و کارشناسان معتقدند اجرای درست آن تا 20 درصد موجب کاهش آلودگی هوا می شود. بر این اساس طرح یکپارچه سازی معاینه فنی با همکاری سازمان محیط زیست، شهرداری و ناجا در دستور کار قرار گرفت و هفته آینده یکپارچه سازی اجرایی می شود.
معاون رییس جمهوری ادامه داد: همچنین تردد موتورسیکلت های کاربراتوری هم مشکل ساز است. یک موتور سیکلت کاربراتوری تا چهار برابر یک خودروی انژکتوری آلودگی دارد که با اقدامات صورت گرفته از سال 95 موتورسیکلت های کاربراتوری از رده خارج می شوند و استاندار یورو 3 در موتور سیکلت ها اجرایی می شود.
ابتکار گفت: در تلاشیم با همکاری شهرداری موتور سیکلت های انژکتوری و برقی با قیمت مناسب را در اختیار مردم قرار دهیم.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست به کاهش مصرف سوخت مازوت در نیروگاه های کشور اشاره کرد و گفت: این کار از سال گذشته با همکاری وزارت نیرو و نفت در کشور آغاز شد و اکنون تا حدود 40 درصد نسبت به سال 92 کاهش مصرف مازوت داشتیم که امیدواریم با تامین گاز مورد نیاز سوخت مازوت به طور کلی از چرخه مصرف حذف شود.
به گفته وی حرکت نیروگاه ها به سمت سیکل ترکیبی و تولید برق پاک از دیگر برنامه های دولت است.
ابتکار ادامه داد: سکونت گاه های شهری چه در سیاست های شهرسازی و چه در روند فعالیت های موتورخانه های منازل، اداری و مکان های تجاری نیز مشکلاتی را برای هوا ایجاد می کنند.
ابتکار تاکید کرد: الگوی مصرف انرژی در کشور ما به هیچ عنوان مناسب نیست و علاوه بر این موتورخانه ها از معاینه فنی نیز برخوردار نیستند، وجود دو میلیون واحد در کلانشهری مانند تهران می تواند منابع مهم آلودگی باشد، در برخی از کشورها تا چهل درصد موتورخانه ها تاثیر گذار در بروز ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون می دانند بنابراین معاینه فنی موتورخانه ها در دستور کار دولت قرار دارد و در تلاشیم تا از بخش خصوصی نیز برای ورود به این کار دعوت کنیم.
معاون رییس جمهوری افزود: رشد بی رویه منابع صنعتی و معدنی بویژه در اطراف کلانشهری مانند تهران یک منبع آلاینده است که باید مورد مدیریت صحیح قرار گیرند، امسال حدود بیست واحد معدنی در اطراف تهران را به علت آلودگی تعطیل کردیم.
ابتکار گفت: تهران و هر شهر دیگری یک ظرفیت زیستی دارد، کارشناسان اعلام کرده اند ظرفیت زیستی شهر تهران در سال 1375 به پایان رسیده و هر چه از حیث خودرو، صنعت و جمعیت از آن سال به بعد به تهران اضافه می شود خارج از ظرفیت و خودپالایی طبیعی آن است.
ابتکار اظهار کرد: البته با این اقدامات که انجام شده مشکل آلودگی هوا برطرف نکردیم اما در بسیاری از شاخص ها بهبودی آشکار مشاهده می شود، شاید مهمترین موضوع کاهش بنزن بود که به آن رسیدیم و برای رسیدن به دیگر شاخص ها باید بشتر تلاش کنیم.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: در لایحه برنامه ششم موضوع آلودگی هوا در مسئله عوارض آلایندگی هوا که قبلا صرف مسائل سلامت و محیط زیست نمی شد را حل کردیم و هم در موضوع هدفمندی و اعتبارات مربوط به موضوع آلودگی هوا وارد شدیم که مجموع این اقدامات به کاهش آلودگی هوا منجر خواهد شد.
وی در پایان به 29 دی روز هوای پاک اشاره کرد و گفت: امیدواریم در این روز بتوانیم با در کنار هم بودن برنامه های مدونی را برای رسیدن به هوای پاک و آسمانی آبی داشته باشیم.

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا