در گذشت جلال آل احمد
درگذشت جلال آل احمد
جلال آل احمد 11 آذر در سال 1302 در تهران متولد شد. روشنفکر سوسیالیست،[۱] نویسنده، منتقد ادبی و مترجم ایرانی بود. وی همچنین همسر سیمین دانشور بود. آل احمد در دههٔ ۱۳۴۰ به شهرت رسید و در جنبش روشنفکری و نویسندگی ایران تأثیر بسزایی گذاشت.جلال آل احمد در ۱۸ شهریور ۱۳۴۸ در ۴۵ سالگی در اَسالِم گیلان درگذشت. پس از مرگ نابهنگام آل احمد، پیکر وی بهسرعت تشییع و بهخاک سپرده شد که باعث باوری درباره سربه نیست شدن او توسط ساواک شد.
تولد لِو نیکلایِویچ تولستوی
لِو نیکلایِویچ تولستوی متولد ۹ سپتامبر ۱۸۲۸ در یاسنایا پالیانا بود.وی فعال سیاسی-اجتماعی و نویسنده روسی بود. تولستوی از نویسندگان نامی تاریخ معاصر روسیه بهشمار میآید. رمان های جنگ و صلح و آنا کارنینا تولستوی از بهترینهای ادبیات داستانی جهان هستند.
تولستوی در روسیه هواداران بسیاری دارد و سکه طلای یادبود برای بزرگداشت وی ضرب شدهاست. تولستوی در زمان زندگی خود در جهان سرشناس ولی ساده زیست بود. نام تولستوی در زبان انگلیسی «لئو تولستوی» نوشته میشود. تولستوی در روز ۲۰ نوامبر ۱۹۱۰ درگذشت و در زادگاه خویش به خاک سپرده شد.
تولد لوئيچي گالواني
لوئيچي گالواني فيزيكدان و رياضيدان ايتاليايى در 9سپتامبر سال 1737 در ايتاليا به دنيا آمد. وي ابتدا در علم طب فارغ التحصيل شد، ولي علاقه او به فيزيك به قدري بود كه يكسره از طب دست برداشت و به فيزيك پيوست.
گالواني به سبب تحقيقاتش در علم جراحي و كالبدشكافي، شهرت فراوان دارد و در پرتو مطالعات وسيع خود به پيشرفتهاي قابل ملاحظه اي در زمينه كشف علل تحريك اعصاب نائل شد. وي در تحقيقات خود در اين زمينه به وجود الكتريسيته در بافتِ بدنِ موجود زنده پي برد. او اين مطلب را به صورت يك اصل علمي بيان نمود و جايگاه مهمي در تحقيقات علمي يافت به طوري كه امروزه اصطلاحات متعددي در الكترونيك به نام گالواني ميباشد. لوئيچي گالواني سرانجام در 4 دسامبر سال 1798 در 61 سالگي درگذشت.
درگذشت ادوارد تلر
ادوارد تلر متولد ۱۵ ژانویه ۱۹۰۸ بود. وی فیزیکدان آمریکایی یهودی با تبار مجارستانی بود. وی از بنیانگذاران فناوری هستهای در تاریخ ایالات متحدهٔ آمریکا بود. ادوارد تلر از اعضای پروژهٔ منهتن در جنگ جهانی دوم و پایهگذار آزمایشگاه ملی لارنس لیورمور بود.
برخی از وی بهعنوان «پدر بمب هیدروژنی» یاد میکنند؛ لقبی که خود درموردش چنین گفتهاست: «همیشه این لقب را فاقد ارزش یافتهام».وی ۹ سپتامبر ۲۰۰۳ درگذشت.
تولد دنیس مکآلیستر ریچی
دنیس مکآلیستر ریچی متولد ۹ سپتامبر ۱۹۴۱ بود. وی دانشمند علوم رایانه آمریکایی بود که بیشتر به عنوان خالق زبان برنامهنویسی سی و مشارکتهایش در توسعه سیستمعامل یونیکس، به همراه کن تامسون، شناخته میشود. ریچی و تامپسون جایزه تورینگ را در سال ۱۹۸۳ از انجمن ماشینهای حسابگر دریافت کردند.آنها همچنین در سال ۱۹۹۰ مدال همینگ را از کانون مهندسین برق و الکترونیک و در سال ۱۹۹۹ مدال ملی فناوری را از رئیس جمهور وقت ایالات متحدهٔ آمریکا، کلینتون دریافت کردند. ریچی زمانی که در سال ۲۰۰۷ خود را بازنشسته کرد رئیس دپارتمان تحقیقات نرمافزار سیستم شرکت لوسنت بود. گفته شده که او در شکل گیری عصر دیجیتال نقش به سزایی داشته است. او در محفل هکرها بیشتر با نام کاربری خود، dmr شناخته میشود، و حرف R در K&R از نام خانوادگی او گرفته شده است که یکی از نویسندگان این کتاب است.وی ۱۲ اکتبر ۲۰۱۱ درگذشت.
درگذشت علي نقي وزيري
علي نقي وزيري در سال 1266 به دنيا آمد و از چهارده سالگي با موسيقي آشنا شد. وي در 31 سالگي به مدت 5 سال در پاريس و برلين به تحصيل و تجربه در علوم متعارف موسيقي غرب پرداخت. وزيري در 1302 كه به ايران بازگشت، مدرسه عالي موسيقي را تأسيس كرد و به چاپ كتابهاي متعدد و كنسرتها و ضبط صفحات گرامافون اقدام کرد. وزيري از سال 1314 كه حاضر نشد اركستر مدرسه را براي نوازندگي در يك ميهماني درباري شركت دهد، از كار بركنار شد و به خانه نشيني روي آورد. با استفاده از اين فرصت، به تحقيق در زمينه موسيقي پرداخت و هيئت علمي دانشگاه تهران پس از مدتي وي را به عنوان استاد كرسي هنر و زيباشناسي به تدريس در دانشگاه مأمور كرد.
وزيري پس از شهريور 1320 به رياست اداره موسيقي كشور و مجله موسيقي و اداره راديو مشغول شد، اما چون با كارشكنيها مواجه گرديد به دانشگاه برگشت و تا پايان زندگي به تدريس پرداخت. او اولين پايهگذار و پدر موسيقي جديد ايران پس از انقلاب مشروطه است و بايد او را پايه گذار موسيقي جديد ايران دانست. وزيري در ساختن و پرداختن نخستين سرود ملي جمهوري اسلامي ايران نيز فعاليت كرد و قطعاتي مانند اي وطن، خاك ايران و نيز مارشِ ظَفَر را ساخت. استاد وزيري همچنين اولين كتاب در رشته موسيقي ايراني به شيوه علمي را با نام "شيوهنامه" تار نگاشته است. استاد علي نقي وزيري سرانجام در 92 سالگي در گذشت