درمان دیابت با سلول های بنیادی

نتایج مطالعات جدید نشان می دهد که استفاده از سلول های بنیادی می تواند برای ایجاد سلول های تولید کننده انسولین استفاده شده و این روش به زودی می تواند برای درمان دیابت مورد استفاده قرار گیرد. بر اساس آمارهای رسمی، 415 میلیون نفر در سراسر جهان مبتلا به دیابت هستند. این افراد توانائی تولید انسولین را که می تواند قند خون بدن آن ها را کنترل کند؛ ندارند. این بیماری موجب بروز مشکلات متعددی می شود که برخی از آن ها می تواند کشنده باشد.

با شناسایی نشانه هایی که باعث می شود سلول های پیشرو در موش ها به سلول هایی تبدیل شوند که لوله ها و بعدها سلول های بتا تولید کننده انسولین را ایجاد می کنند، می توان این دانش را به سلول های بنیادی انسان منتقل کرده و امکان تولید انسولین را برای بیماران دیابتی فراهم کرد.

یافته ها پژوهشگران نشان می دهند که تنظیم قطب سلولی (Cell polarity)، کلید  ساخت و رشد بسیاری از انواع دیگر سلول های انسانی است، به عنوان مثال با کمک سلول های بنیادی  می توان سلول های عصبی و همچنین شرایط انتقال سیگنال به نورون را فراهم کرد.

قطب سلولی سازمانی نامتقارن از چندین اجزای سلولی از جمله غشای پلاسما (plasma membrane)، سیتو اسکلت (cytoskeleton) یا ارگانل (organelles) است. در این مطالعات، محققان بررسی کردند که چگونه بدن سیستم های لوله کشی پیچیده ای را ایجاد می کند که مایع ها و گازها را در اندام های ما انتقال می دهد تا این  دستگاه ها و اندام را برای تعلیم سلول های پیش زمینه در راه های مختلفشان درک کنند.

پرفسور هنریک سمب (Henrik Semb) استاد دانشگاه کپنهاگ در دانمارک در رابطه با این موضوع اعلام کرد: « با شناسایی نشانه هایی که باعث می شود سلول های پیشرو در موش ها به سلول هایی تبدیل شوند که لوله ها و بعدها سلول های بتا تولید کننده انسولین را ایجاد می کنند، می توانیم این دانش را به سلول های بنیادی انسان منتقل کرده و امکان تولید انسولین را برای بیماران دیابتی فراهم کنیم.»

در ادامه این مطالعات، محققان دریافتند که همان نشانه هایی که در اصطلاح پزشکی از آن با عنوان  پروتکل رشد به اصطلاح اپیدرمال  (EGF)  یاد می شود، کنترل شکل گیری لوله ها و سلول های بتا را از طریق تغییرات قطبی را نیز بر عهده دارد. بنابراين، تولید و پیشرفت  سلولهای بتا در لوزالمعده بستگی به جهت گيری آن ها در لوله های فوق الذکر دارد.

در شرایطی که این تحقیقات روی موش ها انجام می شد، پژوهشگران دریافتند که امکان استفاده و اعمال آن در انسان نیز وجود دارد. پرفسور هنریک سمب در این رابطه گفت: «در حال حاضر ما توانائی و دانش لازم را برای تغییر سلول های بنیادی انسانیبه سلول های بتا در آزمایشگاه داریم و به این ترتیب می توان بیمارانی را که از دیابت رنج می برند، درمان کرد.»

شرح کامل این پژوهش و یافته های به دست آمده از آن در آخرین شماره مجله تخصصی Nature Cell Biology منتشر شده و در اختیار پژوهشگران قرار دارد.

ترجمه: فاطمه کردی

منبع: thehealthsite

No tags for this post.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا