شرکت‌های دانش بنیان؛ قلب تپنده اقتصاد مقاومتی

به‌طور حتم  ارزیابی عملکرد شرکت‌های دانش‌بنیان با توجه به ماهیت آن‌ها به‌صورت اساسی، منجر به تغییر و بهبود اقتصاد در کشور می‌شود، به همین منظور  معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در راستای ورود به فضای اقتصاد دانش‌بنیانی به اجرای قانون حمایت از شرکت‌ها و موسسه های دانش‌بنیان ورود پیداکرده است. 

 شرکت‌ها و موسسه های دانش‌بنیان، شرکت یا موسسه خصوصی یا تعاونی است که به‌منظور هم‌افزایی علم و ثروت، توسعه اقتصاد دانش‌محور، تحقق اهداف علمی و اقتصادی شامل گسترش و کاربرد اختراع و نوآوری و تجاری‌سازی نتایج تحقیق و توسعه ( شامل طراحی و تولید کالا و خدمات) در حوزه فناوری‌های برتر و با ارزش مافزوده فراوان تشکیل می‌شود. ماه‌عسل روند اجرایی قانون حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، در سال 96، 3 هزار و سیصد و هفتاد و چهار شرکت دانش‌بنیان بود که توانستند مورد حمایت قرار گیرند.

در راستای اقدامات صورت گرفته در راستای حمایت از شرکت های دانش بنیان، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، توانسته است از 55 شرکت دانش بنیان در سال 92 از  3 هزار و 368 شرکت دانش بنیان در سال 96 حمایت به عمل آورد. 

همچنین طبق این آمار تعداد شرکت های دانش بنیان به ترتیب در سال 93 هزار و 484، در سال 94 دو هزار و 320 و همچنین در سال 95، 2 هزار و 975 شرکت دانش بنیان بوده است.

درآمد 40هزار میلیارد تومانی شرکت‌های دانش‌ بنیان

آمارهای موجود منتشر شده از سوی این کارگروه نشان می‌دهد در شرکت‌های دانش‌بنیان مورد تایید، برای حدود 86 هزار نفر اشتغال ایجاد شده و میزان فروش این شرکت‌ها (اعم از شرکت‌های دانش‌بنیان نوپا، تولیدی و صنعتی دارای فعالیت دانش‌بنیان) در سال مالی گذشته، بیش از 17 هزار میلیارد تومان بوده است. این در حالی است که با افزایش حمایت های دولتی و ازدیاد شرکت های دانش بنیان، میزان درآمد کشور از این شرکت های در سال 1396 بیشتر شده است.

بر اساس گزارش معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در جلسه کمیسیون علمی و فناوری دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی با فعالیت ۳ هزار و ۲۶۰ شرکت دانش بنیان ثبت شده تاکنون ۴۰ هزار میلیارد تومان درآمد نصیب کشور شده است.

بر اساس گزارش معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از درصد تخصیص اعتبارات به ستادهای توسعه فناوری از ابتدای سال 93 تا پایان سال 95، 28 درصد از سهم اعتبارات به ستاد توسعه علوم و فناوری های سلول های بنیادی و 12 درصد از این اعتبارات نیز به ستاد توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات اختصاص دارد؛ بیشترین حجم حمایت از ستادهای توسعه فناوری کشور متعلق به دانشگاه ها و دانشکده ها به میزان 43 درصد و شرکت ها و موسسه های غیردولتی با 37 درصد است.

تسهیلاتی  که شرکت‌های دانش‌بنیان سال 97 دریافت خواهند کرد

علیرضا دلیری، معاون توسعه مدیریت و جذب سرمایه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: یکی از مهم‌ترین موضوع های اصلی در میان شرکت‌های دانش‌بنیان بحث مالی است که این نیاز باید برطرف شود. معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، در نظر دارد در سال 97 بانک‌هایی را که تعامل خوبی با شرکت‌های دانش‌بنیان داشته‌اند را به‌عنوان کارگزار در پرداخت تسهیلات به صندوق ملی توسعه معرفی کند، تا در سال آینده محدودیت منابع مالی به‌منظور پرداخت تسهیلات به شرکت‌های دانش‌بنیان وجود نداشته باشد. در راستای این اقدام فراخوان استفاده از تسهیلات به شرکت‌های دانش‌بنیان اعلام خواهد شد.

وی با اشاره به فعالیت‌های معاونت علمی در راستای حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان طی ۱۰ ماه اخیر افزود: طی توافقاتی که با بانک‌های دولتی و خصوصی داشته‌ایم، تمام منابع صندوق توسعه ملی از طریق بانک‌ها تامین می‌شود و در این مسیر معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به‌منظور معرفی بانک‌هایی که به‌عنوان کارگزار صندوق توسعه ملی انتخاب می‌شوند، با صندوق توافق کرده است.

وی اظهار کرد: سال گذشته، بنا به دریافت مصوبه‌ای از صندوق توسعه ملی مقرر شد، تا شرکت‌های دانش‌بنیان هم همانند مناطق محروم شرایط خاص از منابع صندوق توسعه ملی در نزد بانک‌ها استفاده کنند اما ازآنجاکه بودجه شرکت‌های دانش‌بنیان، با قرارداد مناطق محروم در یک قرارداد با بانک بسته می‌شد این امکان وجود نداشت، که منابع را به‌صورت تفکیک‌شده نزد بانک‌ها داشته باشیم. به همین منظور معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری مصوبه دیگری با صندوق توسعه ملی به تصویب رساند تا بر اساس آن منابعی که برای شرکت‌های دانش‌بنیان در نظر گرفته می‌شود در قرارداد مستقل با بانک‌ها بسته شود.

معاون توسعه، مدیریت و جذب سرمایه معاونت علمی گفت: بر اساس مصوبه جدید قرار بر این شد تا بودجه موجود در نزد بانک‌ها در دو قرارداد تفکیک‌شده  خلاصه شود، که یکی از آن‌ها بابت کل طرح‌های تولیدی و دیگری به‌منظور ارائه تسهیلات برای شرکت‌های دانش‌بنیان با صندوق توسعه ملی منظور شود.

دلیری با بیان اینکه نخستین قدم معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری شناسایی احساس نیاز در مسیر دانش‌بنیان خواهد بود گفت: بر اساس شناسایی نیاز مالی در مسیر دانش‌بنیان، در راستای تصویب دو مصوبه با صندوق ملی توسعه، تا سال 97 مبلغ قابل‌توجهی مشخص خواهد شد، که بر اساس آن قراردادهایی مستقل با بانک‌های کارگزار که  از سوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تعیین‌شده‌اند، بسته خواهد شد. 

وی با اشاره به منابع تخصیص داده‌شده در دو بخش صنعت و کشاورزی خبر داد: در سال 96 منابع صندوق توسعه ملی در  دو  بخش صنعت و کشاورزی خلاصه شد، با این تفاوت که در بخش صنعت این منابع 16 درصد و در بخش دانش‌بنیان 12 درصد در نظر گرفته‌شده است، و همچنین  منابع صندوق توسعه ملی در بخش کشاورزی، در حال حاضر 14 درصد محاسبه می‌شود، که  این میزان در بخش دانش‌بنیان به 10 درصد تقلیل می یابد.

گزارش: فرزانه صدقی

 

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا