حفاظت از منابع آبی کشور با استخراج طلای خاکستری

فاضلاب تصفیه ‌نشده حاوی انواع آلایندگی‌های شیمیایی، صنعتی و میکروبی است. انواع و اقسام فلزهای سنگین، ویروس‌ها و باکتری‌ها در این پساب تولیدی وجود دارد؛ همچنین پساب خانگی به میزان زیادی حاوی آلاینده‌های شیمیایی شامل شوینده‌ها و سایر مواد آلوده است.

این میزان آب آلوده در صورت رها شدن در زمین یا دفن به شیوه چاه‌های جذبی، باعث آلودگی گسترده منابع آبی کشور می‌شود. حدود هفت میلیارد مترمکعب فاضلاب تولیدی در کشور، می‌تواند به صورت بالقوه سالانه باعث آلودگی 280 میلیارد متر مکعب آب سالم شود. این آلودگی‌ها به ‌صورت مستقیم و غیر‌مستقیم بر سلامت ما اثر‌گذار است؛ همچنین بخشی از این فاضلاب می‌تواند باعث نفوذ و ماندگاری مواد آلاینده در خاک شود. این آلاینده چه از خاک و چه از آب آلوده‌شده در فرایند تولید مواد‌ غذایی دوباره وارد چرخه غذایی ما می‌شود؛ یعنی برخی از این مواد وارد چرخه تولید غذا شده و از شبکه فاضلاب به سفره غذای ما برمی‌گردند؛ این در صورتی است که خود فاضلاب به‌ طور مستقیم وارد محیط‌های مرتبط نشود.

حدود هفت میلیارد مترمکعب فاضلاب تولیدی در کشور، می‌تواند به صورت بالقوه سالانه باعث آلودگی 280 میلیارد متر مکعب آب سالم شود. این آلودگی‌ها به ‌صورت مستقیم و غیر‌مستقیم بر سلامت ما اثر‌گذار است؛ همچنین بخشی از این فاضلاب می‌تواند باعث نفوذ و ماندگاری مواد آلاینده در خاک شود. این آلاینده چه از خاک و چه از آب آلوده‌شده در فرایند تولید مواد‌ غذایی دوباره وارد چرخه غذایی ما می‌شود.

این آب آلوده به انواع آلاینده‌ها، حاوی موادی است که می‌تواند باعث آلودگی منابع آب و خاک شود اما همین میزان آب در صورت تصفیه و بازچرخانی منبع مهمی است که می‌تواند نقش مهمی در حفاظت از منابع آبی کشور ایفا کند.

آب های خاکستری از آن دسته ای آب‌هایی است که مورد غفلت قرار گرفته در حالی که با کمی ملاحظه و حوصله مجدد می‌تواند در چرخه مصرف غیر شرب قرار گیرد.

به گفته ‌حمیدرضا منصوری، معاون حفاظت و بهره‌برداری از منابع آب شرکت آب منطقه‌ای استان البرز در این زمینه گفته است: انواع آب به سه دسته آب سبز، آب آبی و آب خاکستری تقسیم می‌شود. آب سبز آبی است که به صورت باران در زمین جمع می‌شود، آب آبی به همان منابع زیرزمینی اطلاق می‌شود و آب خاکستری نیز پساب است.

وی با بیان اینکه همه این آب‌ها ارزش خاص خود را دارند، افزوده است: طبق برآوردهای صورت گرفته هر ماشین لباسشویی در یک سال 53 هزار 200 لیتر آب مصرف می‌کند. این میزان مصرف برای سینک‌ها در یک واحد مسکونی 94 هزار و 600 لیتر و برای توالت‌ها 27 هزار و 600 لیتر برآورد می‌شود. در مجموع، یک واحد مسکونی در کل سال 195 هزار و 500 لیتر فاضلاب تولید می‌کند که 147 هزار و 800 لیتر یعنی 76 درصد آن در دسته آب‌های خاکستری قرار می‌گیرد و می‌توان نسبت به بازچرخانی آن اقدام کرد.

به گفته منصوری، اگر فقط پساب ماشین لباسشویی را جمع‌آوری کنیم، سالانه 16 درصد مصرف آب کاهش خواهد یافت.

وی اظهار کرده است: از کل آبی که در یک واحد مسکونی مصرف می‌شود، 40 درصد صرف استحمام، 20 درصد صرف ماشین لباسشویی و ظرفشویی، 12 درصد صرف شست و شوی دست و مسواک زدن و 10 درصد صرف آبیاری گل و گیاه و مابقی صرف شرب، پخت و پز و … می‌شود. بخش زیادی از این آب‌ها امکان بازچرخانی دارد و باید به آن توجه شود.

منصوری به تجربیات بین‌المللی در استفاده از آب خاکستری اشاره و خاطرنشان کرده است: کشور ژاپن علی رغم اینکه هیچ مشکلی در زمینه آب نداشته و سالانه هزار و 700 میلیمتر بارندگی دارد اما اگر ساختمانی پکیج جمع‌آوری و تصفیه فاضلاب نداشته باشد پایان کار نمی‌گیرد. به خاطر همین سیاست، سالانه 345 هزار مترمکعب پساب تصفیه شده در این کشور به دست می‌آید.

گزارش: فرزانه صدقی

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا